Podela rada
U slučaju organizacije, koja je nešto više nego samo zanat jednog ili dva deoničara, dolazi do podele posla. U takvoj organizaciji, oblikuju se po pravilu, tri osnovne uloge:
Rukovodioci;
Poslovođe;
Izvršioci.
Preduzetnik, koji osniva preduzeće, obavlja, na početku, uloge svih delatnosti sam. Sam je vlasnik preduzeća, sam upravlja, sam planira, organizuje, vodi, kontroliše poslovanje i sam izvršava posao.
U mnogim primerima tako i ostaje na duži rok ili za stalno. Vlasnik može da odluči da će ostati samo vlasnik preduzeća, a ostale funkcije će poveriti drugima. Tako će za početak unajmiti profesionalnog menadžera, koji će neko vreme posao obavljati sam, možda će povremeno uključivati spoljne radnike ili institucije. Sa porastom obima poslovanja, menadžer će unajmiti radnike raznih profila i tako omogućiti veći rast preduzeća. Tako se u preduzeću vremenom oblikuju navedene osnovne uloge :
1. Upravljanje je zadatak vlasnika preduzeća ili njihovih ovlašćenih lica, rukovodioca - Skupštine, Nadzornog saveta; upravljanje obuhvata izvorne odluke, koje zadiru pre svega u gledišta i koncepte (zamisli) o svim pogledima osnovne, razvojne i tekuće politike preduzeća.
2. Vođenje posla je zadatak menadžera. Generalnog menadžera postavljaju neposredno vlasnici ili organ upravljanja, menadžere na srednjem i na izvršnim nivoima u preduzeću postavlja generalni manager. Vođenje posla obuhvata izvođačke, izvršne odluke u razvojnoj i tekućoj politici; osnovne delatnosti menadžera su planiranje, organizovanje, usmeravanje i kontrolisanje.
3. Izvršenje sprovode izvršioci, koje postavljaju i raspoređuju menadžeri. Posao izvršioca planiraju i organizuju menadžeri, koji izvršioce na poslu usmeravaju i kontrolišu. Posao izvršioca obuhvata izvršenje odluka.
Nosioci te tri uloge rade u interesu preduzeća i u vlastitom interesu, ako brižljivo poštuju podelu uloga u preduzeću.
lektira, studentski, poslovna, megatrend, diplomski radovi , magistarski radovi, maturalni radovi, diplomski rad, eseji, maturski radovi, seminarski radovi, diplomski radovi, master radovi, magistarski radovi, domaci radovi, domaci zadaci, projekti, maturalni, maturalne radnje, seminarski, maturski, diplomski, ekonomija, ekonomski, pravo, prava, menadzment, marketing, instalacija, tutorijal, tutorijali, tutorial, baze, baza, sistemi, informatika, ekonomika preduzeca, analiza, racunovodstvo, bankarstvo, osiguranje, spoljnotrgovinsko poslovanje, poreski sistem, politika, inteligencija, psihologija, sociologija, geografija, etika, kultura, fizika, seminarski rad, maturski rad
Seminarski i diplomski radovi su na ovom linku -> SEMINARSKI ESHOP
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi
|