Marketing informacioni sistem

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Marketing informacioni sistem
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz informacionih sistema.

Za prognoziranje uslova u kojima će se preduzeće naći u budućnosti potrebne su velike količine informacija. Poslovna vizija preduzeća, obim događaja, kratko vrijeme za donošenje odluka i potreba da se u svakoj situaciji donese najbolje moguće rešenje, povećavaju informacione potrebe menadžera i podstiču primenu informacionih sistema. Jedan od zadataka informacinog sistema marketing menadžmenta je da svede rizik na najmanju moguću mjeru da će se donositi pogrešne odluke.
Informacije su obrađeni podaci koji su organizovani tako da imaju određeno značenje i vrijednost za primaoce. Informacija mora biti:
1. Prikladna
2. Relevantna
3. Blagovremena
4. Tačna
5. Da smanji neizvjesnost

Informacije se smatraju podlogom za donošenje svih odluka u savremenom preduzeću. Donošenje poslovnih odluka osim na bazi informacija može se vršiti na bazi intuicije i iskustva. Međutim, u savremenim uslovima poslovanja odlučivanje se sve više zasniva na informacijama a sve manje na intuiciji i iskustvu, jer su informacije te koje doprinose da se smanji rizik poslovnog odlučivanja i poveće uspješnost donijetih odluka. Do optimalnih poslovnih odluka se ne može doći bez adekvatnih informacija jer su one pokretačka snaga za alociranje raspoloživih resursa.

Komplexnost inputa i outputa za uspješno upravljanje savremenim preduzećem zahtjeva da menadžment bude permanentno informisan odnosno da posjeduju znanje neophodno za rješavanje problema u poslovanju preduzeća.

Potreba za permanentnin informisanjem je uvijek bila prisutna. Međutim, kvantitet i kvalitet informacija potrebnih za uspješno poslovanje i razvoj preduzeća značajno se promjenio. Nekada je preduzeće raspolagalo sa samo nekoliko informacija i one su bile dovoljne za ostvarenje poslovnog uspjeha. Nasuprot tome, savremeno preduzeće je uspješno onoliko koliko ima odgovarajućih informacija koje je menadžment sposoban da upotrijebi.

Informacija je specifičan proizvod sa posebnim tržišnim karakteristikama. Tržište informacija je sa visokim stopama rasta. Stoga, informacija je onoliko kvalitetna koliko se može upotrebiti za donošenje tekućih i strategijskih odluka od kojih zavisi budućnost preduzeća.

Informacioni gep kao problem odlučivanja

Proizvođači i potrošači tokom početnih oblika privređivanja su se međusobno poznavali, što je olakšavalo njihovu komunikaciju i transakcije uz ostvarenje obostrane satisfakcije. Za rukovodstvo je bolo dovoljno samod a posmatra ljude kao potrošače ili da ih jednostavno pita i dobije odgovarajuće informacije potrebne za proces donošenja poslovnih odluka.
U literaturi iz oblasti marketinga se navodi više razloga za povećanje potreba za informacijama u funkciji marketing odlučivanja, kao što su:
1. Razvoj marketing koncepta povećava odgovornost marketing menadžera ne samo za mikro, već i za makro probleme, što otežava postizanje uspjeha u oblasti marketinga, a preko njega i za poslovni sistem u cjelini. Odluke savremenih marketing manedžera su pod permanentnim nadzorom i predmet su šire ocjene sa stanovišta većeg broja kriterijuma. Šireći se u vremenu i prostoru, nabavno i prodajno tržište utiču na kreiranje potrebe za sve bržim i većim informacionim protokom u jedinici vremena.
2. Ubrzane promjene u okruženju i njihova sve veća komplexnost se mogu smatrati drugim razlogom na koji marketing manedžeri ne mogu da budu imuni. Kvalitetno donođenje odluka, naročito iz oblasti marketinga, podrazumijeva permanentan monitoring , analiziranje okruženja kao i predviđanje promjena.
3. Povećan je broj novih, inoviranih i eliminisanih proizvoda u jedinici vremena. Preduzeća nastaju ali i nestaju svakog trenutka. Mijenjaju se i potrebe potrošača a na taj način se i ionako kompleksna tržišna situacija još dodatno komplikuje.
4. Tehnologija proizvodnje i potrošnje informacija bilježi značajan napredak i predstavlja vođeću industriju mjerenu stopama rasta. Ako neko preduzeće nije na adekvatan način uključeno u ovaj savremeni trend, gubi korak sa razvojem odnosno da bi bilo efikasno, mora imati visok nivo informacione svijesti.

Potreba za informacijama u procesu donošenja odluka, može se porediti sa zadovoljenjem elementarnih potreba savremenog potrošača.. Više se ne postavlja pitanje ali su nam potrebne nformacije ili ne, već kako do njih doći u funkciji donošenja kvalitetnih marketing odluka. Jedan od osnovnih problema sa kojim se suočavaju mendžeri je neizvjesnost koja se pribavljanjem odgovarajućih informacija pretvara u kalkulisani rizik. Marketing menadžeri su uspješni onoliko koliko:
• su u mogućnosti da obezbjede kvalitetne informacije potrebe za proces donošenja poslovnih odluka,
• su sposobni da te iste informacije pretoče u kvalitetne poslovne odluke.

Ono što treba napomenuti je da u nekim slučajevima marketing menadžeri mogu raspolagati sa adekvatnim informacijama, ali im one nijesu od koristi, jer je ponašanje potrošača nepredvidivo i teško se može standardizovati u bilo kom smislu.

2. Pojam i sadržina marketing informacionog sistema

Marketing informacioni sistem (MIS) je odraz činjenice da se sve što funkcioniše može predstaviti i i izraziti u obliku sistema. Kao i mnoga pitanja iz oblasti marketinga , MIS se različito shvata pa samim tim i definiše. Neke od definicija MIS-a su sledeće:

-»MIS je organizovani način za kontinuirano prikupljanje i analiziranje podataka da se snabdiju marketing menadžeri sa potrebnim informacijama za donošenje odluka.« (McCarthy)

-»MIS je skup postupaka i metoda za redovnu, plansku analizu i prezentaciju informacija koje se koriste u donošenju marketinških odluka.« (Cox, Good)

-»MIS je kontinualna i interaktivna struktura ljudi, opreme i postupaka oformljena radi prikupljanja, razvrstavanja, analize, procjene i distribucije prikladnih, pravovremenih i tačnih informacija koje služe donosiocima marketing odluka radi poboljšanja marketinškog planiranja, izvršenja i kontrole.« (Kotler)

-»MIS je set inputa, procesiranja, skladišta i outputa uređenih u ponudi informacija za marketing odluke.«(Russ-Kirkpatrick)

-»MIS je skup procedura i metoda dizajniranih da generira, uskladišti, analizira i distribuira anticipirane informacije za potrebe marketing odluka.
Kotlerova definicija može poslužiti za potpunije razumijevanje i analizu MIS-a, jer je sastavljena iz nekoliko komponenti:


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
11-06-2010 01:59 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Sistem za podršku u odlučivanju derrick 0 1,165 07-02-2014 01:00 AM
zadnja poruka: derrick
  Informacioni sistem prodaja bele tehnike derrick 0 1,473 07-09-2013 11:23 PM
zadnja poruka: derrick
  Informacioni sistem prodavnice računara - uml - baza - c# derrick 0 1,960 07-09-2013 11:21 PM
zadnja poruka: derrick
  Informacioni sistemi na turističkim brodovima - esej derrick 0 1,063 07-09-2013 11:18 PM
zadnja poruka: derrick
  Informacioni sistemi u menadžmentu derrick 0 1,434 07-09-2013 11:16 PM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: