Troškovi proizvodnje

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Troškovi proizvodnje
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz menadžmenta.

Уобичајене су дефиниције трошкова везаних за факторе производње. Под трошковима би требало подразумијевати утрошене вредности елемената процеса производње у циљу израде нових производа или остварења других производних учинака. Међутим, тако дефинирани трошкови представљају трошкове у ужем смислу. Шире схваћени трошкови се не ограничавају само на производњу него и на остале функције пословања : набаву, пласман, контролу квалитете, припрему производње и финанције. Поред тог рангирања трошкова постоји и рангирање трошкова, односно њиховог понашања, тијеком времена. По том погледу они се могу посматрати у дугом и у кратком року. У наредним страницама овог рада објаснит ћемо појмове дугог и кратког рока а пажњу ћемо усмерити на посматрање трошкова у кратком року, односно њихове фиксне и варијабилне компоненте.

ПОЈМОВНО ДЕФИНИРАЊЕ ТРОШКОВА

Предузећа су принуђена да посвећују велику пажњу трошковима због тога што свака потрошена новчана јединица смањује њихов профит. Производња било које робе претпоставља утрошак одређених ресурса нпр. рада и капитала. Трошкови су такођер битни и зато што предузећа доносе одлуке о производњи и продаји, на основу трошкова и цена добара. Трошкови представљају вредност утрошених елемената у процесу производње.

Процес производње се одвија као интеракција три елемента производње: радне снаге, средстава за рад и материјала. Комбинација елемената производње подразумијева одговарајући квалитативни, квантитативни и временски склад, што доводи до следећих трошкова:
а)трошкови материјала
б)трошкови средстава за рад
ц)трошкови радне снаге

Трошкови материјала

Материјали су предмети рада који се посредством радне снаге подвргавају манипулацији са или без употребе средстава за рад, чиме се мењају њихови употребни квалитети и преносе на нови производ, чиме доприносе стварању нових употребних вредности. При томе, основна карактеристика материјала је у томе да се у континуираном производном процесу, у тај процес уносе постепено, и у том се процесу одједном утроши. Поред материјала, корисити се синоним и сировине, мада под сировинама подразумијевамо предмете рада преузете из природе на којима није вршена никаква физичка и хемијска реакција, тј. дорада.
Трошкови материјала се квантитативно одређују у функцији утрошака и набавних цена, што се може приказати обрасцем:
Тм = ф (М; Цм)
при чему је Тм = трошкови материјала, М = утрошци материјала и Цм = набавна цена по јединици утрошеног материјала.

Трошкови средстава за рад

Будући да се средства за рад постављају између предмета рада и радне снаге, повећавајући производну снагу рада, њихова улога у производњи је у вишекратној употреби. Трошкови средстава за рад су у функцији утрошака и набавних цена :

Ти = ф (И; Ци)

при чему је Ти = трошкови средстава за рад; И = утрошци средстава за рад и Ци = набавна цена по јединици средстава за рад.

Трошкови радне снаге


Својом креативношћу и способношћу да продукује више него што се потроши и уложи у њу, радна снага је свакако у фокусу менаџмента, који настоји да разним материјалним и нематеријалним стимулативним мерама подстакне запослене да раде што продуктивније.

ДУГИ И КРАТКИ РОК

Кратки рок смо дефинисали као период у коме најмање један инпут не може бити повећан без повећања његових трошкова по јединици. Дуги рок смо дефинисали као период у коме сви фактори производње постају варијабилни. Они значи не предтављају календарско вријеме, већ вријеме које је предузећу потребно за адаптацију нових економских услова.

ТРОШКОВИ У КРАТКОМ РОКУ

Кратки рок представља тако кратко временско раздобље у коме предузеће, не може повећати производне капацитете или мјењати постојећу технологију. Кретање трошкова производње одређено је, цетерис парибус, обимом производње и дјеловањем закона варијабилних пропорција. Укупни трошкови производње обухватају све трошкове који се односе на производњу одређеног производа.

УТ = ЦрQр + ЦкQк
Гдје је УТ = укупни торшак; Цр и Цк = цена рада (плата) и цена капитала; Qр и Qк = количина утрошеног рада и капитала за дати ниво инпута.
Укупни трошкови представљају зброј укупних фиксних и укупних варијабилних трошкова.
УТ = УФТ + УВТ

УКУПНИ ФИКСНИ ТРОШКОВИ

Укупни фиксни трошкови ( УФТ ) су онај дио укупних трошкова производње који не може бити редуциран нити ан једном нивоу остваривања оутпут. Они су непромјенљиви у односу на ниво производње. Постоје у фиксној величини чак И онда када долази до смањења производње на нулту јединицу оутпута. Нпр. Трошкови закупа пословног простора, камата на кредите, земљарине, премије осигурања и сл су фиксни трошкови јер морају бити подмирени независно од нивоа оствареног оутпута.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
29-05-2010 03:05 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Rad kao najvažniji faktor proizvodnje derrick 0 780 14-09-2013 04:18 PM
zadnja poruka: derrick
  Troškovi kao instrument menadžment odlučivanja derrick 0 1,101 18-01-2013 02:29 PM
zadnja poruka: derrick
  Troškovi zarada radnika 2 derrick 0 1,479 18-01-2013 02:27 PM
zadnja poruka: derrick
  Menadžerski troškovi Maja 0 756 22-03-2012 02:36 PM
zadnja poruka: Maja
  Seminarski rad - Kratkoročni plan proizvodnje u tvornici Limex erik_bananamen 0 1,529 03-05-2011 11:43 AM
zadnja poruka: erik_bananamen

Skoči na forum: