Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski

Puna verzija: Dzeneral Motors odlazi u bankrot
Trenutno pregledate Lite verziju foruma. Pogledajte punu verziju sa odgovarajućim oblikovanjima.
Kompanija mora da otpusti 21.000 radnika i da zatvori između 12 i 20 fabrika

Dženeral Motor (GM) u ponedeljak je podneo papire federalnom službeniku na Menhtnu radi proglašenja bankrotstva. Najavljeno je zatvaranje fabrika u Indijani, Ohaju, Delaveru, a fabrike u Tennesiju u Mičigenu su zaustavljene. GM je objavio da poseduje imovinu u vrednosti od 82,3 milijarde dolara i 172,8 milijardi u dugovima. Kompanija sada ulazi u stečajni postupak, koji bi trebalo da omogući restrukturiranje uz pomoća novca iz budžeta federalne vlade i uz nadzor suda. GM će dobiti još trideset milijardi dolara pomoći, ali će za uzvrat država postati vlasnik 60 odsto akcija kompanije. U avgustu se očekuje formiranje nove, manje automobilske kompanije “Novi GM”.

GM zapravo u bankrotu prati svog rivala Krajslera i nada se brzoj reorganizaciji. Bankrot GM-a dolazi posle četiri meseca sukobljavanja između Vašingtona i Detroita. Američke poreske obveznike operacija GM će koštati 30 milijardi uz već potrošenih 20 milijardi. Kompanija mora da otpusti 21.000 radnika i da zatvori između 12 i 20 fabrika. Procenjuje se da će oko 40 odsto dilera zatvoriti radnje. Sudbina GM-a odražava dubinu svetske krize, ali i svedoči o kontrovezama novog protekcionizma. GM odeljenje Saab je već pod bankrotskom zaštitom u Švedskoj.

Kriza autoindustrije je potresala i druge razvijene zemlje, kao što je Italija, ili Nemačka. Srpsku vladu koja uz ugovor s FIatom pokušava da spase domaćeg proizvođača automobila, bi morala s pažnjom prati zbivanja u rodnom mestu automobilske industrije .

Izvor: Vreme
Ogroman samar kapitalizmu,jede ih kriza koju su sami izazvali. Centar kapitalistickog sveta USA koristi socijalisticke metode C,C,C...... Sta bi rekli vojnici poginuli u Koreji i Vijetnamu....
ma za sve su krive banke koje su davale kredite kao lude. ko zna koliko je njihovih automobila kupljeno na kredit i ko zna koliko ze GM zaduzio pa je sad puko
Referentni URL