Planiranje, odlucivanje, rukovodjenje, kontrola

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Planiranje, odlucivanje, rukovodjenje, kontrola
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz menadžmenta.

Od kraja XIX veka vladala je opšta praksa da se menaždment definiše kao proces koji se sastoji iz četiri osnovne faze ( koje se nazivaju još i funkcije). To su:
1.Planiranje,
2.Organizovanje,
3.Vođenje i
4.Kontrola.

PLANIRANJE

Planiranje je primarna faza menadžment procesa. Planiranje je proces postavljanja ciljeva i određivanje adekvatnog toka akcije kako bi se oni postigli. Definiše se i kao proces donošenja upravljačkih (planskih) odluka. Koje sve odluke menadžeri donose? Pre svih to su ciljevi, zatim politike, planove, strategije, programe, projekte, procedure i veliki broj drugih odluka. Bitno je istaći da suština planiranja nije donošenje odluka. One su vode ka preuzimanju akcija. Nedovoljni poznavaoci problematike planiranja i menadžmenta obično konstatuju da je planiranje donošenje planova!!! Plan je samo jedan od proizvoda procesa planiranja (nije ni najvažniji).
Planiranje je formalizovana procedura koja rezultira integralnim sistemom odluka kako bi se ostvarila željena budućnost.
Pored toga što je planiranje jedna od funkcija procesa menadžmenta, ono je i naučna disciplina koja ima svoju metodologiju, koncepte i kategorijalni sistem.
Menadžeri definišu šta je potrebno da se uradi, kada, kako i ko to treba da učini. Menadžer proizvodnje planira način korišćenja kapaciteta, marketing menadžer planira način uvođenja novog proizvoda, kanale distribucije i cenu proizvoda, finansijski menadžer izvore i alokaciju sredstava. Potreba za planiranjem postoji na svim nivoima organizacione strukture, a izraženija je na višim nivoima zbog većeg uticaja na uspeh preduzeća. Planovi se mogu razlikovati po fokusu, formi, stepenu obuhvaćenih detalja, vremenskom horizontu, funkcionalnom području, pristupima. Slika 2. ilustruje hijerarhiju planova u preduzeću.
Planiranjem se dobija poželjna slika budućih okolnosti, uzimajući u obzir trenutno raspoloživa sredstva, prošla iskustva i brojne druge faktore.
Osnovne aktivnosti procesa planiranja [4, str. 35-36.]:
1.Definisanje ciljeva,
2.Opis sadašnjeg stanja – utvrđivanje gapa između sadašnjeg stanja i ciljeva kako bi se determinisali resursi i preduzele korektivne akcije,
3.Identifikovanje podsticaja i ograničenja – identifikovanje faktora u internom i eksternom okruženju koji utiču na ostvarivanje ciljeva,
4.Određivanje akcija – potrebno je alocirati vreme, ljude i novac na način koji obezbeđuje ostvarenje različitih ciljeva,
5.Faza ocene i kontrole.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
27-05-2010 09:18 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Kontrola u međunarodnom menadžmentu derrick 0 842 26-02-2014 12:19 AM
zadnja poruka: derrick
  Planiranje i odlučivanje derrick 0 1,014 25-02-2014 03:40 PM
zadnja poruka: derrick
  Strategijsko odlučivanje derrick 0 723 24-02-2014 04:12 PM
zadnja poruka: derrick
  Strategijsko planiranje 2 derrick 0 629 24-02-2014 04:11 PM
zadnja poruka: derrick
  Kontrola u menadžmentu derrick 0 1,330 19-09-2013 03:02 PM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: