Urbana ekologija

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,234
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Urbana ekologija
100% Kvalitetni diplomski radovi. 65000 Gotovih radova spremnih za download. Gotovi seminarski i diplomski radovi, izrada novih unikatnih seminarskih.


UVOD

Reč ekologija potiče iz grčkog jezika, gde oikos znači kuća, a logos se ustalio za označavanje nauke. Ekologija danas nije nauka o kućama, iako zahvata i štetne uticaje u kućama i oko kuća – bez razmatranja arhitekture. Stoga, ako želimo govoriti o uticaju izgradnje i arhitekture na okolinu valja upotrebiti dodatnu oznaku za to područje.
Ekologija je nastala sredinom 19. veka u okviru biologije, tačnije kao potdisciplina zoologije. Predmet ekologije u procesu njenog oformljenja kao nauke menjao se i proširivao - od proučavanja životne sredine pojedinih vrsta, preko izučavanja ekosistema, međusobnog uticaja među ekosistemima i biosfere do proučavanja položaja čoveka u biosferi. Saznanje da je budućnost čovečanstva ozbiljno ugrožena pokrenula je pravu lavinu formiranja nauka i naučnih disciplina koje su za predmet svo¬jih proučavanja imale i imaju odnos društva prema životnoj sredini. Počeci ustanovljavanja naučne osnove u procesu proučavanja ovog odnosa dosežu do 1866. godine, kada je nemački biolog Ernest Hekel prvi upotrebio pojam ekologija u svojoj knjizi Prirodna istorija stvaranja kako bi objasnio sveobu¬hvatnost odnosa između životinjskih vrsta i njihove organske i neorganske okoline.
Ekologija kao nauka i specifična, složena disciplina trpela je različite promene. Kao nauka, širila je svoj predmet proučavanja, da bi u savremenim istraživanjima poprimila međudisciplinarno obeležje zahvaljujući novim saznanjima o uzrocima i posledicama ekološke krize i putevima njenog rešavanja. Od discipline biologije, kako je neki poimaju, prerasta u meganauku.
Kao meganauka, sublimiše učenja hemije, fizike, inženjerskih i nekih znanja društvenih i trebalo bi da izučava delovanje prirodnih faktora i mnogobrojnih procesa u njoj, izazvanih ljudskom delatnošću na živi svet. Osnovni cilj ovako shvaćene ekologije, jeste sprečavanje negativnih posledica antropogenog delovanja na prirodu i zdravlje ljudi. Pojam ekologije je evoluirao od pojma „životinja“ ka pojmu „živa bića“, tako da se (opšta) ekologija može odrediti kao: nauka čiji je predmet proučavanja odnos živih bića prema njihovoj sredini, njihov međusobni odnos u sredini i uticaj sredine na živa bića.
Time su ujedno određene i četiri bitne kategorije, odnosa, koje postoje u ovoj defi¬niciji i koje se mogu uzeti kao osnova za dalja tumačenja i definisanja drugih „ekoloških nauka“. To su: živa bića, sredina (okolina), međusobni uticaj živih bića u sredini (okolini), i odnos živih bića i sredine
Krajem prošlog veka aktualizovana su teorijsko-metodološka stanovišta po kojima ekologija treba da se bavi svojim prvobitnim, biozoološkim predmetom.
Novonastale probleme u funkcionisanju društva i prirode, izučavala bi jedna nova, multidisciplinarna i generalistička nauka Environmental Science – Nauka o životnoj sredini. Ona bi objedinjavala prirodne nauke (biologiju, medicinu, fiziku, hemiju, šumarstvo, geografiju, matematiku, statistiku i druge) i društvene nauke (pravo, ekonomiju, sociologiju, etiku, demografiju, političke nauke, organizaciju i upravljanje poslovanjem i druge).
Ekologija je opisana kao nauka o odnosima organizama i njihove okoline. Da podsetimo, ona studira odnose ljudskih grupa prema fizičkoj i društvenoj okolini i štetne uticaje moderne civilizacije na okolinu. Ovo potonje uključuje zaštitu, održavanje i čuvanje okoline. Ekologija se tretira kao jedna od najinteresantnijih grana biologije, a isto tako kao zanimljiva i korisna nauka za tumačenje pojava u naučnim istraživanjima drugih oblasti.

S A D R Ž A J

UVOD
1 Urbana ekologija 4
1.1 Nastanak i razvoj teorija o urbanoj ekologiji 4
1.2 Pojam i predmet urbane ekologije 7
1.3 Urbana ekologija i urbanistički planovi 11
ZAKLJUČAK 13
LITERATURA 14


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
08-02-2012 11:20 AM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Gotovi seminarski radovi EKOLOGIJA Maja 0 7,632 11-03-2012 07:01 PM
zadnja poruka: Maja
  Ekologija derrick 0 4,749 10-12-2009 03:36 AM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: