Skripta za polaganje drzavnog ispita

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,293
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Skripta za polaganje drzavnog ispita
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.

Radnik državnog organa koji ima obavezu polaganja državnog ispita a navedeno je u Rešenju, potrebno je da uputi (u roku od jedne godine od dana zasnivanja radnog odnosa) Zahtev za polaganje državnog ispita (ime prezime, stručna sprema, radno mesto i rok u kome želi da polaže ispit) Sektoru za ljudske i materijalne resurse preko pisarnice. Ovaj Sektor je u obavezi da uz Zahtev dostavi i svu potrebnu dokumentaciju potrebnu za identifikovanje kandidata za polaganje državnog ispita, kao i uplatnicu o izvršenoj uplati za polaganje državnog ispita.
Nakon izvesnog vremena dobićete obaveštenje o danu i času polaganja državnog ispita i sva ostala potrebna uputstva od strane Komisije za polaganje državnog ispita iz Ministarstva za državnu upravu.
Svi ispiti polažu se u jednom danu i to pismeni deo ispita iz struke u prepodnevnim časovima, a u popodnevnim ostali predmeti koji se polažu usmeno onim redosledom koji vama najviše odgovara.
Na ispit je potrebno poneti: uplatnicu o izvršenoj uplati za polaganje ispita, ličnu kartu, olovku i nekoliko listova hartije radi pismenog dela ispita i pravljenja koncepta na postavljena pitanja u usmenom delu.
Dobro se psihički i fizički pripremiti (pored materije koje treba da odgovarate) jer cela procedura traje negde oko 12 časova.

STRUČNI ISPIT


Stručni ispit je uslovni, i podrazumeva da kandidat koji ne položi ovaj ispit nema pravo izlaska na ostale ispite koji su predviđeni za polaganje državnog ispita u državnim orgaima.

Stručni ispit se polaže iz oblasti na kojem radnom mestu je radnik zaposlen i koje poslove obavlja. Ako je rednik informatičarske struke ili obavlja poslove i radne zadatke vezane za rad sa računarima polaže ispred sdtručne komisije koja je koja se bavi istim poslovima npr. Republički zavod za statistiku...

USTAVNO UREĐENJE

Pojam Ustava

Pod ustavom se podrazumeva pravni akt koji predstavlja osnovni i najviši Zakon u jednoj državi, koji reguliše društvene i političke odnose.

Ustav čine dve grupe pitanja. 1. Grupa pitanja koja se odnosi na državnu vlast i organe i utvrđuje se njihova nadležnost, sistem podele vlasti i odnose između drđavnih organa, način izbor i dr., 2. Druga grupa pitanja odnose se na društvo i građane. Građanske slobode, prava i dužnosti.

Ustav donosi ustavotvorna skupština ili može da se donose u vidu programskog akta.

Ustav se razlikuje po obimu materji i načinu donošenja. Po načinu donošenja ustavi se dele na oktroisane (podarene) ustavne paktove i tzv. Narodne ustave. Oktroisane ustave samostalno donose monarsi, Ustavne paktove donose monarh i parlament a tzv. Narodne ustave donose ustavotvorne skupštine.

Ustavu kao najvišem pravnom aktu moraju biti saglasni svi zakoni kao i drugi pravni akti.

USTAV RS

- Ustav RS ne uređuje postupak donošenja već samo postupak izmene ali u postupku izmene može se i promeniti ceo Ustav što odlučuje Narodna Skupština. RS je donela novi Zakon o promeni ustava RS kojim Nardna Skupština svojom odlukom obrazuje Ustavnu komisiju većinom od ukupnog narodnih poslanika i to 20 nar. Poslanika iz reda poslanika Narodne Skupštine srazmerno zastupljenosti političkih stranaka, 3 člana iz Vlade RS, 3 člana iz AP Vojvodine koje predlaže Skupština AP i 3 poslanika iz AP Kosova i Metohije. Nakona izrađenog nacrta Ustava, Komisija daje na javnu raspravu koja traje 45 dana. Nakon javne rasprave Komisija sastavlja i utvrđuje tekst Ustava i dostavlja u roku od 15 dana Narodnoj Skupštini na usvajanje. Posle usvajanja u Narodnoj Skupštini Ustav se daje na referendum. Referendum je uspešno sproveden ako je na njega izašlo više od 50 % birača upisanih u biračke spiskove a potvrđen je ako se za izjasnilo više od 50 % izašlih birača.

U okviru stručnog dela ipita Predsednik komisije zadaje temu iz oblasti koje kandidat obavlja i ispit se polaže pismenim putem sa detaljnom obradom zadate teme. Nakon predaje pismenog rada, predsednik Komisije pregleda rad, ako je potrebno postavlja dodatna pitanja a ako ne odmah izdaje podtvrdu o rezultatu ispita.

PREDMETI:


STRUČNI


1. USTAVNO UREĐENJE

2. DRŽAVNA UPRAVA – SISTEM DRŽAVNE UPRAVE

3. UPRAVNI POSTUPAK – SPOR

4. RAD I RADNI ODNOSI

5. KANCELARIJSKO POSLOVANJE


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
28-05-2010 08:52 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Rizik - osiguranje - skripta derrick 0 4,584 12-03-2010 12:55 PM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: