Menadzment informacionih sisterma - poslovna informatika

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Menadzment informacionih sisterma - poslovna informatika
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz informacionih sistema.

Sažetak: Ovim radom sam pokušao da objasnim osnovne stvari koje su potrebne da se znaju kada želimo da oformimo računarsku mrežu. Ukratko je navedeno kakvi kablovi se koriste za povezivanje računara i u kakvim arhitekturama oni mogu biti povezani, naveene su osnovne karakteristike slojeva OSI modela i proces instalacije mrežne kartice, TCP/IP protokola...

U najjednostavnijem obliku, mrežu čine dva računara koja su povezana kablom, što im omogućava da zajednički koriste podatke. Umrežavanje se, koliko god da je sofisticirano, zasniva na ovom najjednostavnijem obliku. Možda ideja povezivanja dva računara kablom danas ne spada u vrhunska dostignuća, ali u prošlosti je to upravo bilo vrhunsko dostignuće u oblasti komunikacija. Računarske mreže su se razvile iz potrebe stalnog zajedničkog korišćenja informacija. Računari su moćni zato što mogu da vrlo brzo obrađuju ogromne količine podataka. Ipak, njihov ozbiljan nedostatak je što nemaju mogućnost efikasnog dijeljenja tih podataka sa drugim računarima i korisnicima. Nekada je bilo neophodno da korisnici odštampaju ili kopiraju dokumenta ukoliko žele da ih neko drugi mijenja i uređuje. Takođe, nije postojao ni jednostavan način da se te promjene integrišu u originalan dokument. Ovaj način rada poznat je kao „rad u samostalnom okruženju”.
Da bismo osposobili TCP/IP mrežu jednostavno moramo slijediti određene korake, a ti koraci su:

1. korak - provjera mrežne kartice

Moramo prvo instalirati mrežnu karticu. Da bi naša kartica bila instalirana moraju se konfigurirati svi potrebni parametri komunikacije sa ostalim mrežnim uređajima. Pod instalacijom ne mislimo samo na fizičku prisutnost kartice u računaru nego i pravilno podešene drajvere (drivere). Ne možemo biti sigurni, mada velika je vjerovatnoća da je mreža uredno instalirana, ali to moramo provjeriti. U Control Panelu pronađemo ikonu "System" iza koje se krije prozor u kojem trebamo izabrati "Device Manager" te u popisu koji će se prikazati trebamo potražiti "Network adapters". Ukoliko uopše ne postoji znači da ni jedan mrežni adapter, odnosno mrežna kartica nije instalirana. Ukoliko postoji trebamo kliknuti na plusić desno pored naziva i treba provjeriti da li je i jedna stavka zaista mrežna kartica. Osim mrežne kartice, može biti i ISDN adapter. (ovaj postupak provjere vrijedi za Win95 i Win98). Trebamo pronaći ikonu "System" u Control panelu Windowsa 2000 i dva puta kliknuti mišem na nju. Otvorit će se prozor "System Properties" u kojem izaberemo "Hardware" te kliknemo na dugme koji se zove "Device Manager". U "Device Manager" pronađimo "Network adapters". Ukoliko uopše ne postoji znači da ni jedan mrežni adapter nije instaliran. Ukoliko postoji, treba provjeriti da li se u njemu nalazi ime naše mrežne kartice. Osim mrežne kartice, može biti i ISDN adapter.

2. korak - provjera TCP/IP protokola

Ako smo se uvjerili da je mrežna kartica pravilno instalirana može se početi sa konfiguracijom mrežnih postavki. Mrežne postavke u Windows 98 okruženju nalaze se iza appleta "Network" u Control Panelu. Možemo odmah primjetiti da li je instalirana podrška za TCP/IP. Ukoliko nije trebamo preći na slijedeći korak da bismo je instalirali. Odmah prelazimo na korak 3. Mjesto za konfiguraciju mrežnih parametara u Wndows 2000 okruženju nešto je skriveniji od onog u prethodnim verzijama Windowsa. Početak je jednak, potrebno je u Control Panelu pronaći applet "Network and Dial-Up Connections". Otvoriti ćemo ga i u njemu potražiti "Local Area Connection" ikonu. Kliknite na nju desnom tasterom miša i odaberite stavku "Properties".

3. korak - instaliranje TCP/IP mrežnog protokola

TCP/IP podrška gotovo je uvijek po defaultu instalirana, ali zna se dogoditi i da nije. Ukoliko na popisu ne postoji TCP/IP protokol kliknimo na dugme "Add". Otvoriće se prozor u kojem treba izabrati "Protocol". U trećem prozoru s lijeve strane kao proizvođača treba izabrati Microsoft, a sa desne potrebno je izabrati stavku TCP/IP te kliknuti OK. Nakon dužeg stajanja TCP/IP će biti instaliran. Ako na popisu komponenti ne postoji stavka "Internet Protocol" kliknemo na dugme "Install". U drugom koraku izaberemo "Protocol" te na kraju potražimo "Internet Protocol (TCP/IP)" i sve kliknemo na OK.

4. korak - podešavanje


Do sada je bila priprema za najvažniji korak - podešavanje mrežnih parametara. Moramo imati na umu da postavljamo parametre za mrežnu karticu a ne neki drugi mrežni adapter ukoliko on postoji. Ukoliko postoji, na ekranu će doćim do zbrke. TCP/IP će se pojavljivati više puta s različitim sufiksom. Taj sufiks je ime mrežnog adaptera na koji se stavka odnosi. Npr: ako pronađemo TCP/IP stavku, znači da je u računaru samo jedan mrežni adapter pa nemamo mogućnost greške. Najčešći parametri koji se podešavaju su DNS serveri, Gateway-i i IP adrese. DNS serveri podešavaju se na stranici koja se zove "DNS configuration". Treba se uvjeriti da je uključena opcija "Enable DNS" da bi se uopšte mogli unijeti potrebni parametri. Pod stavku "HOST" upiše se ime računara koji se konfiguriše. Moramo paziti da je to ime jedinstveno, da ni u jednom drugom računaru u mreži nema tog imena. Adrese DNS servera upisuje se tako da u kućicu desno od najniže plave strelice upišu brojevi te klikom na "Add" ubaci upisani broj na donji popis. Unos Gateway vrši se na isti način samo na drugom mjestu - na stranici "Gateway". Postavke vezane uz IP adresu računara upisuju se na stranici "IP Address" a moguća su dva načina. Prvi ("obtain an IP address automatically") uključuje se ukoliko je moguće automatsko dodjeljivanje IP adrese pomoću DHCP servera. Drugi način je ručno pisanje adrese. Nakon izbora opcije "Specify an IP address" otvoriće se mogućnost upisa podataka u kućice. U prvu ćemo upisati IP adresu, a u drugu ispravnu subnet masku.
Podešavanje mrežnih postavki u Windows 2000 okruženju višestruko je jednostavnije od onog u Windows 98 okruženju. Izabraćemo "Internet protocol (TCP/IP)" i kliknuti na "properties". Treba još provjeriti da li na vrhu prozora ispod fraze "connect using" stoje ime vaše mrežne kartice koju želimo konfigurisati.
Sve opcije koje se često koriste u Windowsu 2000 su na jednom mjestu. IP adresa može se konfigurirati na dva načina. Prvi je automatsko dodjeljivanje IP adrese od DHCP servera (ukoliko takav postoji u mreži). U tom slučaju potrebno je uključiti opciju "obtain an IP address automatically". Ukoliko to nije slučaj i IP adresu želitmo dodijeliti ručno, izabraćemo "use the following IP address" i u sljedeće tri kućice unijeti (redom kako su na ekranu) IP adresu, subnet masku i Gateway. U donjem dijelu prozora potrebno je definisati DNS server. Preporučuju se dva DNS servera, ali sve će raditi i sa samo jednim. Iza dugmeta "Advanced" kriju se napredne opcije koje nam vjerovatno neće trebati, ali spominjemo ih da ih ne moramo tražiti kada nam zatrebaju. Radi se o mogućnosti da u Windowsu 2000 jednom računaru dodijelimo više IP adresa, Gateway-a i više od dva DNS servera što je ponekad potrebno. Konkretan primjer za to je najčešće postavljanje proxy servera na računaru kada treba dodijeliti dvije IP adrese - jednu privatnu i jednu javnu.

2. DIJELJENJE ISDN VEZE

Ako iz bilo kojeg razloga zaključite da stalna veza vašem ofisu nije potrebna, ali ste svjesni da bi svaki zaposleni trebao imati pristup podacima na Internetu i vlastiti e-mail, rješenje može biti dijeljenje Dial-Up veze na internet. Mnoga preduzeća sklona su instalaciji modema u svakom računaru u ofisu da se svako može spajati prema potrebi. U takvim se radnim okolinama nerijetko događa da je više zaposlenih odjednom spojeno na mrežu, što ne samo da zauzima dragocjene telefonske linije već i stvara puno "praznog hoda". Rijetko se događa da neko iskorištava u potpunosti brzinu prenosa podatka kojom se spojio što u praksi znači da kad bi se dva korisnika služila modemskom vezom, oba bi imala tek nešto manje brzine nego da su spojeni pojedinačno. Korak dalje ide ISDN koji osim što ima nešto veću brzinu (današnji 56k modeli najčešće ostvaruju brzine od oko 45 kbps), ima i mogućnost "podizanja" drugog kanala što će osnovnu brzinu od 64 kbps povećati na ukupnih 128 što je dovoljno na poslužuje više korisnika. Koliki je maksimalan broj korisnika ISDN veze, a da svi imaju pristup zadovoljavajućom brzinom teško je reći. Glavno je pitanje šta će korisnici raditi na Internetu. Ukoliko se radi o komunikaciji ICQ onda će jedan ISDN kanal bez poteškoća opslužiti preko 10 korisnika.

Ako se radi o surfovanju taj će se broj smanjiti za dvije trećine dok će skidanje datoteka samo jednog korisnika drugima u potpunosti uništiti želju za Internetom čak i u slučajevima kada se koriste oba ISDN kanala. Takođe, povezivanje ofisa preko zajedničke modemske ili ISDN veze nema toliko prednosti kao stalna veza
Primarno ćemo se baviti dijeljenjem ISDN veze koja sa sobom donosi neke dodatne mogućnosti iako je osnova ista i kod modemskog i kod spajanja lokalne mreže na stalnu vezu. Svi slučajevi temelje se na "Proxy-ju" - jednom računaru preko kog će putovati svi podaci, koji idu iz lokalne mreže na Internet i obrnuto. Govorićemo o "Postavljanju lokalne mreže" koja se odnosi na fizičko spajanje računara pomoću huba ili switcha, ignorisaćemo sva spominjanja routera i pripadajućih kablova. Uz pretpostavku da naša lokalna mreža fizički radi, prelazimo na njenu konfiguraciju. Ono što ćemo mi zapravo napraviti je lokalna mreža na privatnim IP adresama. Računar na koji smo instalirali ISDN adapter vršiće ulogu proxy-ja i gateway-a za sve računare koje povežemo. Time ćemo postići da svi računari u mreži, kada zatrebaju vezu na Internetu kontaktiraju sa našim serverom koji će se spojiti na Internet i brinuti se da podatke umreženog računara preusmjeri kroz ISDN vezu prema Internetu i obrnuto. Server ne zna samostalno igrati ulogu, koju smo mu namijenili, pa ćemo se za pomoć obratiti programu WinGate. WinGate je program koji vrši ulogu Gateway-a i osim za dijeljenje ISDN veze može se koristiti i kao Gateway u uredima za stalnu vezu. WinGate je najpopularniji program ove vrste. Što zbog prihvatljive cijene, što zbog jednostavnosti korištenja. WinGate je izvanredan program i postoji još velik broj stvari koje je moguće podesiti i prilagoditi. Ista stvar je i sa ISDN koji pruža mnoge napredne mogućnosti. Ipak, kako će naše eventualno testiranje svih tih opcija na rad velikog broja ljudi, preporučujemo da, ukoliko se žele isprobati napredne mogućnosti konjukcije WinGate i ISDN-a i postaviti sastav za spajanje na internet, oformite malu testnu mrežu sa samo jednim klijentom, a tek naknadno proširi sistem na cijeli ofis.

3. KAKO SPOJITI "WEB" SERVER (INSTALACIJA WEB SERVERA)

Web server dolazi kao standardni dio Windowsa 2000. U stavki Professional postoji mogućnost pokretanja samo jednog web-sitea dok su stavke Server i Advanced Server u mogućnosti da koriste više različitih site-ova istovremeno. Bez obzira na stavku procedura je jednaka. Prvo moramo provjeriti da li je Internet Information Server komercijalni naziv koji dolazi s Windowsom 2000 instaliran zajednao sa operativnim sistemom. Ta se informacija treba potražiti u Control Panel-ovom appletu koji se zove "Add/Remove Programs" pod nazivom " Add/Remove Windows components". Nakon klika na taj naziv otvoriće nam se prozor sa listom instaliranih komponenata operativnog sistema. Ono što mi tražimo krije se iza imena " Internet Information Services". Moramo biti sigurni da je ova komponenta instalirana, a ako nije označićemo, pa će se instalirati nakon pritiska na tipku OK. Moći ćemo u Control Panelu pod appletom "Administrative Tools" pronaći stavku "Internet Services Manager". Iza nje se krije sva potrebna administracija za pokretanje i upravljenje web-site-a. Osnovne opcije ćemo znati podesiti i sami zahvaljujući čarobnjaku nakon desnog klika na ime računara izabrati "New Web-Site". Na trećoj stranici čarobnjaka dočekat će nas pojam "Host header name". Na sljedećoj stranici je mjesto gdje će biti smješteni HTML i drugi dokumenti.

4. INSTALACIJA DNS SERVERA

. DNS server je plod ljudskog komfora i jednostavne potrebe za lako pamtljivim adresama resursa na Internetu (web-servera, mail servera, e-mail adresa). Da bi DNS server znao prevoditi slova u brojke i obrnuto, potrebno mu je te podatke unijeti. Za IP adrese, za koje nema unesene informacije, on će potražiti pomoć drugog DNS servera, ovaj će pitati trećeg, sve dok se ne pronađe. DNS se treba boriti za domen. Kod registracije domena potrebno je unijeti IP adrese dva DNS servera - primarnog i sekundarnog: Podaci na sekundarnom DNS serveru se redovno osvježavaju sapodacima sa primarnog servera tako da će svaka promjena koja se unese na primarniubrzo biti unijeta i na sekundarni. Nakon tog ide praktični dio. Prvo ide provjera da li je DNS server instaliran zajedno sa Windowsom ili ga treba ručno dodati. Procedura je slična kao i kod web servera pa je nećemo ponavljati. Ukoliko je sve uspješno instalirano pokreneimo DNS kontrolu i desnim klikom na "Reverse Lookup Zones" kreirajmo "New Zone". Dočekaće nas čarobnjak na prvoj stranici, upisaćemo ime domena, a na drugoj kao "Network ID" prva tri broja vaših IP adresa, klik, klik, klik..."Finish". Odmah možemo krenuti na "Forward Lookap Zones". Tu je procedura slična. Desnim klikom naime možemo dodati novu zonu i čarobnjak nas vodi kroz postupak. Na prvo pitanje unesemo ime domena koji smo registrovali, a ostalo klik, klik,klik..."Finish". Sljedeći korak je izbor opcije "Properties" nad imenom novokreirane zone, te obavezno dodavanje drugog DNS servera na stranici "Name Servers".


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
10-06-2010 10:56 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Primena inteligntnih informacionih sistema u poslovanju derrick 0 963 07-09-2013 11:11 PM
zadnja poruka: derrick
  Primena informacionih sistema u kontekstu zahteva savremenog načina poslovanja Maja 0 1,217 20-08-2012 03:19 PM
zadnja poruka: Maja
  Projektovanje informacionih sistema 2 Maja 0 2,359 06-03-2012 08:09 AM
zadnja poruka: Maja
  Primena informacionih tehnologija u predškolskoj ustanovi Dzemala 0 1,281 11-08-2011 04:10 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Razvoj informacionih sistema - Informacioni sistemi Dzemala 0 2,280 17-04-2011 02:21 AM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: