Srpsko-vizantijski stil

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,236
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Srpsko-vizantijski stil
UVOD – Vizantijska umetnost

Počev od VI veka, u vreme prodora varvara u srednju, južnu i zapadnu Evropu, i trenutnog zatišja u likovnom stvaranju, hrišćanska umetnost nastavlja svoj razvitak na istoku Evrope i u Maloj Aziji, u jednoj državnoj tvorevini koja će, pod imenom Vizantije, dati u nekoliko sledećih vekova sjajne primere civilizacije, zasnovane na tradicijama antičke kulture. Međutim, i sama vizantijska umetnost, razvijajući se pod raznolikim istorijskim i društvenim uslovima, imala je svoje uspone i svoje padove. U njenom se osmovekovnom postojanju mogu razlikovati tri perioda: (1) doba Justinijana u toku VI veka ili Prvo zlatno doba; (2) renesansa za vreme dinastije Makedonaca i Komnena od X do XII veka ili Drugo zlatno doba i (3) renesansa pod Paleolozima u vremenu od XIII do XV veka.

Justinijanovo doba - Pod ovim sjajnim državnikom i velikim ljubiteljem umetnosti, Vizantijsko Carstvo, kao naslednik istočnog dela Rimske Imperije i nastavljač njenih tradicija, dostiže svoju najveću vojnu i ekonomsku moć. Što se, pak, likovnog stvaranja tiče, Vizantija je, po svome položaju između Istoka i Zapada, bila prosto predodređena da umetnička iskustva i vrednosti ovih regiona preuzme i ujedini. Zahvaljujući tome, a još više ogromnom ekonomskom potencijalu zemlje, počeli su širom cele Imperije da niču bezbrojni umetnički spomenici, prvo civilnog i vojnog karaktera, a odmah zatim i crkvene građevine.. U sakralnoj arhitekturi bazilikalni tip građevina s drvenim krovom nije bio odmah napušten (Sveta Marija Izvorska u Konstantinopolju, San Apolinare in Klasse u Raveni iz prve polovine VI veka). Međutim, kupola se javlja kod sve većeg broja crkava, i to crkava različitog oblika: (1) oktogonalnih (San Vitale u Raveni), zatim kružnih (Sveti Sergije i Vakh) i (3) kao slobodni krst (Sveti Apostoli), obe u Konstantinopolju, a po poslednjoj, koja više ne postoji, građena je kasnije bazilika Svetoga Marka u Veneciji.


Sadržaj


UVOD – Vizantijska umetnost 3
1 Srpsko-vizantijski srednjovekovni stil 6
1.1 Arhitektura 6
1.2 Slikarstvo 11
2 Evokacije vizantijskog graditeljstva u srpskoj arhitekturi XX veka 12
ZAKLJUČAK 17
LITERATURA 19


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
29-08-2012 04:17 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: