Vrste neorganskih jedinjenja

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Vrste neorganskih jedinjenja
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz hemije.

Neorganska hemija, anorganska hemija ili mineralna hemija je deo hemije koji izučava hemijska svojstva i reakcije svih hemijskih elemenata osim ugljenika i njihovih jedinjenja kao i hemijske procese koji se zbivaju među njima. Jedinjenja ugljenika (sa izuzetkom oksida ugljenika, ugljene kiseline i njenih soli - karbonata) izučava organska hemija.
Neorganska hemija je najstarija grana hemije i najverovatnije koren svih daljih hemijskih znanja. To je hemija elemenata, njihovih međusobnih odnosa, čak i ponašanja dva ista atoma u jednom molekulu. Iako fizika proučava kretanja i polja, a matematika to pojašnjava, suština je u neorganskoj hemiji. Znači u svemu što postoji, što stoji ili se pomera, što se voli ili ne voli, u svemu je osnova neorganska hemija. Interes za ovu granu se vremenom pojačavao ili smanjivao. Počelo je sa neorganskim supstancama koje su bile u okolini (kao soli ili elementi) i koje su se upotrebljavale kao lekovi, boje... Jedan od prvih lekova bio je bazni karbonat bakra. Još su stari Egipćani otkrili njegovu osobinu da leči bakterijsku upalu očnih kapaka, te su njime mazali kapke. Nemojte se pitati zašto je najčešća boja senke za oči zelena, kao i bazni karbonat bakra.
Poluprovodnici nisu ništa drugo do hemija silicijuma, germanijuma i njima sličnih elemenata. Zatim, novi materijali sa čudnim osobinama, sredstva za pranje zeolitnog tipa i katalizatori bez kojih je nezamisliv skoro svaki industrijski proces ili tehnologija. Sve su to proizvodi neorganske hemije. Mikroprocesori, keramika, keramički motori, legure metala, kao i nano materijali neorganskih struktura, sredstva za zaštitu površina...
Dugo se verovalo da ako je većina stvari oko nas neorganska hemija. Ali, u novije vreme, svedoci smo stvaranja jedne nove oblasti neorganske hemije. Joni elemenata (naelektrisane čestice sposobne da "putuju" u električnom polju) odgovorni su za prenos impulsa, postojanje raznih "pumpi" za elemente, sastavni su delovi enzima, prenose poruke ili iniciraju određene mehanizme. Svaki put kada udahnemo, bezbroj molekula kiseonika se veže za jone gvožđa iz hemoglobina formirajući oktaedarske komplekse. Ono što ne treba zaboraviti je i cis-platina, jednostavno kompleksno jedinjenje, a još uvek najbolji lek protiv raka.

Periodni sistem elemenata

Periodni sistem elemenata čini 118 elemenata koji se međusobno razlikuju po fizičkim i hemijskim osobinama. Elementi ličnih osobina stavljani su u iste grupe. Međutim, ponekad je razlika između dva elementa iste grupe veća nego dva susedna elementa periode. Zbog toga se elementi prema svojim hemijskim i fizičkim osobinama svrstvaju u šire skupove. Elementi istog skupa su obojeni istom bojom.

Metali i nemetali

Osnovna podela elemenata jeste ne metale i nemetale. Podela je izvršena na osnovu nekoliko karakteristika:
•hemijske osobine oksida - nemetali grade kisele okside (anhidride kiselina), a metali bazne (anhidride baza)
•boja i sjaj - gotovo svi metali su sivi (bakar, cezijum, zlato su klasični izuzeci) i imaju metalni sjaj (potiče od slobodnih elektrona u kristalnim rešetkama metakla - v. metalna veza)
•provodljivost toplote i elektriciteta - metali su dobri provodnici, nasuprot nemetalima...
Jasno je da neki elementi ne mogu biti svrstani ni u jednu od ove dve grupe i da su takođe uočljive značajne razlike između pojedinih manjih grupa unutar metala i nemetala.
Plemeniti gasovi, kao hemijski inertni ne ulaze u ove podele.

Amfoterni elementi

Elementi sredine periodnog sistema elemenata pokazuju i osobine nemetala i osobine metala. Ovi elementi često reaguju i sa kiselinama i sa bazama. Njihovi hidroksidi pokazuju osobine i kiselina i baza. Sa jačim bazama grade soli i ponašaju se kao kiseline, a sa jačim kiselinama se ponašaju kao baze. I oni se mogu podeliti u dve grupe.
U metaloide spadaju elementi B, Si, Ge, As, Se, Sb, Te, At. I pored toga što pokazuju amfoteran karakter, ovi elementi imaju više sličnosti sa nemetalima. Grade vrlo slabe kiseline, koje se često ne rastvaraju u vodi. Između svojih atoma mogu da grade kovalentne veze, kao i sa nekim nemetalima. Poluprovodnici su, a metalni sjaj im se razlikuje u zavisnosti od alotropske modifikcije. I između njih se uočavaju neke razlike. Tako As, Se, Si pokazuju mnogo srodnosti sa nemetalima, a Sb, Ge manje.
Druga grupa amfoternih elemenata pokazuje više sličnosti sa metalima. U ovu grupu spadaju Be, Zn, Al, Ga, In, Tl, Sn, Pb, Bi, Po. Grade većinom jonska jedinjenja. Tehko ili nikako se uspostavlja kovalentna veza između dva atoma jednog istog elementa. Hidroksidi su im amfoterni. Imaju metalni sjaj. Ukoliko imaju više valenci, jedinjenja kod kojih je valenca manja pokazuju više sličnosti sa jedinjenjima metala.

Nemetali


U nemetale spadaju elementi H, C, N, P, O, S, F, Cl, Br, I. Grade jake kovalentne veze između svojih atoma. Oksidi su im kiseli. Mogu se deliti na više načina. Gasoviti elementi su F, Cl, O, N, H, tečan je brom, a čvrsti su C, P, S, I.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
17-05-2010 11:08 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Azot i njegova jedinjenja Maja 0 3,049 02-08-2012 05:28 PM
zadnja poruka: Maja
  Dobijanje, osobine i značaj hroma i njegovih jedinjenja Dzemala 0 3,151 27-08-2010 04:15 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Dobijanje, osobine, značaj hroma i njegovih jedinjenja VS1 0 4,219 01-06-2010 07:36 PM
zadnja poruka: VS1
  Natrijum i njegova jedinjenja Vesnica 0 8,867 17-05-2010 11:05 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: