Porodica

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Porodica
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz biologije i ekologije.

Na pocetku Ljudskog drustva nije bilo razlike izmedju braka, porodice i drustva (horda). Kasnije se brak izdvaja iz porodice i drustva i sve vise dobija znacaj.
Izmedju monogmnog oblika braka i porodice postoji ocigledna kvantitativna razlika. Savremeni dvovalentni brak sadrzi dve strane: muza i zenu, a porodica u uzem smislu i nihovu decu. U sirem smislu porodica obuhvvata roditelje, njihovu decu i blize i dalje srodnike.Dok se brak svodi samo na trajanje seksualne veze lica suprotnih polova, dotle porodica ukljucuje i seksualne i reproduktivne veze. Brak prethodi porodici i predstavlja njenu osnovu. Cim u braku dodje do radjanja dece tada nastaje porodica.
Porodica je prva društvena grupa sa kojom se dete susreće, kojoj pripada. Razvoj deteta ne može se posmatrati odvojeno od porodice u kojoj dete živi, koja na njega deluje, i koje deluje na nju. Porodica je zajednica sa dubokim i trajnim zajedničkim interesima, čvrstim i trajnim vezama između njenih članova. U njoj postoji složena dinamska sprega odnosa prošlosti, sadašnjosti i budućnosti svakog od njih. Funkcije porodice mogu se odrediti na tri nivoa: biološkom, ekonomskom i psiho-socijalnom. Iz ovih nivoa funkcija porodice proističu kriterijumi za procenu njene funkcionalnosti, odnosno disfunkcionalnosti:
•personalno funkcionisanje - stepen zadovoljstva sva kog člana mestom i ulogom u porodici;
•bračno funkcionisanje - osećanje seksualnog i emotivnog zadovoljstva partnera;
•roditeljsko funkcionisanje -- pružanje zaštite, razumevanja, podrške, ljubavi, vaspitanja i socijalizacije dece;
•socio-ekonomsko funkcionisanje -- uspostavljanje i razvijanje porodičnih vrednosti, ekonomske stabilnosti, usklađivanje sa širim socijalnim miljeom.

Porodica kroz istoriju

Prvobitna zajednica bila je zasnovana na krvnosrodnim vezama. Osnovnu jedinicu čini rod. Rod čine svi oni koji potiču od jednog zajedničkog pretka. U matrijahartu rod čine potomci iste pomajke a u patrijahartu potomci istog praoca. Više krvnosrodnih rodova činilo je bratvo (fratriju) a više ktvnosrodnih bratstva formiralo je pleme. Kasnije su se plemena ujedinjavala u savez plemena.
Kroz čitavu prvobitnu zajednicu nije postojala samo jedna forma porodice. Najraniji oblik porodice bio je porodica krvnog srodstva, daljim razvojem dovelo je do punalua porodice, treću fazu u razvoju predstavljala je porodica parova, iz koje je nastala monogramna porodica.

Porodica krvnog srodstva


Porodica krvnog srodstva predstavlja najraniji oblik porodice, koja je nastala iz neograničenih polnih odnosa i koja je značila određenu regulaciju polnog života. Tako da su svi dedovi i bake u okviru ove porodice međusobno muževi i žene. Drugu bračnu grupu činili su očevi i majke unutar porodice, a treću njihova deca.
Polni odnosi između pripadnika raznih generacija tj. Između roditelja i dece su isključeni, zabranjeni. Dok su polni odnosi između pripadnika iste generacije dopustljivi, moralni. Drugim račima između braće i sestara, odnosno između krvnih srodnika su dopustljivi i seksualna veza je prirodna, normalna, društveno priznata veza. Odatle i potiče naziv porodica krvnog srodstva.
Porodica krvnog srodstva danas ne postoji ni kod najprimitivnijih plemena Azije, Afrike, Amerike. Ali je nesumljivo da je ona postojala jer na to ukazuju rodbinski sistemi u Polineziji.

Punalua porodica

Ovu porodicu karakteriše napuštalje polnih odnosa između krvnih srodnika uz zadržavanje grupne forme braka.
U ovoj porodici niz braće ima zajedničke žene, koje nisu njihove sestre ili niz sestara ima zajedničke muževe koji nisu braće tih sestara. Ovi zajednički muževi sestara, koji nisu njihova braća nazivaju se međusobno - punalua - intiman drug. Pojam braće i sestara ovde nešto širi, jer pored braće i sestara po prirodnom ocu i majci u ovaj pojam ulaze bratić i sestričine, tj. deca od strica, strine, ujaka i ujne.
Ovaj oblik porodice postojao je u prvoj polovini XIX veka na Havajima. No, nazivi koji su ovde upotrebljeni nisu odgovarali pravom stanju stvari. Naime sinovi i ćerke u porodici punalua ne nazivaju majkom samo svoju majku i njene sestre već i sestre svoga oca. A isto tako ne nazivaju ocem samo svog prirodnog oca i njegovu braću, nego i braću svoje majke.

Porodica parova

Porodica parova predstavlja treću fazu u razvoju porodice. Porodica parova značila je negaciju grupnog braka i realizaciju seksualnih veza jednog muškarca i jedne žene. Međutim u porodici parova muškarac još ima pravo na mnogoženstvo, neveru. A od žene se zahteva vernost, dok taj brak postoji inače se okrutno kažnjava.
Međutim, porodica parova predstavlja jednu labilnu vezu. Tako da muškarac a i žena mogu svoju bračnu vezu lako raskinuti.

Monograma porodica

Ova porodica je nastala iz porodice parova na srednjem i višem stupnju barbarstva, da bi se afirmisala u klasnom društvu kao njegova trajna karakteristika.
Monograma porodica predstavlja neraskidivu vezu između muškarca i žene, takvu vezu u kojoj se žena i deca nalaze u podređenom položaju. Ova porodica je izrasla na privatno - vlasničkim odnosima, u kojoj je muškarac glavni faktor. Tako da se od žene koja je podređena svom mužu zahteva besprekorna vernost.
Formiranjem monogramne porodice poklapa se sa formiranjem patrijahartra - povlašćenog plpžaja muškarca, koji znači negaciju do tada privilegovanog položaja matrijarhatra, u kome se poreklo dece utvrđivalo po majci i u kome je žena igrala značajnu ulogu u privrednom životu od mušakraca.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
05-05-2010 12:33 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: