Kriptografija simetrični i asimetrični algoritmi

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Kriptografija simetrični i asimetrični algoritmi
Maturski, Seminarski , Maturalni ,Masters i Diplomski radovi iz Ekonomije i Ekonomike i Elektronsko poslovanje.

Sigurnost računarskih sistema postaje sve važnija, jer sve više korisnika na sve više načina koristi sve više informacija u računarskom svijetu. U takvom sistemu postoji i sve veća opasnost od neovlaštene upotrebe informacija, podmetanja krivih informacija ili uništavanja informacija. U računarskim sistemima informacije se prenose raznovrsnim otvorenim i nesigurnim komunikacijskim putevima. Pristup do tih puteva ne može se fizički zaštititi pa svaki neprijateljski nastrojen napadač može narušiti sigurnost sistema. Zbog toga zaštitni komunikacijski mehanizmi nad nesigurnim komunikacijskim kanalom postaju najvažniji oblik ostvarenja sigurnosti. Pokazuje se da je najdjelotvornija zaštita poruka njihovo kriptiranje.
U ovom radu ću pobliže objasniti osnovne pojmove vezane za kriptovanje i algoritme koji su se koristili i koji se koriste kako bi se zaštitila privatnost unutar mreže računara.

Osnovni termini

Kriptografija je nauka "tajnog pisanja", tj. nauka čuvanja informacija u onoj formi koja će biti čitljiva samo onima kojima je informacija namijenjena dok će za ostale biti neupotrebljiva. Usporedo sa razvojem kriptografije razvila se i nauka kojoj je cilj analizom kriptirane poruke odgonetnuti njen sadržaj. Ta nauka se naziva kriptoanaliza.
Pored gore navedenog, valja spomenuti jednu bitnu razliku između termina kriptografija i termina kriptologija. Kriptografija je nauka koja se bavi svim aspektima sigurnosnog transporta podataka kao što su na primjer autentifikacija (web, lokalne mreže i sl.), digitalni potpisi, razmjena elektroničkog novca. Kriptologija, je za razliku grana matematike koja se bavi matematičkim načelima, te matematičkom implementacijom kriptografskih metoda.
Originalna poruka koju je pošiljaoc će slati u daljnjem razmatranju će se zvati čisti tekst ili original. Zatim, kodiranje poruke tj. postupak pretvaranja originala (čistog teksta) u nečitljiv oblik ćemo nazvati enkripcija. Tako enkriptiran tekst ima engleski termin ciphertext, a mi ćemo je jednostavno nazvati kodiranom porukom. Nadalje, postupak dekodiranja poruke, tj. vraćanja poruke iz njenog enkriptiranog oblika u originalni (čisti tekst) oblik naziva se dekripcija. Vrlo važan termin u kriptografiji je ključ. Ključ ima veliku ulogu u enkripciji i dekripciji poruke...


KRATKI SADRŽAJ


1.Uvod 3
2.Osnovni termini 4
3.Osnovni kriptografski algoritmi 4
4.Simetrična kriptografija 5
4.1 Simetrični algoritmi 7
4.1.1 Lucifer 7
4.1.2 DES 8
4.1.2.1 Probijanje DES-a 10
4.1.2.3 Triple DES 2 Key DES 12
4.1.3 AES 12
5. Asimetrična kriptografija 13
5.1 Digitalni potpis 14
5.2 Digitalni sertifikat 16
6.Asimetrični algoritmi 17
6.1 RSA algoritam 17
6.2 PGP algoritam 18
6.2.1 Zašto PGP korist hibridnu enkripciju 18
7. Kriptoanaliza 18
7.1 Osnovna pravila zaštite 20
8.Zaključak 21
9.Literatura 22PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
30-05-2010 11:22 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: