Gotovi Seminarski Diplomski Maturalni Master ili Magistarski

Puna verzija: Poslovanje prodavnice - hr
Trenutno pregledate Lite verziju foruma. Pogledajte punu verziju sa odgovarajućim oblikovanjima.
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Općenito poslovanje prodavaonice


Uspjesno poslovanje u prodavnici zahtjeva uredno, azurno, tacno i sto potpunije vodjenje evidencije. Pod evidencijom u prodavnici podrazumjeva se rad na prikupljanju, bilježenje, sredjivanju, i prikazuvanje odredjenih podataka radi dobivanja potrebnih obavjestenja a vaznim pojavama u prodavaonici.


Prvi pokusaji vodjenja evidencije pojavljuju se u Egiptu i Kini, najstarijim državama, u kojima su se jos prije 3000 godina prije Krista prikupljali podaci slobodnih stanovnika. U starom Rimu vrseni su popisi slobodnih građana svake 5 godinr. U feudalnom drustvu vodjena je evidencija o zemljisnjim posijedi. U epohi kapitalizma najprije su prikupljeni podaci o drustvenim i gospodarskim pojavama a kasnije o vaznim pojavama u poduzecima, prije svega o primanjima i izdavanjima.

Kasnije evidencija dobiva poseban značaj, jer predstavlja osnovni izvor podataka o vaznim pojavama u drustvu, gospodarstvu, poduzecima, trgovinama itd.. Za poslovanje prodavaonica od izuzetnog značaja su poznavanje i pracenje odredjenih pojava, kao sto su: promet, kretanje prodaje i zaliha robe, kretanje cijena, dnevni Pazar, zalihe potrosaca, reklamacije potrošača i druge pojave. Podaci o tim pojavama se prikupljaju, bilježe, sredjuju i prikazuju na razlicite nacine kako bi se dobila tacna obavjestenja koja upucuju na poduzimanje odgovornih mjera za poslovanje prodavaonice....


Sadržaj:


1 UVOD 2
1.1 Općenito poslovanje prodavaonice 2
2 IZLAGANJE ROBE U PRODAVAONICI 3
2.1 Raspakiravanje robe 3
2.2 Čišćenje robe 3
2.3 Provjeravanje i dotjerivanje robe 3
2.4 Grupiranje robe 4
2.5 Izlaganje robe u izlogu 6
3 DONOŠENJE ODLUKA O IZBORU ASORTIMANA 7
3.1 Pakiranje robe 8
3.2 Vrste ambalaže 8
4 ZAŠTITA OKOLIŠA 10
5 ZAKLJUČAK 11
6 LITERATURA 12

Referentni URL