Odavanje službene tajne

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
VS1 Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 5,345
Pridružen: Aug 2009
Poruka: #1
Odavanje službene tajne
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadžmenta, marketinga, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planova, makroekonomije, mikroekonomije, preduzetništva, upravljanja ljudskim resursima, carine i porezi.


Odavanje službene tajne je krivično delo koje spada u grupu krivičnih dela protiv službene dužnosti. Službeno lice koje neovlašćeno drugom saopšti, preda ili na drugi način učini dostupnim podatke koji predstavljaju službenu tajnu ili koje pribavlja takve podatke u nameri da ih preda nepozvanom licu, kazniće se zatvorom od 3 meseca do 5 godina. Teži oblik ovog krivičnog dela je ako se poverljivi podaci učine dostupnim iz koristoljublja ili radi objavljivanja ili korišćenja podataka u inostranstvu – učinilac će se kazniti zatvorom od 1 do 8 godina. Službenom tajnom smatraju se podaci ili dokumenti koji su zakonom, drugim propisom ili odlukom nadležnog organa proglašeni službenom tajnom i čije bi odavanje prouzrokovalo ili bi moglo das prouzrokuje štetne posledice za službu. Slovo Zakona kaže:
• Službeno lice koje neovlašćeno drugom saopšti, preda ili na drugi način učini dostupnim podatke koji predstavljaju službenu tajnu ili koje pribavlja takve podatke u nameri da ih preda nepozvanom licu, kazniće se zatvorom od tri meseca do pet godina.
• Ako je delo iz stava 1. ovog člana učinjeno iz koristoljublja ili u pogledu naročito poverljivih podataka ili radi objavljivanje ili korišćenja podataka u inostranstvu, učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do osam godina.
• Ako je delo iz stava 1. ovog člana učinjeno iz nehata, učinilac će se kazniti zatvorom do tri godine.

Službenom tajnom smatraju se podaci ili dokumenti koji su zakonom, drugim propisom ili odlukom nadležnog organa donesenim na osnovu zakona proglašeni službenom tajnom i čije bi odavanje prouzrokovalo ili bi moglo da prouzrokuje štetne posledice za službu. Službenom tajnom, ne smatraju se podaci ili dokumenti koji su upravljeni na teške povrede osnovnih prava oveka, ili na ugrožavanje ustavnog uređenja i bezbednosti Srbije ili SCG, kao i podaci ili dokumenti koji za cilj imaju prikrivanje učinjenog krivičnog dela za koje se po zakonu može izreći zatvor od pet godina ili teža kazna. Odredbe ovog člana primeniće se i prema licu koje je odalo službenu tajnu pošto mu je prestalo svojstvo službenog lica.

Odavanje vojne tajne član 415.
• Ko neovlašeno drugom saopšti, preda ili na drugi način učini dostupnim podatke koji predstavljaju vojnu tajnu ili pribavlja takve podatke u nameri da ih preda nepozvanom licu, kazniće se zatvorom od tri meseca do pet godina.
• Ako je delo iz stava 1. ovog člana učinjeno iz koristoljublja ili u pogledu naročito poverljivih podatka ili radi objavljivanja ili korišćenja podataka u inostranstvu, učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do osam godina.
• Ako je delo iz stava 1. ovog člana učinjeno iz nehata, učinilac će se kazniti zatvorom do tri godine.

Vojnom tajnom smatraju se podaci koji su zakonom, drugim propisom ili odlukom nadležnog organa donesenim na osnovu zakona proglašeni vojnom tajnom i čije bi odavanje prouzrokovalo ili bi moglo da prouzrokuje štetne posledice za Vojsku Srbije i Crne Gore ili odbranu ili bezbednost zemlje. Vojnom tajnom ne smatraju se podaci ili dokumenti koji su upravljeni na teške povrede osnovnih prava čoveka, ili na ugrožavanje ustavnog uređenja i bezbednosti Srbije ili SCG, kao i podaci ili dokumenti koji za cilj imaju prikrivanje u činjenog krivič nog dela za koje se po zakonu može izreći zatvor od pet godina ili teža kazna.

1.1 Princip i poštovanje principa službene tajne

Zakon o slobodnom pristupu informacijama usled nepostojanja Zakona o tajnim podacima već danas trpi značajna ograničenja.

Zakon o slobodnom pristupu informacijama koji je u Srbiji usvojen krajem 2004. godine, jeste jedna od karika koja treba da obezbedi javnost rada države i njenih organa i koja treba da tajnost pojedinih informacija svede na nužnu sadržinsku meru koju zahteva otvoreno i demokratsko društvo. Ali to nije dovoljno. Uporedno pravno iskustvo jasno pokazuje da je sloboda pristupa informacijama usko povezana sa pitanjem tajnosti podataka, iz čega proizilazi i potreba za donošenjem posebnog zakona koji bi na adekvatan način, i u skladu sa međunarodnim standardima i uporedno-pravnim iskustvom, pitanje tajnosti informacije sveo na nužnu i neophodnu sadržinsku meru. Zato je u Srbiji hitno potrebno i donošenje Zakona o tajnim podacima, koji bi na jedinstven način trebalo da obuhvati sva pitanja iz ove oblasti, uključujući i ona koja proizilaze iz uporedno-pravnog iskustva zemalja koje su zakone i druge propise iz ove oblasti već donele.

Posmatrajući pravni sistem Srbije, možemo zaključiti da smo, u oblasti regulisanja postupanja sa tajnim informacijama, još uvek daleko od proklamovanih ciljeva otvorenog i transparantnog društva kojima se navodno teži, te da sadašnji mnogobrojni pravni propisi u ovoj oblasti nisu usklađeni sa standradima sadržanim u Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, što u pogledu osetljivih informacija već ima konsekvence i na njegovo sprovođenje.

Ovakvim situacijama naročito pogoduje činjenica da danas u Srbiji postoji ogroman broj zakona i podzakonskih akata koji u sebi sadrže parcijalne odredbe u kojima se govori o različitim vrstama tajni, te se samo njihovim strogim nabrajanjem može doći do zaključka da je i posle demokratskih promena u Srbiji rad državnih organa, javnih službi, specifičnih institucija kao što su vojska i policija, Bezbednosno-informativna agencija, pa čak i javnih preduzeća i ustanova često obavijen velom «tajne». Kao što je već rečeno, u svakom demokratskom društvu postoje izvesne informacije koje su izuzete iz obaveze uvida i davanja građanima. Međutim, u takvim situacijama, strogo se vodi računa da tajnost proizilazi iz sadržine takvih dokumenata odnosno informacija, pri čemu se obezbeđuju adekvatni sistemi kontrole, kako se ne bi dogodilo da se određeni podaci odnosno informacije izuzimaju iz obaveze obezbeđenja pristupa kako bi se štitili lični interesi političara, policajaca, vojnih lica ili drugih državnih službenika, odnosno vlasnika kompanija.

Ne treba, međutim, izvesti pogrešan zaključak da ni jedna informacija koja se nalazi u posedu državne vlasti ne može biti tajna. Informacije koje su zakonom, propisima ili službenim aktom zasnovanim na zakonu određene kao državna, službena, vojna, poslovna ili druga tajna, a koje su zaštićene zakonom i pretežu nad interesom pristupa informacijama; informacije u posedu državnog organa koje bi mogle da ugroze život, zdravlje, sigurnost ili drugo važno dobro nekog lica; informacije koje bi omele ili otežale sprečavanje ili otkrivanje krivičnog dela, vođenje pretkrivičnog postupka, vođenje sudskog postupka i izvršenja presude i sprovođenja kazne; koje bi ozbiljno ugrozile odbranu zemlje, nacionalnu ili javnu bezbednost, ili međunarodne odnose; bitno umanjile sposobnost države da upravlja ekonomskim procesima u zemlji kao i informacije u posedu državnog organa koje se odnose


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
02-07-2010 09:08 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Odavanje službene tajne Dzemala 0 733 01-09-2010 06:36 AM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: