Rečni saobraćaj

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,236
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Rečni saobraćaj
100% Kvalitetni diplomski radovi. 65000 Gotovih radova spremnih za download. Gotovi seminarski i diplomski radovi, izrada novih unikatnih seminarskih.

UVOD

Saobraćaj je jedan od najznačajnijih podsistema društvenog sistema, a vezan je za kretanja koja proizilaze iz zadovoljenja ljudskih potreba.

Kretanje se ostvaruje putem saobraćajnog sistema koji čine razni vidovi (putni, železnički, avi-onski, vodni, cevovodni). Svaki od vidova saobraćajnog sistema ima i odgovarajuću infrastrukturu. Predmet izučavanja inženjera građevinarstva, pre svega, su putne i železničke saobraćajnice sa odgovarajućim pratećim objektima (stanice, parkirališta i sl.), ali i aerodromi, cevovodi i luke.

U današnjem svetu skoro da se ništa ne konzumira na mestu proizvodnje, zbog čega se može konstatovati da bi veliki broj proizvoda bio bezvredan da ne postoji razvijena transportna mreža. Međutim, transportne troškove ne treba gledati kao prepreku rastu produktivnosti, već obratno: oni povećavaju produktivnost privrede jer utiču na specijalizaciju lokacije. Razvoj saobraćaja podstiče prostornu interakciju preko stimulacije specijalizacije lokacija jer ona zahteva poboljšanje transporta kako bi se povezala mesta proizvodnje i mesta potrošnje. Sve to za posledicu ima modernizaciju saobraćaja, a posredno i rast produktivnosti i efikasnije korišćenje kapitala.

Intezivno osavremenjavanje prometa jedan je od osnovnih ciljeva ekonomičnijeg i rentabilnijeg razvoja ukupne privrede. Iz toga proističe potreba da se razvoj transportne tehnike, tehnologije i organizovanja kontinuirano istražuje radi usklađivanja potražnje ukupne privrede s veličinom, nivoom, strukturom i kvalitetom potražnje za prometnim uslugama u domaćim i inostranim relacijama. To tim više što promet nove tehnologije transporta znatno utiče na cenu robe, na lociranje pojedinih proizvodnih objekata s odrazom na normalno funkcionisanje ukupne društvene reprodukcije, na rentabilnost investicionih ulaganja te na nivo i strukturu međunarodne razmene.


Sadržaj

UVOD
1 ULOGA I ZNAČAJ REČNOG SAOBRAĆAJA 4
1.1 Saobraćaj Srbije 5
1.2 Rečni saobraćaj 5
1.3 Karakteristike rečnog transporta 7
1.4 Značaj rečnog saobraćaja Vojvodine 8
1.5 Značaj rečnog saobraćaja Srbije 9
1.6 Rečni i kombinovani transport 11
1.7 Tehničko-tehnološke karakteristike integralnih transportnih sistema u rečnom brodarstvu 12
1.7.1 Integracija rečno-pomorskog saobraćaja 14
1.8 Dunav neiskorišćeni resurs 16
1.9 Kontejnerski sistem transporta-kontejnerizacija 18
1.9.1 Tipovi kontejnera 20
1.9.2 Prednosti i nedostaci kontejnera 25
1.9.3 Lučki kontejnerski terminali 26
ZAKLJUČAK 28
LITERATURA 29


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
17-02-2012 04:49 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Saobraćaj i privredni razvoj nacionalne ekonomije Dzemala 0 1,734 09-02-2011 09:06 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Drumski saobraćaj Dzemala 0 2,726 29-01-2011 12:26 AM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: