Spavanje i sanjanje - psihologija

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Spavanje i sanjanje - psihologija
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz biologije, psihologije ,filozofije , ekologije, fizike, geografije, Istorije i hemije.


NEUROBIOLOGIJA SPAVANJA


Čovek provodi najmanje jednu trećinu svog života u spavanju. Spavanje se razlikuje od drugih nesvesnih stanja (npr. kome) po tome što se vraćanje u svesno stanje postiže lako i brzo- buđenjem.
Ljudi uglavnom budnost smatraju normalnim stanjem jer je čovečji organizam tada aktivan. Ustvari smena sna i budnosti, odnosno neaktivnosti i aktivnosti, je sastavni deo života svakog organizma. Smena budnosti i spavanja je jedan od endogenih ritmova organizma koji se usaglašava sa dvadesetčetvoro-časovnim danonoćnim ritmom.
Dužina spavanja je kod različitih vrsta životinja različita. Odrasli primati spavaju kontinualno 10-20 časova, slonovi oko 4 časa,a kod antilopa i zečeva spavanje je polifazno i svaki njegov interval traje po nekoliko minuta jer su stalno izloženi opasnostima od predatora. Spavanje je poseban problem vodenim sisarima. Delfini spavaju na površini vode sa otvorom za disanje iznad površine, a spavanje indijskog rečnog delfina traje 1-8 sekunde i samo u tim intervalima on ne proizvodi orijentacione zvuke. Potreba za spavanjem kod čoveka menja se tokom života: novorođenče ima polifazno spavanje i provodi u snu oko 20 časova dnevno. Od prve do sedme godine života, dužina spavanja opada na 14 do 10 časova i ono postaje bifazno, dok spavanje odraslih traje 7-8 časova i ono je u principu monofazno, cirkadijalno. Potreba za snom opada sa starenjem.
Insomnija- nesanica, česta je komplikacija starosti, ali se ovaj poremećaj, mada manje učestalo, javlja i u mlađem dobu. Prirodna nesanica obično ne traje duže od 48h i nije praćena ozbiljnim fiziološkimi i psihološkim promenama. Iako nije potvrđena pretpostavka da lišavanje od spavanja izaziva trajne posledice po organizam, očigledno je da prava nesanica, koja traje duže od 3 dana, ima odraza na psihofizičke i radne sposobnosti. Na to ukazuju i mnogi opisi ogleda vršenih na ljudima-dobrovoljcima lišavanim od sna u toku dužeg vremenskog perioda. Međutim, takođe je pokazano da su te promene reverzibilne i da se stanje organizma popravi neposredno posle spavanja...


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
15-06-2010 12:13 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Psihologija gomile kao uvod u fenomenologiju masovne kulture derrick 0 1,418 21-09-2013 09:31 AM
zadnja poruka: derrick
  Uputstva za pisanje seminarskog rada - Psihologija bola Dzemala 0 2,706 19-06-2011 08:38 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Seminarski rad - Psihologija rada erik_bananamen 0 4,188 14-05-2011 01:41 PM
zadnja poruka: erik_bananamen
  Stavovi - Socijalna psihologija Dzemala 0 4,386 17-04-2011 06:09 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Vizuelna pažnja - Opšta psihologija Dzemala 0 3,021 13-04-2011 02:43 AM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: