Pametne kartica licna karta

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Pametne kartica licna karta
Maturski, Seminarski , Maturalni ,Masters i Diplomski radovi iz Ekonomije i Ekonomike i Elektronsko poslovanje.

PAMETNE KARTICE KAO LIČNE KARTE

Pametne kartice, čip kartice ili kartice sa integrisanim kolom (ICC- Integrated Circuit Card). "Smart" Kartice se dijele u dvije grupe:

- memoriske kartice
- mikroprocesorske kartice

Memoriske kartice imaju najširu primjenu kao telefonske "prepaid" kartice mejdutim koriste se isto kao kartice za pacijente i katrice za mikroplatne kartice to kartice za plaćanja sa malim iznosima kao što su autobuske kartice, zamjena za kupone sa bonovima za hranu u studentskim domovima i identifkiacione kartice u bibliotekama.
Način na koje rade memoriske kartice prikazano je na Slici 1. Kao što se vidi na slici memoriske kartice se sastoje od Adrese to jest memorije koja je uglavnom zasnovana na I2C seriskoj memoriji i magistrali koja je povezuje sa EEPROM-mom. Tipičan kapacitet memoriskih kartica je 256 bajta.
EEPROM je postojan memoriski čip u kojem se može upisivati do 10.000 puta. Za 10ms može da upiše informaciju u jednu ćelija ili grupu ćelija.
Cijena samog EEPROM-a je oko 3 €. Clock i ulazno izlaznni sklop (I/O) preko koga se komunicira sa okolinom (čitačem).

Memorijske kartice nemaju mikroprocesor i zato ne mogu dinamički obrađivati podatke. S obzirom na vrstu memorije razlikujemo tri tipa memorijskih pametnih kartica:

- Kartice sa običnom memorijom su namjenjene uglavnom pohranjivanju podataka. Imaju najnižu cijenu na bit pohranjene informacije. Pojavljuju se kao kartice sa čipom i memorijom EEPROM ili kao kartice sa memorijom flash.

- Kartice sa zaštićenom ili dijeljenom memorijom imaju ugrađene jednostavne logičke veze s kojim nadziru pristup do podataka. Kod tih kartica možemo određene djelove memorije zaštititi od pisanja ili brisanja, što obično postignemo šiframa ili sistemskim ključevima. Upotrebljive su prije svega tamo gdje nije potrebna visoka sigurnost podataka, npr. za kontrolu pristupa s PIN-om.

- Kartice sa pohranjenom vrijednošću su namjenjene pohranjivanju vrijednosti kao naprimjer žetona ili bonova, brojeva vožnji za jednokratnu i višekratnu upotrebu...

Mikroprocesorske Kartice za ove kartice kažemo da su "pametne" kartice. Sposobne su dinamički obrađuju podatke zato što u sebi sadrže mikroprocesor. Obično sadrže jedan procesor, ulazno-izlaznu jedinicu a samim tim i više vrsta memorija. Trenutno se upotrebljavaju 8-bitni, 16-bitni, i 32-bitni procesori, u prosjeku imaju 64 Kb ROM-a, 16 do 32 Kb EEPROM-a i otprilike 3 Kb RAM-a, ulazno-izlazna jedinica dostiže prenose 9,6-115 k bita po sekundi (pri čemu je moguć samo polovičan-dupleksni način)...


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
30-05-2010 11:25 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Pametne kartice za placanje Dzemala 0 1,316 30-05-2010 11:26 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: