Mala i srednja preduzeca

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Mala i srednja preduzeca
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz menadžmenta.

U oblasti poljoprivrede Crne Gore, zbog brojnih problema,postoji veliki broj strateških ciljeva koji još nisu ostvareni. Negativan je bio pristup da se težilo razvoju poljoprivrede bez povezanosti sa ukupnim ruralnim razvojem u našoj zemlji. Optimalno korišćenje agrarnih resursa I eliminisanje tradicionalizma i otpora promenama može se ostvariti razvojem MSP. Značaj ovih preduzeća je u tome što mogu obezediti dugoročni razvoj i tranziciju ruralnih područja, zbog karakteristike visokog stepena prilagođavanja promenama poslovnog okruženja, u uslovima kada velika poljoprivredna preduzeća takođe imaju teškoće (smanjenje proizvodnje, pad ekonomske efikasnosti, prezaduženost i nelikvidnost, otežani plasma proizvoda zbog niske platežno sposobne tražnje domaćeg stanovništva, zastarela oprema i sl.). Ipak, određena interna i eksterna ograničenja otežavaju razvoj MSP i njihovo vođenje ka uspehu.

Ostvarivanje konkurentske strategije u funkciji generisanja daljeg razvoja poljoprivrede i maksimiziranja profita zavisi od elemenata poslovnog okruženja (ne samo postojećeg već i budućeg), pri čemu je vrlo bitno finansijsko okruženje, odnosno pogodnosti pristupa finansijskim sredstvima. Konkurentske prednosti preduzeća sa ruralnih područja mogu da dođu do izražaja uz korišćenje sposobnosti menadžera i primenljivost njegove vizije. Menadžer koji ima pozitivnu viziju zna kako da najbolje iskoristi sredstva preduzeća da bi ostvario željene ciljeve u konkurenciji sa drugim preduzećima.

Poslovno povezivanje MSP i makrookruženje

Strategija razvoja malih i srednjih preduzeća i preduzetništva u Crnoj Gori do 2009.godine potencira značaj ovih preduzeća kao faktora razvoja i proizvodnog prestrukturiranja u agrobiznisu i intenziviranja razvoja ruralnih područja. Pri tome se mora uvek imati u vidu nemogućnost brze izmene proizvodne strukture u oblasti poljoprivrede. To dalje podrazumeva analizu dugoročne tražnje za konkretnim proizvodima, na primer za voćem ili grožđem. Rast tražnje za pojedinim poljoprivrednim proizvodima može da dovede do osnivanja malih ili srednjih preduzeća upravo u toj oblasti proizvodnje. U malim i srednim preduzećima koja proizvode hranu proizvodna sruktura može biti horizontalna ili vertikalna. Integrisanje srodnih linija proizvodnje jedne grane poljoprivrede je racionalno jer je povezano sa korišćenjem srodnih tehnoloških rešenja. Sezonski karakter poljoprivredne proizvodnje omogućava zajedničko korišćenje zemljišta i humanog resursa za više linija proizvodnje. Ovakva proizvodna struktura podrazumeva i definisanje glavne i dopunskih i pomoćnih linija proizvodnje. Prednosti faznog karaktera poljoprivredne proizvodnje se ispoljavaju kod vertikalne proizvodne strukture koja obuhvata proizvodnju sirovina, njihovu preradu i promet. Kod ovakve se proizvodne strukture sirovine često koriste za nekoliko prerađivačkih grana. Pored samostalnog poslovanja malih preduzeća u poljoprivredi može se ostvarivati njihova dugoročna integracija (poslovne mreže) sa najznačajnijim partnerima - dobavljačima inputa i kupcima (domaćim i inostranim). Povezivanje sa proizvođačima poljoprivredne opreme olakšava uvođenje nove tehnologije u cilju prilagođavanja visokim standardima razvijenih zemalja. Takođe je važna poslovna saradnja sa industrijskim granama koje prerađuju poljoprivredne sirovine i sa lancima supermarketa. Povezivanje sa poznatim kupcima je poželjno ako se radi o malim i srednjim preduzećima nastalim organizacionom transformacijom i prestrukturiranjem velikih preduzeća. Takođe, transfer znanja i tehnologije u okviru poslovne mreže doprinosi povećanju produktivnosti rada. Pošto mala i srednja preduzeća koja proizvode hranu često nemaju sopstvene zemljišne površine, ona se povezuju i sa porodičnim gazdinstvima koja za njih proizvode sirovine za preradu, a korist koja se pri tome ostvaruje je obostrana. Negativne demografske promene imaju uticaja na stepen iskorišćenosti poljoprivrednog zemljišta u našoj zemlji. Od ukupnog broja poljoprivrednih preduzeća u Crnoj Gori 26% ne poseduje zemljišne površine a 16% poseduje površine veličine do sto hektara. Samo 4% ukupnog broja poljoprivrednih preduzeća poseduje površine veće od 5000 hektara

Horizontalno povezivanje malih i srednjih preduzeća doprinosi povećanju njihove efikasnosti (u značajnoj meri uz zbog sposobnosti prihvatanja inovacija), jer povećanje dohotka i broja zaposlenih na bazi porasta tražnje u jednom sektoru utiče na rast i nove investicije u drugim sektorima ruralne ekonomije. To se odnosi i na efekte povezivanja preduzeća iz istog sektora proizvodnje. Ova mogućnost prenošenja dodatne vrednosti jednog preduzeća na druga preduzeća nije u dovoljnoj meri iskorišćena na ruralnim područjima Crne Gore. Zbog povezivanja preduzeća sa ruralnih i urbanih područja i lakšeg pristupa finansijskim sredstvima unapređuje se i ruralni razvoj konkretnih područja. Sa druge strane, razvoj poljoprivrednih preduzeća utiče i na razvoj nepoljoprivrednog sektora (rast dohotka, stimulisanje tražnje itd.). Mala i srednja preduzeća ne treba da imaju samo funkciju doprinosa obezbeđenju nacionalne samodovoljnosti u hrani, već i druge funkcije. Specijalizacija ovih preduzeća može obuhvatiti i proizvodnju delova za mašine, alata, ambalaže, ruralni turizam (uključujući zdravstveni, lovni itd.), na osnovu prethodne identifikacije tržišta na koja će se proizvodi ili usluge plasirati. Kod proizvodnje za izvoz pogodnost postoji u neposrednom korišćenju sirovina, konkurentskoj prednosti u troškovima i uticaju na razvijanje ruralne privrede uz očuvanje prirodnog kapitala. Za mala i srednja preduzeća koja proizvode za izvoz veoma je bitna realnost deviznih kurseva. Još uvek je nedovoljno stimulativna agrarna politika u Crnoj Gori, što usporava razvoj malih i srednjih preduzeća. Stalne promene u monetarnoj politici – od restriktivnosti do ekspanzivnosti – imale su uticaja i na poslovanje poljoprivrednih preduzeća. Nedovoljno je sredstava iz Fonda za razvoj Republike Crne Gore uloženo u poljoprivredu zbog nemogućnosti pribavljanja adekvatnih garancija za vraćanje kredita. Srednja preduzeća iz sektora poljoprivrede obično ne mogu poslovati bez pozajmljenih sredstava, a obim sredstava banaka namenjen poljoprivredi je ograničen. Poreska politika takođe izjednačava proizvodnju hrane sa drugim delatnostima u obavezama, bez obzira na specifičnosti poljoprivrede.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
29-05-2010 03:15 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Promocija preduzeća derrick 0 1,456 25-02-2014 03:36 PM
zadnja poruka: derrick
  Tipovi menadžmenta preduzeća derrick 0 782 14-09-2013 03:18 PM
zadnja poruka: derrick
  Poslovna organizacija preduzeća Dzemala 0 1,367 14-08-2011 10:16 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Prikaz preduzeća JKP tržnica - organizacije preduzeća Dzemala 0 1,454 12-04-2011 11:11 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Web sajt preduzeća Dzemala 0 843 21-02-2011 01:42 AM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: