Obezbjeđenje kvaliteta i testiranje softvera

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
VS1 Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 5,346
Pridružen: Aug 2009
Poruka: #1
Obezbjeđenje kvaliteta i testiranje softvera
Maturski, maturalni, seminarski, diplomski i master radovi iz informatke.

Razvojem mikroelektronike, informatičke i komunikacijske tehnologije, rješenja zasnovana na računarima primjenjuju se u svim područjima ljudskog djelovanja. Izvršavanje i najbizarnijih poslova postalo je danas zavisno od ispravnosti rada računara. Računar se sastoji od sklopovkse opreme, njegovog fizičkog dijela i programske podrške, koja predstavlja uputstva fizičkom dijelu kako da izvrši postavljeni zadatak. Za ispravan rad neophodno je da su ispravna oba, odnosno sklopovski i programski dio. Kako bi se postigao željeni kvalitet prije nego se programska rješenja puste u eksploataciju, vrše se zahtjevna testiranja sa ciljem uklanjanja što je moguće više grešaka.

Testiranje programske podrške je proces traženja grešaka. U njemu su obuhvaćene sve aktivnosti potrebne za vrednovanje sposobnosti programa da izvši pred njim postavljeni zadatak, kao i za tumačenje dobijenih rezultata. Programska podrška nije poput drugih fizičkih sistema koji za date ulazne veličine generišu odgovarajuće izlazne veličine. Razlika je u načinu u kojem dolazi do pojave kvara. Kod većine fizičkih sistema do kvara dolazi zbog određenog i najčešće nerazboritog skupa stanja koja u sistemu mogu nastupiti usled spoljašnjeg uticaja. Do pojave grešaka u programskoj podršci dolazi zbog mnogo bizarnih razloga. Detektovati sve različite modove kvara kod programske podrške je opšte neizvodljivo.

Testiranje softvera

Testiranje softvera (ili samo testiranje) je bio prvi softverski alat za osiguranje kvaliteta softvera koji se primjenjivao za kontrolu softverskih produkata prije njihove isporuke ili instalacije kod klijenta. Na početku, testiranje je bilo ograničeno na završnu fazu razvoja softvera. Kasnije, zbog važnosti ranije detekcije softverskih defekata, a i da bi se ispunili koncepti osiguranja kvaliteta softvera, SQA profesionalci su inicirali proširenje testiranja i na testiranje u procesu kodiranja, što je dovelo do testiranja softverskih modula (unit testing) i kompletnog integracionog testiranja.

Testiranje softvera je formalni proces koji se izvodi sa specifičnim timom za testiranje kojim se ispituju softverske jedinice ili cjelokupni softverski paketi izvršavanjem programa na kompjuteru. Svi povezani testovi se izvršavaju u skladu sa odobrenim test procedurama na odobrenim test slučajevima.

Riječi i fraze u definiciji omogućavaju nam da poredimo glavne karakteristike testiranja softvera sa d rugim alatima životnog ciklusa SQA:
■ Formalni proces – Planovi testiranja softvera su dijelovi razvoja projekta i plana kvaliteta, sa unaprijed danim vremenskim rasporedom i aktivnostima postignutim dogovorom izmeĎu klijenta i razvojnih inženjera.
Drugim riječima, ad hoc ispitivanje softvera od strane kolega ili regularne provjere od strane tim lidera ne sačinjavaju testiranje softvera.
■ Specijalizirani tim za testiranje– Nezavisni tim ili eksterni konsultanti koji su specijalizirani u testiranju izvršavaju testiranje uglavnom u namjeri da eliminiraju pristranost i da garantiraju efektivno profesionalno testiranje. Generalno je prihvaćeno da testovi koji se izvršavaju od strane developera koji su i pisali softverski kod, vode do siromašnih rezultata jer je tako teško otkriti greške, jer se radi o greškama, koje sami developer nisu bili u mogućnosti identifikovati ranije. Još uvijek se testiranje, posebno testiranje programskih modula (unit) nastavljaju da izvršavaju od strane developera u mnogim organizacijama.
■ Izvršavanje programa – Bilo koja forma aktivnosti osiguranja kvaliteta softvera koja ne uključuje izvršavanje softvera, kao npr. inspekcije koda, ne mogu se smatrati testom.
■ Odobrene test procedure – Procesi testiranja se izvršavaju u skladu sa testnim planom i procedurama testiranja koje su odobrene i prilagoĎene od strane softverske kompanije i u skladu sa SQA procedurama.
■ Odobreni test slučajevi – Slučajevi testiranja (test cases) koji se ispituju se u potpunosti definiraju sa testnim planom. Izostavljanje ili dodavanje se ne očekuje tokom procesa testiranja.

Testiranje je aktivnost izvedena radi evaluacije kvaliteta proizvodnje i njegovog poboljšanja, putem identifikovanja defekata i problema. Ono nije aktivnost koja počinje samo nakon kompletiranja faze kodiranja. Softversko testiranje se danas vidi kao aktivnost koja obuhvata cio proces razvoja i održavanja i predstavlja važan dio kompletne konstrukcije softvera. Planiranje testiranja treba da počne sa ranom fazom requirement procesa, i test planovi i procedure moraju biti sistematski i kontinualno razvijani i po potrebi redifinisani. Pravi stav prema kvalitetu je prevencija, mnogo je bolje izbjeći probleme nego ih ispravljati.

Testiranje softvera i otkrivanje grešaka

Posebna pažnja danas se posvećuje aktivnosti otkrivanja grešaka. Ovo je bitna razlika u odnosu na shvatanje da je važno potvrditi da program ili sistem radi. Ova definicija testiranja softvera je napisana u knjizi Glenford Majers "Umjetnost testiranja softvera". Ovakvu definiciju je dao iz razloga što je tvrdio da je softver jedan od najkompleksnijih proizvoda ljudskog umnog rada. Nemoguće je dokazati


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
02-07-2010 08:11 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Uloga i funkcija softvera Maja 0 1,214 08-03-2012 03:07 PM
zadnja poruka: Maja
  Diplomski rad - Razvoj softvera za upravljanje test slučajevima erik_bananamen 0 1,856 12-05-2011 07:40 PM
zadnja poruka: erik_bananamen
  Diplomski rad - Izrada hardvera i softvera laboratorijskog radnog mesta za ispitiva erik_bananamen 0 1,658 12-05-2011 03:01 PM
zadnja poruka: erik_bananamen
  Testiranje softvera 2 Dzemala 0 1,029 04-04-2011 03:27 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Metodologije razvoja softvera zekan 0 810 09-09-2010 10:25 AM
zadnja poruka: zekan

Skoči na forum: