Komplikacije posle operacije želuca i duodenuma

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
VS1 Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 5,346
Pridružen: Aug 2009
Poruka: #1
Komplikacije posle operacije želuca i duodenuma
Maturski, maturalni, seminarski, diplomski i master radovi iz medicine.

Želudac (grč. Gaster, lat. ventriculus) je prošireni deo kanala za varenje koji se pruža od jednjaka (oesophagus) do dvanaestopalačnog creva (duodenum). Svojim gornjim delom želudac komunicira sa jednjakom preko kardijačnog otvora (ostium cardiacum) a svojim donjim krajem komunicira sa dvanaestopalačnim crevom preko piloričnog otvora (ostium pyloricum).

Po svom obliku želudac podseća na uspravljenu udicu, čiji je savijutak okrenut udesno i unazad. Na želucu se razlikuju duži, vertikalni i kraći, horizontalni deo. Ta dva dela želuca zaklapaju jedan sa drugim prav ugao, otvoren udesno i unazad.

Vertkalni deo želuca sastoji se iz kardije, želudačnog dna i tela želuca. Kardija (pars cardiaca) predstavlja deo želuca koji okružuje ostium cardiacum. Dno želuca (fundus gastricum) je gornji, manji segment vertikalnog dela želuca koji se nalazi iznad i ulevo od kardije. Dno želuca ima oblik svoda, konkavnog naniže. Telo želuca (corpus gastricum) predstavlja donji, veći segment vertikalnog dela želuca. Ono se pruža od želudačnog dna naniže i napred, a na svom donjem kraju sužava se i prelazi u horizontalni deo želuca.

Horizontalni deo želuca naziva se pilorični deo (pars pylorica). Njegov levi, širi deo predstavlja predvorje pilorusa (antrum pyloricum), a desni, uži deo je pilorični kanal (canalis pyloris).

Dvanaestopalačno crevo (lat. Duodenum) je cevast organ digestivnog trakta koji spaja pilorični deo želuca sa početkom jejunalnog dela tankog creva. Duodenum je početni, najkraći i najširi deo tankog creva u kome se obavlja najveći deo hemijske digestije unete hrane. Latinski naziv duodenum potiče od duodenum digitorum (dvanaest palaca) što odgovara njegovoj dužini.

Duodenum ima oblik latiničnog slova C, i anatomski je podeljen na četiri dela.

Prvi deo, tzv. gornji deo (lat. pars superior) se nastavlja na pilorični deo želuca, relativno kratko se pruža lateralno, superiorno i posteriorno oko 5 cm pre pravljenja oštre krivine inferiorno (gornja fleksura), gde prelazi u drugi, nishodni deo duodenuma (lat. pars descendens). Nishodni deo duodenuma se nadalje pruža inferiorno do nivoa trećeg lumbarnog pršljena, kada pravi oštar zaokret medijalno i prelazi u donji deo duodenuma. U descendentni deo duodenuma se ulivaju egzokrini produkti jetre i pankreasa (u vidu žuči i digestivnih enzima pankresa). Glavni pankreasni kanal (lat. ductus pancreaticus) se spaja sa žučovododom (lat. ductus choledochus) gradeći ampularno proširenje (lat. ampula hepatopancreatica) koje se u duodenum otvara preko papile (lat. papilla duodeni major) koja je snabdevena sopstvenim sfinkterom koji onemogućava izlučivanje digestivnih sokova van perioda varenja. Osim ovoga, u duodenum se otvara i pomoćni pankreasni kanal (lat. ductus pancreaticus accesorius).

Duodenum se zatim nastavlja u svoj treći deo, tzv. donji deo (lat. pars inferior) koji se transverzalno pruža u levo, prelazeći u poslednji, četvrti deo duodenuma, tzv. ushodni deo (lat. pars ascendens). Ushodni deo se pruža superiorno ka donjem delu pankreasa, gde pravi lučnu krivinu - duodenojejunalnu fleksuru (lat. flexura duodenojejunalis) kojom se uliva u početni deo jejunuma. Ova fleksura je obavijena peritonealnim naborima snabdevenim mišićima

Komplikacije posle operacije zeluca i duodenuma


Komplikacije peptičke ulkusne bolesti (posebno krvarenje i perforacija-pucanje čira) su mnogo češći upravo u grupi pacijenata koji uzimaju ove lekove. Više od polovine pacijenata koji imaju krvarenje navodi upotrebu ovih lekova i Aspirina. Većina ovih pacijenata su bez simptoma sve dok ne dođe do razvoja komplikacija, koje ugrožavaju život pacijenta.

Epidemiološke studije ukazuju da pušači imaju 2 puta veću verovatnoću da razviju čir u odnosu na nepušače. Pušenje povećava sekreciju želudačne kiseline. Psihološki i fiziološki stres takođe igraju ulogu u razvoju peptičkog ulkusa kod nekih pacijenata.

Upotreba kokaina može dovesti do nastanka akutnog peptičkog ulkusa sa tendencijom ka perforaciji čira. Alkohol je takođe prepoznat kao faktor rizika.

Preko 90% pacijenata sa čirom se žali na stomačni bol.

U slučaju čira na dvanaestopalačnom crevu bol se javlja na prazan želudac, obično 2-3 h nakon uzimanja hrane, karaktera je tištanja, nelagodnosti, pečenja, žarenja ili „goruće gladi“. Bol retko ili se uopšte ne širi. 2/3 pacijenata navodi da ih budi noću iz sna. Posebne odlike bola kod duodenalnog ulkusa su hronicitet (bol u proseku traje 5-10 godina), dnevno-noćni ritam (bol se obično javlja kasno ujutru, poslepodne i oko ponoći) i sezonski periodicitet ( bol se javlja u periodima najvećih kolebanja klimatsko-meteoroloških faktora, što je obično u proleće i jesen).

Tipičan bol kod želudačnog ulkusa se javlja odmah nakon uzimanja hrane, lokalizovan je levo od središnje trbušne linije, ispod levog rebarnog luka, praćen je strahom od jela sa sledstvenim mršavljenjem i tegobama u vidu osećaja lošeg varenja hrane, ne budi pacijenta iz sna.

Ostali znaci i simptomi su osećaj težine u trbuhu, podrigivanje, mučnina, povraćanje, nadutost, gubitak telesne težine, stolica pozitivna na skriveno/nevidljivo/ krvarenje, malokrvnost.

Detaljan razgovor sa pacijentom, pregled i standardne laboratorijske pretrage predstavljaju klasičan početak dijagnostičkog postupka.

Vizualizacija želuca i duodenuma rentgenskim snimanjem sa belom kašom barijuma je relativno lako podnošljiva za pacijenta i jeftin je način detektovanja peptičke ulkusne bolesti.Nažalost, preko polovine akutnih lezija duodenuma i skoro sve erozije želudačne sluzokože nemogu biti detektovane ovim načinom pregleda.

Danas neprikosnoveni način dijagnostikovanja čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu predstavlja gastroskopija (pregled pomoću kamere). U sklopu ovog pregleda se uzima isečak tkiva da bi se dokazalo eventualno prisustvo bakterije Helicobacter pylori i da se isključi eventualno postojanje zloćudnog tumora.
Ako kamen izađe iz žučne kese, na putu do dvanaestopalačnog creva, može da dovede do zapuženja (opstrukcija). Opstrukcija duktusa cistikusa nastaje kada se kamen zaglavi u izvodnom delu žučne kese. Akutna posledica tog zapušenja, ako nije prisutna infekcija, je hydrops vesicae felleae. Žuč iz žučne kese se resorbuje, a ona se puni sekretima sluzokože, širi se i može da potisne kamen dalje dovodeći do pojave žutice.

Češće je prisutna infekcija i tada je komplikacija akutno ili hronično zapaljenje žučne kese. Akutno zapaljenje žučne kese (cholecistitis acuta ) sa gnojnim bakterijskim procesom, gangrenoznim zapaljenjem, perforacijom (pucanje žučne kese), zapaljenjem trbušne maramice. Hronično zapaljenje ima tendenciju ka razvoju malignog procesa .

Opstrukcija duktusa holedohusa ima za posledicu pojavu žutice, akutno zapaljenje pankreasa. Vraćanjem infekcije unazad može doći do zapaljenja žučnih kanala u jetri, što za posledicu može da ima cirozu jetre. Opstrukcija creva - zapušenje creva kamenom (bilijarni ileus) nastaje obično pri pucanju žučne kese. Nastaje kada se pojedinačni, veliki, kamen uglavi u lumen creva.

Dodatna komplikacija je bila što su uz smanjenje želuca operirani i žučni kamenci i hernija (kila) na jednjaku i sve to prvi put laparoskopski, dakle kroz male rupice umesto velikog reza.

Nijedan lekar ne može u potpunosti da garantuje za operaciju koju će sprovesti. Opšte opasnosti lekarskih zahvata kao što su infekcije rana, tromboza (nastajanje krvnih ugrušaka), embolija začepljenje arterija uzrokovano krvnim ugrušcima), kao i povrede organa, nerava ili krvnih sudova i ponovna krvarenja su zahvaljujući napretku medicine postale veoma retke.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
03-06-2010 08:09 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Patologija želuca derrick 0 1,575 20-02-2014 03:05 PM
zadnja poruka: derrick
  Psihologija bola kod pacijenata pre i posle operacije Dzemala 0 1,385 14-08-2011 01:16 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Zdravstvena nega bolesnika posle operacije slepog creva Dzemala 0 3,714 20-02-2011 02:33 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Komplikacije posle operacije zeluca i duodenuma Dzemala 0 917 31-08-2010 12:41 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: