Ustavi u Srbiji

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,293
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Ustavi u Srbiji
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Ustav se određuje u materijalnom i u formalnom smislu. To je normativni pojam ustava, koji polazi od toga da je ustav skup normi.
Pod ustavom u materijalnom smislu (u širem smislu) podrazumeva se skup normi (pravila) kojima se uređuju osnovi društvene organizacije u jednoj političkoj zajednici, način vršenja državne vlasti u njoj, kao i granice državne vlasti. Ustav obuhvata norme kojima se uređuju odnosi između pojedinca i države i između državnih vlasti međusobno.
Pod ustavom u formalnom smislu (u užem smislu) podrazumeva se formalni, pisani opšti pravni akt najjače pravne snage.
Kao širi pojam, ustav u materijalnom smislu obuhvata ustav u formalnom smislu. Pored pisanog ustava, ustavna materija se uređuje i zakonima i nekim običajnim pravilima koji omogućavaju prilagođavanje ustava promenljivim društvenim uslovima. Koristi se i politički pojam ustava. U političkom smislu ustav postoji kad je onemogućena subjektivnost, samovolja i zloupotreba nosilaca državne vlasti.
Sociološki pojam ustava - najpoznatiji predstavnik takvog shvatanja ustava je Ferdinand Lasal. On razlikuje stvarni od pisanog ustava. Stvarni ustavi su realni, faktički odnosi sila koji postoje u jednom društvu. Lasal pisani ustav naziva listom hartije. Ustav se odnosi na dve vrste pitanja. Prva grupa pitanja vezuje se za državnu vlast, a druga za društvo i njegove pripadnike građane. Obe grupe pitanja čine ustavnu materiju, sadržinu ustava. Pitanja vezana za državnu vlast obuhvata različite načine formiranja vlasti (izbor, postavljenje), podelu vlasti na različite državne organe, odnose između državnih organa, akte koje oni donose. Pitanja vezana za društvo obuhvataju načela i ustanove putem kojih se odvija ekonomski i politički život u društvu, kao i povelju građanskih sloboda i prava. Ako se ustav posmatra u formalnom smislu ta povelja može biti u obliku posebnog pisanog teksta koji ima pravnu snagu ustava, ili prethoditi ustavu u pravom smislu reči, ili može biti obuhvaćena normativnim tekstom ustava...

Ustavi u Srbiji

Sretenjski ustav 1835

Ustavno pitanje u Srbiji pre donošenja Sretenjskog ustava


Ustavno pitanje u Srbiji javlja se sa početkom Srpske revolucije, tačnije njenog prvog ustanka 1804. godine , prve obrise dobijajući kroz ustavne akte i mnogobrojne nacrte i ostaće otvoreno kroz skoro čitavu istoriju Knjaževstva, i kasnije Kraljevine Srbije, da bi i danas, 204 godine posle, zadržalo svoju aktuelnost.
Sa izbijanjem Srpske revolucije, na čijem čelu će biti vožd Đorđe Petrović, kasnije prozvan Karađorđe, počinju i prvi problemi uređenja vlasti u tek stvorenoj državi, dodatno otežani oblasnim separatizmom, Karađorđevom željom za neograničenom (ne samo vojnom) vlašću i namere vojvoda da vlast drže u svojim rukama. U problem se uključuju i strane sile, pre svega Rusija i Austrija, pokušavajući da sprovedu svoje interese kroz podršku jednoj ili drugoj strani. Rezultat ovih borbi biće nekoliko domaćih i stranih ustavnih nacrta. Borba za ustavnost u Srbiji toga doba ima za cilj donošenje ustava koji bi bio blizak političkom pojmu ustava, kako se on danas shvata u nauci ustavnog prava.
Međutim, iako je cilj tog ustava pravno ograničavanje i zauzdavanje apsolutizma, u ovom konkretnom slučaju Karađorđevog, cilj vojvoda nije ograničavajući ustav (limited constitution), koji bi umesto razbarušene sile bio ustrojstvo slobode (constitutio libertatis) , a pogotovo ne ustav u političkom smislu prema elementima koje je dao Karl Levenštajn. Taj ustav bio bi, pre svega, sredstvo za ostvarivanje interesa vojvoda...

S A D R Ž A J

UVOD 3
1 Ustavi u Srbiji 4
1.1 Sretenjski ustav 1835 4
1.1.1 Ustavno pitanje u Srbiji pre donošenja Sretenjskog ustava 4
1.1.2 Donošenje ustava 7
1.1.3 Sistematika i struktura prvog srpskog ustava 9
1.1.4 Pravna priroda Sretenjskog ustava 11
1.2 Turski ustav 1838 14
1.3 Namesnički ustav 1869 17
1.4 Ustav kralja Milana 21
ZAKLJUČAK 24
LITERATURA 25


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
01-09-2010 05:36 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Organizacija uprave i državni službenici u Republici Srbiji derrick 0 658 08-03-2014 12:44 AM
zadnja poruka: derrick
  Izbori i izborni sistem u Republici Srbiji derrick 0 1,114 21-09-2013 01:25 AM
zadnja poruka: derrick
  Kako postati pravnik u Srbiji - pravno obrazovanje u Srbiji derrick 0 708 21-09-2013 01:21 AM
zadnja poruka: derrick
  Unapredjenje položaja osoba sa invaliditetom u republici Srbiji Maja 0 990 29-02-2012 08:05 PM
zadnja poruka: Maja
  Prava na različitost nacionalnih manjina u Srbiji u praksi Maja 0 791 24-02-2012 08:20 PM
zadnja poruka: Maja

Skoči na forum: