Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski

Puna verzija: Gps sustav
Trenutno pregledate Lite verziju foruma. Pogledajte punu verziju sa odgovarajućim oblikovanjima.
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Pod navigacijom podrazumijevamo znanost koja se bavi analizom putovanja (Latinski: navigatie, što znači plovljenje), odnosno orijentacija, nekog objekta ili pojedinca na putu od točke do točke. Navigacija je veoma prisutna u suvremenom životu svakog pojedinca. Vožnja do radnog mjesta ili prodavaonice, podrazumijeva nizak nivo navigacije. U drugim područjima prometa, morskim, cestovnim ili zračnim, potrebno je mnogo preciznije navigacijski poznavanje.

Ima i aplikacija, na primjer u geodeziji, gdje je veoma bitno precizno poznavanje pozicije. U tu svrhu je razvijen NAVSTAR GPS (Navigation Satellite Time And Ranging Global Positioning System). Danas je u uporabi i GLONASS (Global Navigation Satellite System), Ruski sustav globalne navigacije, A ovih godina se intenzivno radi na razvoju Galileo sustava. To bi bio Europski sustav za pozicioniranje koji je operativnoj upotrebi početkom 2008 godine.

Danas GPS sustavi nalaze široku pimenu u skoro svim oblatima tehnike i svakodnevnog života. Pored već klasične primjene u putnom, železničkim transportu i moreplovstvu, GPS nalazi primjenu i u zrakoplovstvu. Osim toga sve je veća primjena u GIS sustavima (Geographic Information Systems), geodezije, građevinarstvu, rudarstvu, poljoprivredi i drugo. Posredstvom GPS prijamnika na mjestu prijama se raspolaže oscilatorom točnosti atomskog sata, što nudi niz novih aplikacija u određivanju preciznog vremena, visoke rezolucije. Nalazi primjenu u energetskim sustavima, u sinkronizaciji telekomunikacijskih mreža, seizmičkim i astronomskim mjerenjima i istraživanjima. Veoma važna aplikacija je i generiranje točnih i stabilnih frekvencija za sinkronizaciju u suvremenim digitalnim telekomunikacijskim mrežama, velikih kapaciteta...

SADRŽAJ

1 UVOD 3
2 GLAVNI DIO 4
2.1 GPS 4
2.2 OPŠTI SUSTAV AUTOMATSKOG UPRAVLJANJA 4
2.3 SUSTAV UPRAVLJANJA POKRETNIM OBJEKTIMA 5
2.4 OPIS GPS SUSTAVA 6
2.4.1 PRINCIP TRILATERACIJE ZA ODREĐIVANJE POZICIJE 7
2.4.2 ODREĐIVANJE RASTOJANJA OD SATELITA DO PRIJAMNIKA 9
2.4.3 IZRAČUNAVANJE POZICIJE PRIJAMNIKA 10
2.5 KOMPONENTE GPS SISTEMA 11
2.5.1 SATELITSKA KOMPONENTA SUSTAVA 11
2.5.2 KORISNIČKI SEGMENT GPS PRIJAMNIKA 13
2.5.2.1 RADIO PRIJAMNIK 13
3 ZAKLJUČAK 15
4 LITERATURA 16
Referentni URL