Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski
Emocionalni zivot coveka.razvoj emocija - Verzija za štampu

+- Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski (https://www.maturskiradovi.net/forum)
+-- Forum: Obrazovanje (/Forum-obrazovanje)
+--- Forum: Prirodne nauke (/Forum-prirodne-nauke)
+---- Forum: Psihologija (/Forum-psihologija)
+---- Tema: Emocionalni zivot coveka.razvoj emocija (/Thread-emocionalni-zivot-coveka-razvoj-emocija--7049)


Emocionalni zivot coveka.razvoj emocija - Dzemala - 12-06-2010 03:45 PM

Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz biologije, psihologije ,filozofije , ekologije, fizike, geografije, Istorije i hemije.


Izvesna kontrola nad emocionalnim ponasanjem javlja se tek kod dece predskolskog uzrasta kad se pojave slozeniji oblici emocionalnog zivota i odnosi ljudi koji ih okruzuju. Vec u pocetku skolskog perioda nalazimo kod dece dovoljno samokontrole nad svojim emocijama. Deca tacno prezivljavaju osecanje stida kad ih odrasli kore za njihove postupke, a isto tako prezivljavaju i osecaj zadovoljstva kad im izrazavaju pohvalu. Veoma rano se kod dece javljaju i slozenije emocije kao sto su emocije estetskog. Medju tim emocijama za decu je najvece zadovoljstvo slusanje muzike. Svakako, shvatanje lepog kod dece ima svojstveni karakter. Decu najvise zadivljuje intenzitet boja i njihovo zivo spajanje. Prosirivanjem kruga znanja i zivotnog iskustva u emocijama dece dolazi do znacajnih promena i to u kvalitativnom pogledu. Umeju da vladaju sobom i da se suzdrzavaju. Uporedo sa tim javljaju se i izvori novih emocija koje ucenici stizu upoznavanjem pojedinih naucnih disciplina, samostalnim citanjem knjiga ili ucescem u radu.
Razvoj tih emocija posebno se dobro odrzava u psiholo{kim istrazivanjima decijih ideala. Istrazivanja su pokazala da deca predskolskog uzrasta imaju svoje porodicne ideale. To je kod dece obicno neko od rodjenja ali cim dete pocne da posecuje deciji vrtic na mesto porodicnih ideala dolaze tzv. mesni ideali u koje obicno spadaju nastavnici. Konacno, kad ucenici pocinju da izucavaju istoriju, literaturu, citanjem upoznaju znacajne licnosti svoje zemlje porodicni i mesni ideali zamenjuju se drustvenim idealima gde spadaju istaknute licnosti, bilo u politici ili razlicitim istrazivanjima. Iz svega ovog smo videli da sto je covek stariji i emocije su razlicite. Kod odraslog, zrelog coveka emocije su skoro potpuno razlicite u odnosu na emocije kod dece.