Nacionalni dohodak i njegova raspodela

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Nacionalni dohodak i njegova raspodela
Maturski. seminarski i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima.

Jedan od najvažnijih pojmova čitave ekonomije je nacionalni dohodak. Bez shvatanja nacionalnog dohotka teško se mogu rešiti problemi koji se javljaju u jednoj nacionalnoj ekonomiji, kao npr. inflacija, investicije, zaposlenost i privredni raznoj u celini.
Sa gledišta ukupnih primanja ili dohotka, nacionalni dohodak se može iskazati kao zbir primanja svih činilaca proizvodnje (primanja po osnovu rada, kapitala, profit).
Vrednosno, nacionalni dohodak se iskazuje kao ukupna količina materijalnih dobara i usluga pomnožene sa tržišnim cenama.
Iskazivanje nacionalnog dohotka može biti realno i nominalno, s tim što je nominalno iskazana vrednost nacionalnog dohotka jednaka količini proizvoda i usluga pomnoženih tekućim cenama, koje vladaju tržištem u trenutku izračunavanja, a realno iskazana vrednost nacionalnog dohotka, se posmatra isto kao u predhodnom slučaju, s tom razlikom što se uzimaju u obzir fiksne cene iz bazne godine kada su cene bile realne.
Raspodela predstavlja jednu od faza društvene reprodukcije.
Sa gledišta nacionalne ekonomije raspodela nacionalnog dohotka je veoma značajna, stoga što se kroz tu raspodelu obezbeđuju sredstva za investiciju, ličnu i zajedničku potrošnju. Praktično, u procesu raspodele određuju se kako pravci i tempo razvoja zemlje, tako u velikoj meri i životni standard stanovništva.

Makroekonomski agregati

Makroekonomski agregati su određene ekonomske veličine jedne nacionalne zajednice kojima se izražavaju njene proizvodne mogućnosti, kao i ukupni rezultati privređivanja. Tri osnovna makroekonomska agregata i pokazatelja rezultata društvene proizvodnje:

1. Društveni bruto proizvod (Gross Output)
2. Društveni proizvod (Bruto domaći proizvod = Gross Domestic Product ili Bruto nacionalni proizvod = Gross NationalProduct)
3. Nacionalni dohodak (National Income)

Društveni bruto proizvodi

Društveni bruto proizvod ili bruto vrednost ukupne proizvodnje je najsveobuhvatniji pokazatelj rezultata društvene proizvodnje određene nacionalne zajednice. On izrazava ukupnu vrednost svih proizvedenih dobara i usluga koji se proizvode u određenoj nacionalnoj zajednici u toku jedne godine.
Materijalnu strukturu društvenog bruto proiznoda sačinjavaju sredsta za proiznodnju i sredstva za ličnu potrošnju (DBP=SP+SLP). Kao vrednosni pokazatelj rezultata proizvodnje sastoji se iz prenete vrednosti (sredstva koja su utrovena za proizvodnju) i iz novostvorenih vrednosti (DBP=PV+NV).
Navedena materijalna i vrednosna struktura uslovljava da se tržišno verifikovana veličina vrednosti proizvoda i usluga rasporedi na materijalne troškove, odnosno fond materijalnih troškova, fond amortizacije, fond lične potrošnje i fond akumulacije. Njegova namenska raspodela glasi: DBP= MTr+FAm+Flp+FA. Ovaj pokazatelj u okviru prenete vrednosti (PV) sadrži višestruko obračunatu mađufaznu potrošnju (materijalne troškove na ime trošenja predmeta rada)


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
06-05-2010 11:17 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Bolonjski proces i njegova primena u Srbiji Maja 0 1,700 19-03-2012 05:39 PM
zadnja poruka: Maja
  Nacionalni park Tara Dzemala 0 1,627 22-06-2010 09:17 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Trgovinsko preduzeće - Dobitak i raspodela dobitka ??? Mandrak 1 2,875 20-05-2010 10:46 PM
zadnja poruka: Mandrak
  Ekonomski sistem i njegova struktura Vesnica 0 3,379 08-05-2010 12:09 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Raspodela dobiti i politika dividendi - ekonomija Vesnica 0 1,882 08-05-2010 11:34 AM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: