Parametarski testovi - biostatistika

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,293
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Parametarski testovi - biostatistika
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Parametrijski testovi
Testiranje hipoteze


Struke, koje svoje nove spoznaje pretežno izvode iz podataka, u pravilu polaze od uzorka ispitanika. Na uzorku se izvode merenja, sa rezultatima tih merenja se računa, dobijaju se informacije u obliku aritmetičkih sredina, varijansi, proporcija i sličnog, a onda se dobijeno želi uopštiti na populaciju iz koje je uzorak uzet.
Znanstvena hipoteza predstavlja nagađanje, naslućivanje i pretpostavke koje motivišu istraživanje. Iz znanstvene hipoteze, odnosno hipoteze istraživača (koja je u pravilu afirmativna) izvodi se statistička hipoteza.
Statistička hipoteza iskazuje se na način da može biti vrednovana statističko-analitičkim postupcima. Statistička hipoteza matematički je izraz koji predstavlja polaznu osnovu na kojoj se temelji kalkulacija statističkog testa.Precizno formulisana tvrdnja,pretpostavke o karakteristici jednog skupa ili o odnosu vrednosti posmatrane karakteristike u više skupova,nazivaju se statističkim hipotezama.
Testiranje hipoteze je statistički postupak kojim se određuje da li i koliko pouzdano raspoloživi podaci podupiru postavljenu pretpostavku.Provera hipoteze se u suštini svodi na utvrđivanje statističke značajnosti razlike između pretpostavljene tj. hipotetičke vrednosti parametara osnovnog skupa i ocene datog parametra na osnovu informacija iz uzorka. Testiranje hipoteza, odnosno testiranje značajnosti u osnovi je postupak kvantifikacije impresija o specifičnoj hipotezi. Statistički eksperimenti zasnivaju se na utvrđivanju razlike između rezultata ispitivanog uzorka I kontrolne grupe,odnosno između podataka dobijenih pre I posle eksperimenta,ako se eksperiment sprovodi po metodu jednog uzorka.Suština je u utvrđivanju “značajnosti” razlike i stepena te značajnosti,koji idu u prilog ili ne postavljenoj hipotezi.Testovi na kojima se temelji postupak dokazivanja ili odbacivanja postavljene hipoteze nazivaju se testovi značajnosti.Oni se mogu klasifikovati na osnovu više kriterijuma,ali je osnovna podela na :

1. PARAMETRIJSKE testove.
2. NEPARAMETRIJSKE testove

Sled radnji u proveravanju (testiranju) hipoteza:
• postavljanje nulte i alternativne hipoteze;
• izbor testa značajnosti I specifikacija njegovog teorijskog rasporeda verovatnoće(α);
• prikupljanje primerenih podataka na odgovarajućem uzorku ispitanika;
• računanje vrednosti rezultata testa značajnosti specifičnog za nultu hipotezu (H0);
• Određivanje p-vrednosti;
• Odluka o neodbacivanju(prihvatanju) ili odbacivanju nulte hipoteze zasnovane na realizovanoj vrednosti testa značajnosti i određenoj p-vrednosti.

Nulta hipoteza, H0 (engl. null hypothesis) pretpostavka je o izostanku efekta, tj. da ne postoji razlika među uzorcima u populaciji od interesa (npr. nema razlike u aritmetičkim sredinama). To je hipoteza koja se testira, hipoteza da nema razlike ( engl. hypothesis of no difference).


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
09-07-2010 09:43 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Sportske aktivnosti i motorčki testovi dece predškolskog uzrasta derrick 0 1,440 23-07-2013 04:51 PM
zadnja poruka: derrick
  Nezavisni testovi za transakcije prodaje i potraživanja - diplomski Dzemala 0 1,603 27-01-2011 02:42 AM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: