Ulaganje i rezultati reprodukcije preduzeca

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
aleksandra Nije na vezi
Junior Member
**

Poruka: 1
Pridružen: Dec 2009
Poruka: #1
Ulaganje i rezultati reprodukcije preduzeca
Ulaganje i rezultati reprodukcije preduzeca

- U V O D -


Proces proizvodnje koji se stalno obnavlja naziva se reprodukcija. Reprodukcija predstavlja osnovnu komponentu razvoja drustva. Bez ulaganja nema reprodukcije, pa samim tim nema ni rezultata u reprodukciji. Ostvareni rezultati uslovljavaju ulaganja, i time se postize veci stepen efikasnosti poslovanja.


- POJAM I VRSTE REPRODUKCIJE -

Proces proizvodnje koji se stalno obnavlja naziva se reprodukcija. Pojam reprodukcije od reci reproduktio sto znaci ponovna proizvodnja. Tako da reprodukcija predstavlja proces koji se stalno obnavlja, i osnovna je komponenta razvoja drustva.
U zavisnosti kako se posmatra, reprodukcija moze biti:
- drustvena i
- individualna

1.1 Drustvena reprodukcija

Drustvena reprodukcija se odvija na nivou drustva. Radi se o proizvodnji jedne drustvene zajednice koja se stalno obnavlja. Drustvena reprodukcija cini cetiri medjuzavisne faze: proizvodnj, raspodelu, razmenu i potrosnju.
Proizvodnja kao prva faza reprodukcije je osnovna faza. U njoj se stvaraju materijalna dobra, definise se kao proces prisvajanja, prerade i oblikovanja, predmeta prirode koje covek vrsi. Materijalna dobra se stalno trose pa se njihova proizvodnja odvija neprekidno.
Sledeca faza drustvene reprodukcije je faza raspodele. Ona se nadovezuje na predhodnu fazu, i u njoj se vrsi raspodela rezultata drustvene proizvodnje na pojedince. Svaki sistem drustvene proizvodnje ima svoje principe raspodele.
Razmena je vitalan segment procesa reprodukcije. On povezuje proizvodnju i raspodelu, sa jedne strane, i potrosnju sa druge strane. Razmena se pojavljuje u dva oblika i to:naturalna i robno-novcana
Ciklus reprodukcije zavrsava se fazom potrosnje. U njoj se trose materijalna dobra proizvedena u proizvodnji. Potrosnja se moze posmatrati kao: proizvodnja i krajnja potrosnje1.2 Individualna reprodukcija

Individualna reprodukcija je prisutna na mikro planu. Obuhvata skup medjusobno povezanih poslovnih aktivnosti u preduzecu. Proces individualne reprodukcije pocinje i zavrsava se sa novcem, s tim sto novcana masa pri okoncanju reprodukcije treba da bude uvecana za novonastale vrednosti.

N – R – P - R¹ - N¹
gde je:
N- novac,
R- sredstva za proizvodnju,
P- proizvodnja,
R¹- gotovi proizvod,
N¹- novac uvecan za novostvorene vrednosti
Raspolozivim novcem obezbedjuju se elementi procesa rada (sredstva za rad, radna snaga), koji se zatim ukljucuju u proizvodnju, gde dolazi do njihovog trosenja i stvaranja
gotovih proizvoda, da bi se prodajom gotovih proizvoda i naplatom doslo do novca radi novog ciklusa reprodukcije.
Ovakav tok reprodukcije karakteristican je za proizvodna preduzeca. Kod trgovinskih organizacija nema faza proizvodnje.
N – R - N¹
Novcem se kupuje roba za dalju prodaju, i njenom realizacijom se dolazi do novca.
U zavisnosti od obima novcane mase u pocetnoj i zavrsnoj fazi reprodukcije poznate su prosta, prosirena i umanjena reprodukcija.
N = N¹
N < N¹
N > N¹


Kad su novcana sredstva, koja se obrazuju prodajom i naplatom proizvedenih dobara i izvrsenih usluga, jednaka novcanoj masi upotrebljivoj za iste aktivnosti, onda je to prosta reprodukcija. Proces reprodukcije zavrsavamo vecom novcanom masom od pocetne oznacava prosirenu, a ako je obrnuto umanjenu reprodukciju.

- ULAGANjE I REZULTAT REPRODUKCIJE-

Za organizovanje i funkcionisanje reprodukcije potrebna su ulaganja. Bez ulaganja nema reprodukcije, pa ni rezultata reprodukcije.
Ulaganja su ulazi (inputi), a rezultat izlazni (outputi). Ostvarene rezultate uslovljava ulaganje. Zato moraju biti uskladjeni sa ciljevima i zadacima preduzeca.

2.1 Pojam i karakteristike ulaganja

Ulaganja u reprodukciji mogu da se prate sa vise aspekata i to putem: elementa ulaganja, oblika ulaganja, vidova ulaganja, i porekla ulaganja.
Pod elementima ulaganja podrazumevaju se cinioci procesa rada i tu spadaju: predmeti rada, sredstva za rad, i radna snaga.
Predmeti rada obuhvataju materijalne elemente koji se unose u procese rada kao sto su: sirovine, materijal, energenti, delovi, ambalaza i dr.
U sredstva za rad spadaju: uredjaji,postrojenja, transportna sredstva, alati i inventar.
Predmeti rada i sredstva za rad cine materijalne elemente reprodukcije. Radna snaga je subjektivni element. Smatra se vitalnim segmentom reprodukcije, jer je radnik inicijator, organizator i izvrsilac svih poslovnih aktivnosti.

ANGAZOVANjE SREDSTAVA U –
REPRODUKCIJI

Da bi se proces reprodukcije normalno odvijao, neophodno je angazovanje sredstava. Pod angazovana sredstva podrazumevamo postupak blokiranja sredstava u odredjene namene. Pitanja vezana za angazovana sredstva analiziraju se kroz:
- angazovana sredstva po pojedinim elementima proizvodnje,
- vreme angazovanja, i
- obim angazovanja sredstva.


3.1 Angazovanje sredstava u elemente proizvodnje

Pod angazovanje sredstva u elemente proizvodnje podrazumeva se angazovanje sredstva u predmete rada, sredstva za rad, i radnoj snazi. Na angazovana sredstva predmete rada uticu okolnosti kao sto su: obim proizvodnje, karakter tehnoloskog procesa, uslovi nabavke predmeta rada, mogucnost prodaje gotovih proizvoda i dr.
Obim proizvodnje i visina angazovanih sredstva u predmete rada nalaze se u u odnosima upravne srazmere.
Karakter tehnoloskog procesa opredeljuje obim angazovanja sredstava u elemente predmete rada.
Novcana sredstva upotrebljena za kupovinu uredjaja, transportnih sredstva, i drugih orudja ima karakter angazovanja sredstva.

3.2 Vreme angazovanja sredstava

Za ekonomiju poslovanja bitno je i vreme angazovanja sredstava. To je vremenski period od blokiranja do deblokiranja sredstva pri izvrsenju zadataka preduzeca.


Vremenski angazovana sredstva se mogu posmatrati kroz nekoliko faza: procesa reprodukcije (pripremna), tehnoloska i prodajna faza.
Blokiranjem sredstva u pripremnoj fazi zapocinje isplatom, dok angazovana sredstva u tehnoloskoj fazi se poklapa sa trosenjem elemenata procesa rada, i na kraju u prodajnoj fazi sredstva su angazovana od momenta ulaska proizvoda u skladiste pa sve do njegove prodaje i naplate.

3.3 Obim angazovanja sredstava

Pod obimom angazovanja sredstava podrazumeva se suma sredstva koja se blokiraju u odredjenom vremenskom periodu. Vreme i obim angazovanja sredstavasu osnovne determinante angazovanja sredstva. Po fazama ciklusa reprodukcije obim angazovanja sredstava zavisi:
- u priprenoj fazi od: vremena i isplacenog iznosa
- u tehnoloskoj fazi od: duzine trajanja tehnoloskog procesa
- u prodajnoj fazi od: dinamike prispeca i isporuke gotovih proizvoda.Z A K Lj U C A K


Postoji razlika izmedju angazovanja i ciklusa reprodukcije. Dakle, ciklus angazovanja se zavrsava prodajom gorovih proizvoda, a ciklus reprodukcije kupovinom novih sredstav za obnavljanje proizvodnje.


L I T E R A T U R A

dr Bogdanovic Mile: Poslovna ekonomija, Visoka poslovna skola strukovnih studija, Leskovac, 2008.

dr Mladen Korac, dr Tihomir Vlaskovic, Politicka ekonomija, Rad, Beograd, 1982.

Izdavač:
Visoka poslovna skola strukovnih studija – Leskovac


Prilog(a)
.doc  Seminarski Poslovna ekonomija.doc (Veličina: 52 kb / Preuzimanja: 2765)

http://www.maturskiradovi.net/eshop
25-12-2009 02:41 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Rezultati poslovanja preduzeća - fizički obim proizvodnje Maja 0 2,259 02-02-2012 12:46 PM
zadnja poruka: Maja
  Performanse preduzeca Vesnica 0 3,028 13-05-2010 01:52 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Unutrasnje finansiranje preduzeca Vesnica 0 2,081 13-05-2010 01:31 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Sredstva poslovanja preduzeca Vesnica 0 2,493 12-05-2010 09:59 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Strategija razvoja preduzeca Vesnica 0 2,945 12-05-2010 09:55 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: