Poslovanje turističkih agencija na primjeru adriatica.net

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,124
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Poslovanje turističkih agencija na primjeru adriatica.net
SADRŽAJ:

1. UVOD 1

2. DEFINIRANJE TURISTIČKE AGENCIJE 2
2.1. Postanak i razvoj turističkih agencija 3
2.1.1. Razvoj turističkih agencija u svijetu 4
2.1.2. Razvoj turističkih agencija u Hrvatskoj 6
2.2. Funkcije turističkih agencija 10

3. MARKETINŠKA KONCEPCIJA U TURISTIČKIM AGENCIJAMA 12
3.1. Istraživanje tržišta 13
3.2. Marketing miks turističkih agencija 14
3.2.1. Proizvodi turističkih agencija 14
3.2.2. Cijene proizvoda turističkih agencija 15
3.2.3. Plasman proizvoda turističkih agencija 18
3.2.4 Promocija proizvoda turističkih agencija 19

4. GRAD ZAGREB I NJEGOVE TURISTIČKE ZNAČAJKE 22
4.1. Značajke i položaj grada Zagreba 22
4.2. Gospodarstvo 23
4.3. Atraktivnost prostotra - kulturne znamenitosti 23
4.3.1. Kultura i sport 29
4.3.2. Turističke atrakcije 30

5. TURISTIČKA AGENCIJA ADRIATICA.NET 31
5.1. Postanak adriatica.net Group-e 31
5.2. Značajke poslovanja adriatica.net-a 32
5.3. Turoperatori adriatica.net-a 34
5.4. Poslovna struktura adriatica.net-a 38
5.4.1. Proizvodi turističke agencije adriatica.net 42
5.4.2. Cijena aranžmana turističke agencije adriatica.net 50
5.4.3. Plasman proizvoda turističke agencije adriatica.net 52
5.4.4. Promocija turističke agencije adriatica.net 53

6. ZAKLJUČAK 57

7. POPIS TABLICA: 59

8. POPIS GRAFIKONA: 60

9. POPIS SLIKA: 61

10. POPIS LITERATURE: 62


1. UVOD

Turističke agencije povijest svoje aktivnosti vežu uz pojavu suvremenog turizma.Svojim radom turističke agencije pratile su razvoj turističkog fenomena, iako postoje i one turističke agencije koje su gotovo istom snagom djelovale na razvoj turizma, osobito u najmlađem razdoblju njegova razvoja.Od samih početaka poslovanja turističke agencije stvaraju proizvod, određuju cijenu tog proizvoda, isti se stavlja na tržište sa namjerom da se proda, te ga se raznim sredstvima i promovira.
Predmet istraživanja ovog završnog rada odnosi se na poslovanje turističke agencije adriatica.net.S obzirom da je sjedište, kao i najveći broj poslovnica turističke agencije adriatica.net u Zagrebu, detaljnije je opisan i predstavljen grad Zagreb kroz turističke atrakcije grada.
Svrha završnog rada je istražiti poslovanje turističke agencije adriatica.net, te ukazati na njezinu ulogu i veličinu na turističkom tržištu.
Cilj rada je na sustavan i jednostavan način prikazati podatke vezane uz poslovanje turističke agencije adriatica.net.
Za pisanje završnog rada, korištene su različite metode znanstvenog istraživanja, kao što su na primjer induktivna i deduktivna metoda, metoda analize i sinteze itd.
Završni rad podijeljen je u četiri poglavlja.

U prvom poglavlju pod naslovom Definiranje turističke agencije, dan je pojam turističke agencije, povijesni razvoj , te vrste agencija s obzirom na razne kriterije.
U drugom poglavlju, s naslovom Marketinška koncepcija u turističkoj agenciji, objašnjava se važnost djelovanja marketinga u poslovanju turističke agencije, kao i marketinške strategije za postizanje konkurentnosti na turističkom tržištu.
U trećem poglavlju, s naslovom Grad Zagreb i njegove turističke značajke, ukazuje se na turističke značajke grada – kulturne znamenitosti, arhitekturu i ostale resurse koji privlače turiste.
Četvrto poglavlje, s naslovom Turistička agencija adriatica.net, daje uvid u nastanak i razvoj, te poslovanje turističke agencije adriatica.net, kao i primjenu marketinških strategija u poslovanju agencije.
I na kraju rada dan je zaključak u kojem su spoznaje do kojih je došlo temeljnom obradom dostupnih podataka.
2. DEFINIRANJE TURISTIČKE AGENCIJE


Tokom povijesnog turističkog razvoja, te nakon elementarne faze u kojoj su turisti nastojali individualno i bez posredovanja trećega zadovoljiti svoje potrebe, nastupila je i viša razvojna faza u kojoj je pomoć ne samo potrebna već vrlo često i nužna.

To je dovelo do pojave turističkih agencija čiji je osnovni zadatak posredovanje između ponuđača i korisnika turističkih usluga.
Na turističkom tržištu potražnja je prostorno udaljena, često veoma udaljena od turističkih aktivnih područja, a to znači i od turističke ponude.Tako se na turističkom tržištu formira ponuda na jednom, a potražnja na drugom mjestu.

Turistička ponuda karakterizira se velikom prostornom disperzijom, ali i velikom usitnjenosti pojedinih kapaciteta, koji teško nalaze mogućnosti i još više, ekonomske opravdanosti u individualnom plasmanu na turističkom tržištu.
Slična situacija je i kod mase pojedinačnih korisnika na strani turističke potrošnje, tako da je nemogće i zamisliti probleme koji bi nastali kada bi svaki potencijalno mogući turist kontaktirao individualno i direktno sa mnogobrojnim hotelima i ugostiteljskim objektima, poput restorana, s raznovrsnim prometnim organizacijama i poduzećima, s turističkim mjestima i drugim organizacijama i čimbenicima koji djeluju u sklopu turističke ponude.
Zato veliki dio potražnje traži upravo te posredničke uloge turističke agencije i prihvaća je kao najpogodniji oblik i sredstvo organizacije svojih putovanja i boravka u turističkim područjima.

Turističke agencije kontaktiraju i povezuju interese i potrebe sudionika i na strani ponude i na strani potražnje na turističkom tržištu, što potvrđuje njihovu dvostruku posredničku ulogu :

Turističke agencije, s jedne strane, vezuju uz sebe veliku masu turističke klijentele, tumačeći njezine potrebe, želje i interese;
Turističke agencije, s druge strane zastupaju interese na strani turističke ponude, nudeći na tržištu njene usluge i proizvode, često ih oblikujući u agencijsko „ruho“ (npr. paušalno putovanje, IT-aranžmane i dr.).

Obavljanje te usluge povezivanja potreba i interesa sudionika ponude i potražnje turističkih usluga tijekom vremena stvorila je kod turističkih agencija sve preduvjete da njihov utjecaj bude znatno snažniji od onog koje su imale kao posredničke agencije.

Nakon ovih razmatranja, definicija turističke agencije bila bi slijedeća:
„Turistička agencija je tvrtka koja na zahtjev turističke potražnje posreduje u pribavljanju i za račun turističke ponude posreduje u prodaji turističkih usluga ili ove, u posebnoj kombinaciji, nudi kao novi, jedinstveni turistički proizvod.“

2.1. Postanak i razvoj turističkih agencija

U dosadašnjem razvoju turističkih agencija mogu se razlikovati tri karakteristična razdoblja:
1. razdoblje od prvog svjetskog rata, u kojem se turističke agencije nalaze pretežno u funkciji organizatora klasičnih skupnih putovanja,
2. razdoblje između dva rata, u kojem turističke agencije uz prijašnje funkcije preuzimaju i funkciju posrednika u pribavljanju pojedinačnih putničkih usluga, posebno putnih karata,
3. razdoblje poslije drugog svjetskog rata, u kojem turističke agencije uz prijašnje funkcije preuzimaju i funkcije maloprodaje novog turističkog proizvoda, paušalnog putovanja, za račun novog principala, turoperatora.

Turističke agencije do kraja XIX. stoljeća gotovo isključivo, te do prvog svjetskog rata pretežno, posluju tako što pojedinačne turističke usluge rezerviraju na veliko i uključene u skupna putovanja prodaju korisnicima po nižoj cijeni od one koja bi se inače mogla postići.

Posrednička provizija od prodaje putnih karata u poslovanju turističkih agencija do kraja ovog razdoblja nema veći značaj.Putovanja su najčešće vezana uz brod i željeznicu, a putne se karte kupuju u željezničkim stanicama ili uredima parobrodarskih poduzeća.Još uvijek nije naglašena potreba za posredničkim funkcijama turističke agencije, jer se u načelu putne karte za cjelokupno putovanje još uvijek mogu kupiti na jednom mjestu.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
06-03-2010 06:09 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Uloga marketinga u savremenom bankarstvu na primjeru nlb montenegrobanke - ij VS1 0 807 17-06-2013 06:52 PM
zadnja poruka: VS1
  Poslovanje hotela Palas - diplomski VS1 0 716 17-06-2013 05:57 PM
zadnja poruka: VS1
  Elektronsko poslovanje u kulturi - Diplomski VS1 0 541 17-06-2013 02:28 PM
zadnja poruka: VS1
  Značaj uvoza i izvoza za poslovanje savremenih - master derrick 0 859 03-03-2013 06:29 PM
zadnja poruka: derrick
  Suvremena koncepcija poslovanja putničkih agencija na primjeru putničke agencije Maja 0 1,708 12-03-2012 05:33 PM
zadnja poruka: Maja

Skoči na forum: