Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski
Alkoholizam - psihologija - Verzija za štampu

+- Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski (https://www.maturskiradovi.net/forum)
+-- Forum: Obrazovanje (/Forum-obrazovanje)
+--- Forum: Prirodne nauke (/Forum-prirodne-nauke)
+---- Forum: Psihologija (/Forum-psihologija)
+---- Tema: Alkoholizam - psihologija (/Thread-alkoholizam-psihologija)


Alkoholizam - psihologija - Dzemala - 12-06-2010 03:21 PM

Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz biologije, psihologije ,filozofije , ekologije, fizike, geografije, Istorije i hemije.


Istorijat alkoholizma

Alkohol, a sa njim i alkoholizam, nerazdvojni su pratioci coveka od najstarijih vremena. Alkohol je koriscen u raznim prilikama: kao hrana, kao lek, kao deo religioznih svetkovina,kao sredstvo za razbibrigu. Hipokrat je tvrdio da je pijanstvo smisljeno,samovoljno izazivanje ludila. U Sparti, pre 3000 godina,prema naredbi kralja,pijancima su odsecane noge.Rimska drzava je svojim zakonima posebno zabranjivala pijenje ljudima mladjim od trideset godina jer se smatralo da su te godine najvaznije za stvaranje porodice i potpuno fizicko i intelektualno sazrevanje. Cak je i mladencima bilo zabranjeno da piju vino u vreme svadbenih ceremonija zbog stetnog uticaja na zdravlje buduce dece.Interesantno je da su Rimljani alkoholicare smatrali bolesnim ljudima,ali je ovakav pristup kasnije napusten.
Juzni Sloveni su znali za pivo jos u svojoj pra postojobini, dok su vinovu lozu, a sa njom i vino,upoznali tek dolaskom na Balkan. Najstariji pisani trag o alkoholnim picima kod Srba nalazi se u jednom pismu kralja Vladislava i odnosi se na pravno regulisanje obaveznog predavanja hmelja potrebnog za proizvodnju piva.Osim piva i vina bila je rasirena i proizvodnja medovine,alkoholnog pica koje se dobija fermentacijom meda. Upotreba “rujnog vina” zabelezena je i u mnogim narodnim pesmama, a i nas junak Kraljevic Marko, pored sveg svog junastva ima vrlo “nezgodnu narav” kada pretera u picu. Poraz srpske vojske u Marickoj bici 1371.godine je direktno pripisan opijanju srpskih vojnika noc uoci bitke.Smatra se da proizvodnja rakije pocinje tek sa dolaskom Turaka u Srbiju. Reci “kazan” i “rakija” uopste se ne nalaze u starom srpskom jeziku,vec su arapskog porekla.Srbija je postala zemlja sa najvecim brojem stabala sljiva,a proizvodnja sljivovice je neprestano rasla. Tako se u periodu od 1891. do 1895.godine trosilo 39 litara alkoholnog pica po glavi stanovnika,dok je ta potrosnja u Austrougarskoj iznosila 13 litara, Holandiji 10 litara, Belgiji oko 9 litara...

Sadrzaj

Uvod
1.1 Istorijat alkoholizma
1.2 Definicije alkoholizma
1.3 Vrste alkoholizma
1.4 Tipovi alkoholicara
1.5 Razvoj alkoholizma
1.6 Telesne I psihicke posledice alkoholizma
Zakljucak
Literatura