Poverenje potrosaca u on-line kupovinu

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
mat.dipl5 Nije na vezi
Member
***

Poruka: 245
Pridružen: Sep 2010
Poruka: #1
Poverenje potrosaca u on-line kupovinu
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.1 UVOD

Odnosi s potrošačima u on-line kupovini predstavljaju novu fazu razvoja marketinga u XXI veku. Ključne karakteristike ogledaju se u razvoju bliskih odnosa i saradnji kompanija sa potrošačima i partnerima na internetu. Upravo je problem neuspostavljenih e-odnosa bio glavni razlog propasti onih kompanija koje su među prvima započele poslovanje u novom, digitalnom okruženju. Izazov za kompanije u budućnosti biće uvođenje koncepta CRM sa osnovnim ciljem ostvarivanja visoke satisfakcije i lojalnosti njihovih potrošača na e-tržištu.

Savremena dostignuća informacionih tehnologija ruše sve prostornovremenske barijere. Danas poslovni ljudi iz svojih kancelarija ujutru trguju kapitalom na Londonskoj berzi, šest časova kasnije uključuju se na berzu u Nju Jorku, a osam sati kasnije su već na berzi u Tokiju. Rad iz svojih kancelarija ili od kuće, virtuelni timovi i kompanije, učenje na daljinu, e-trgovanje predstavljaju osnovne pojavne oblike rastućeg trenda digitalizacije i mobilnosti u poslovanju, koji se u velikoj meri odražava na odnos kompanija i njihovihpotrošača. Danas se sve više prilagođavamo trendu nove ekonomije tj. živimo u digitalnoj ekonomiji. Digitalna ekonomija zasniva se na elektronskim transakcijama putem Interneta ili nekog drugog elektronskog kanala. Njene osnovne karakteristike su fleksibilnost, saradnja i velika brzina interaktivnosti među pojedinim subjektima lanca vrednosti (npr. interakcija određenih kompanijskih f-ja sa dobavljačima i potrošačima). Digitalna ekonomija dovodi do sposobnosti brže reorganizacije resursa kompanije i kreiranja novih vrednosti i poslovnih modela, koji odgovaraju potrebama sve zahtevnijih potrošača.

Po mnog im predviđanjima sa kraja prošlog veka Internet je posmatran kao sredstvo koje će uvesti „revoluciju“ u moderno poslovanje, tako da su se tada po prvi put pojavili izrazi „nova ekonomija“, „digitalna ekonomija“ i „internet ekonomija“. Ovo je ukazivalo na to da će se veliki deo poslovnih operacija prebaciti na elektronsku platformu, to jest da će veći broj kompanija preći na elektronsko komuniciranje sa svojim partnerima i potrošačima. Pojavom prvih virtuelnih kompanija (dot.com) i njihovim brzim krahom, mnog i analitičari su otišli u krajnost i posmatrali Internet samo kao promocioni kanal. Naime, Internet predstavlja najveći promotivni kanal, ali on može biti mnog o više od tog a veoma značajan za kompanije čije se poslovanje zasnivana znanju i informacijama. Mnog e poznate svetske kompanije danas obavljaju više od 80% svojih poslovnih aktivnosti putem Interneta i na taj način ostvaruju dve ključne prednosti: prvo, smanjuju troškove i drugo, svojim potrošačima nude pogodnosti koje bez ovog kanala ne bi bile moguće (npr. Dell svojim kupcima omogućuje sopstveno konfigurisanje računara). Marketing odnosa sa potrošačima (Customer Relationship Marketing – CRM) je koncept koji je svoj razvoj doživeo upravo ekspanzijom Interneta. Mogućnost direktnog i ciljanog kontakta sa potrošačima koju je doneo Internet rezultirala je personalizacijom odnosa kompanije sa njenim potrošačima, formiranjem baze podataka potrošača i praćenjem njihove aktivnosti od strane kompanije. Osnovni ciljevi – povećanje prodaje i zadovoljstva potrošača mogu biti efikasno postignuti putem primene raznih poslovnih modela, na primer, uvođenjem sistema unakrsne prodaje (cross-selling). Time dolazimo do tog a da je CRM concept direktna posledica razvoja i primene informacionih tehnologija u novom, dig italnom okruženju. Njihov dalji ubrzani razvoj daće sve značajniju ulogu ovog koncepta u poslovanju savremenih kompanija.

Sadržaj:

1 UVOD 3
2 Osnovne karakteristike on-line kupovine 4
2.1 Uloga i značaj potrošača u on-line kupovini 5
3 Poznavanje kupaca 6
4 Bezbednost u on-line kupovini 8
5 Primeri 10
5.1 Primer pozitivnog iskustva potrošača: Amazon.com 10
5.2 Primer pozitivnog iskustva potrošača: yumama.com 12
6 Indeks pojmova 12
7 Zaključak 14
8 Literatura 15


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
08-09-2010 11:35 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  On-line and off-line Quality Control Vesnica 0 909 17-06-2010 08:25 PM
zadnja poruka: Vesnica
  On-line bankarstvo -esej Dzemala 0 1,783 17-05-2010 03:35 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: