Značaj fantastičnih motiva u vaspitanju dece predškolskog uzrasta

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Značaj fantastičnih motiva u vaspitanju dece predškolskog uzrasta
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.Uvod

Ako bismo birali „kraljicu“ svih osobina detinjstva, sigurno bi na to mesto bila izabrana dečija mašta. Osnovna karakteristika detinjstva jeste mašta i maštarenje. Odrasli su skloni da za nekoga ko često mašta olako kažu da je detinjast, emotivno nezreo ili slično. Ipak, trebalo bi ozbiljnije shvatititi značaj mašte u detinjstvu svake osobe.
Svet dečje mašte je nemerljiv kao što je i dečja psiha nesaglediva: nema prepreka koje ne može prebroditi dečja mašta, niti ima zabrana koje savlađuju njenu neukrotivost i zaustavljaju njenu tragalačku upornost.

U tom smislu decisu bliski fantastični motivi. Ona se sa njima sreću u bajkama, gledajući filmove i slušajući različite priče. Ponekada ih i sami izmišljaju. Gotovo da nema deteta čije detinjstvo nije karakterisao neki fantastični lik sa kojim se on zbližio ili poistovetio, kome se divio i koga je voleo.


Fantastični motivi i emotivni razvoj

Emocije imaju veliku ulogu u životu i odraslih osoba a naročito kod dece. One su propratni doživljaj drugih stanja i procesa ali ujedno i motiv pokretač ponašanja. U tom smislu, trebalo bi biti obazriv sa fantastičnim motivima u predškolskom uzrastu deteta. Fantastični motivi, obično izazivaju jake emocije a suvise česte negativne a intenzivne emocije mogu da dovedu do ozbiljnih smetnji u psihosomatskom razvoju deteta i mogu biti uzrok raznih obolenja.Omogućavanje deci da doživljavaju pozitivne emocije, naravno ako nisu previše česte i intenzivne,u velikoj meri doprinosi dečijem razvoju. I negativne emocije mogu biti ponekad pozitivne što se tiče razvoja deteta.

Dečije emocije se razlikuju od emocija koje doživljavaju odrasli. One su jednostavne i njih dete spontano izražava.
Deci su uzori često baš fantastični likovi. Oni će često poželeti da u igri budu „vila“ ili Petar Pan, možda neki drugi lik iz bajke, priče, filma ili crtanog filma. Najčešće deca biraju pozitivne likove kao svoje uzore. Već sam izbor negativnog lika ukazuje na određene probleme u emotivnom razvoju dece.

Tražeći uzore u fantastičnim likovima deca se praktično vežbaju za kasniji život, stiču prve pojmove o socijalnim odnosima i predstave o tome šta je pravda a šta nepravda...


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
28-02-2011 07:03 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Komunikacija dece kroz igru derrick 0 1,532 06-03-2014 12:57 AM
zadnja poruka: derrick
  Priprema dece za polazak u školu derrick 0 2,723 06-03-2014 12:28 AM
zadnja poruka: derrick
  Razvijanje komunikacijskih sposobnosti dece predškolskog uzrasta derrick 0 1,620 06-03-2014 12:27 AM
zadnja poruka: derrick
  Upotreba slikovnica u razvoju govora dece predskolškog uzrasta derrick 0 1,791 27-02-2014 03:38 PM
zadnja poruka: derrick
  Milorad Popović Šapčanin i njegov značaj za pedagogiju derrick 0 951 19-09-2013 04:11 PM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: