Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski
Transport kvarljive robe -transport kvarljive robe - Verzija za štampu

+- Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski (http://www.maturskiradovi.net/forum)
+-- Forum: Obrazovanje (/Forum-obrazovanje)
+--- Forum: Maturski radovi (/Forum-maturski-radovi)
+--- Tema: Transport kvarljive robe -transport kvarljive robe (/Thread-transport-kvarljive-robe-transport-kvarljive-robe)


Transport kvarljive robe -transport kvarljive robe - Dzemala - 25-06-2010 03:25 PM

Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


LAKO-KVARLJIVA ROBA U TRANSPORTU


U lako-kvarljive robe pre svega dolaze životne namirnice, koje nisu trajno konzervisane a priroda ih daje u ograničenim, vrlo često kratkim vremenskim intervalima. Stoga se nameće potreba za pripremanjem namirnica za kasniju upotrebu, što je potencirano progresivnom urbanizacijom, pa su transport i čuvanje životnih namirnica dobili potreban značaj.

Industrija koja preradjuje životne namirnice mora svoje sirovine kao i gotove proizvode, duže vremena da čuva kako bi se bolje koristili raspoloživi kapaciteti proizvodnje, a gotovi proizvodi sukcesivno iznosili na tržište. U toku skladištenja kao i pri transportu mogu u lako-kvarljivim životnim namirnicama da nastanu različite nepoželjne promene sastava, structure, boje, ukusa, mirisa i drugih osobina proizvoda. Manja oštećenja mogu izazvati smanjenje hranljivosti ili (zbog lošeg izgleda) smanjenje upotrebne vrednosti. Teža oštečenja dovode do potpunog kvarenja tako da namirnica postaje nepodesna za ljudsku ishrani, pa čak I opasna po život. S toga se namirnice čuvaju pod posebnim uslovima ili konzerviraju, čime se transport lako-kvarljive robe na velike udaljenosti osetno pojednostavljuje.

Konzerviranje životnih namirnica ima izraziti značaj jer:


- omogućava raznovrsnu ishranu tokom čitave godine;
- smanjuje gubitke u korišćenju životnih namirnica;
- sprečava porast cena izvan sezone te štiti potrošače;
- omogućava transport lako-kvarljivih namirnica na velike udaljenosti, što ima višestruko značenje itd....