Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski

Puna verzija: Gangsterski 'sport' - hit u Južnoj Africi
Trenutno pregledate Lite verziju foruma. Pogledajte punu verziju sa odgovarajućim oblikovanjima.
[Slika: spining-afrika-498.jpg]

Opasni momci iz gangsterskog okruženja u predgrađu Johanezburga, Sovetu, već godinama se nadmeću u naglom kočenju i okretanju svojih limuzina za 360 stepeni, a sada bi želeli da taj njihov hobi, popularni "spining", postane - sport.

U Južnu Afriku "spining" je "uvezen" iz Japana i, kako za AFP kaže jedan od "spinera", "to je način da se momci malo opuste i zaborave na probleme".

"Spineri" su se pojavili osamdesetih godina prošlog veka, kada su rotacijom i "potpisivanjem" automobila odavali poštu na sahranama mafijaških bosova. Očigledno, ta tradicija se i danas poštuje. "Kada neko od našsih prijatelja izgubi život, naš način da mu ukažemo počast jeste 'spinovanje' na sahrani. Zar to nije isto kao i na sahranama policajaca? Kada neko od 'plavaca' umre, ispaljuju u njegovu čast počasni plotun", smatra organizator "spinovanja" u Johanezburgu, Fejzel Vilijams.

Jedan od učesnika trke, Judžin van Staden, poznatiji kao "Turbo", za sebe kaže da je oličenje dobrog momka jer "niti pije, niti puši": "Nekad sam igrao ragbi, ali je na prvom mestu sada spinovanje."
[Slika: spining-afrika-1-498.jpg]

Na južnoafričkim ulicama godišnje u saobraćajnim nesrećama gine oko 10.000 ljudi, i to najviše zbog prevelike brzine i alkohola. "Spinovanje" ima lošu reputaciju - i zbog gangsterskih korena i zbog pogibija u ovim "egzibicijama".

Ljubitelji "potpisivanja" automobila veruju da bi se to promenilo kad bi "spining" bio institucionalizovan i dobio mesto u sportskoj porodici.

Dvadesetosmogodišnji Pol Motlung smatra da bi "spining" i zvanično trebalo da dobije status sporta. "Želeli bismo da praktikujemo spinovanje bez straha od policije", rekao je on.
[my-youtube width=640 height=480]http://www.youtube.com/watch?v=RuglsFKcb_Y&feature=player_embedded
&version=3[/my-youtube]
Referentni URL