Koliko je Facebook loš za vas

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Jovica
Unregistered

 
Poruka: #1
Koliko je Facebook loš za vas
Nedavno je kolumnista Bill Thompson napisao izveštaj o tome koliko loše Facebook utiče na ocene. On se posebno osvrnuo na trenutni period kada su u jeku pripreme za polaganje završnih ispita budući da se kraj školske godine bliži te da je nivo stresa i nervoze značajno uvećan nego kada je u pitanju neki drugi period godine.

Thompson navodi da je u saradnji sa svojim kolegom vršio određeno istraživanje u okviru kojeg su pokušali da stvore dovoljno društvenog pritiska radeći zajedno čitavo veče ali ni boravak u istoj prostoriji nije mnogo doprineo. Thompson navodi slučaj svoje dece, kćerka i sin, koji su oboje zauzeti finalnim ispitima i koji poseduju e-mail adresu, instand messenger i Facebook, naravno ali su takođe aktivni i na drugim mrežnim sajtovima preko kojih su u kontaktu sa svojim školskim prijateljima i sa kojima se konsultuju vezano za školske zadatke i ispite.

[Slika: th_e5bbdf74c022f4abd246313768784b60.jpg]

Neki studenti koji su bili obuhvaćeni ovim tesiranjem smanjili su svoje posete Facebook-u, dok su oni koji su često bili na Facebook-u zabeležili mnogo lošije ocene. Ova priča je bila daleko od neke ekskluzive za The Sun, budući da se sve takve informacije mogu pronaći jednostavnom pretragom.

Ova priča se našla u velikom broju časopisa i Web sajtova među kojima su The Times, The Calgary Herald i The Australia koji su svojim čitaocima saopštili da „preterana privrženost Facebook-u loše utiče na ocene studenata“ i ukazali čitaocima na postojanje grupe studenata sa univerziteta u Sidneju koji su osnovali grupu čiji je naziv „Želim da tužim Facebook ukoliko ne položim ispite“.

Ovakve i slične strašne priče vezane za društveno umrežavanje postaju sve popularnije dok dugoročni uticaj mreže na naše društvo tek postaje očigledan. Pored lošeg uticaja na učenje, novinari žele da ukažu i na strah od sve većeg broja društvenih alata i konverzacionih medija ali i na opasnost od novih tehnologija.

Tako se u poslednje vreme pojavljuje sve više informacija u kojima se navodi da korišćenje Facebook-a može povećati opasnost od pojave raka a takve priče u jednakoj meri i plaše i zabavljaju čitaoce kombinovanjem pažljivo odabranih psiholoških istraživanja sa neosnovanim špekulacijama radi kreiranja priče koja u suštini nema osnovu ali se savršeno poklapa sa strahom koji se vezuje za nove tehnologije.

Na ovaj način bi se mogao objasniti odnos ljubavi i mržnje između Twitter-a i štampe gde ovaj servis predstavlja nezanimljivi cirkus poznatih ličnosti u jednom danu a koji im već sledećeg dana pruža mogućnost da ostanu u kontaktu. Ipak, ima i nekih indicija da Facebook ima povoljan uticaj na ocene što je donekle podržano i naučnim istraživanjem u kojem je učestvovalo 219 studenata iz Ohajo državnog univerziteta. Bilo kako bilo, činjenica je da Web sajtovi kao što su Facebook i Twitter imaju veliki broj poklonika a da li imaju povoljan uticaj ili ne, prosudite sami.

izvor:
ITSvet
10-05-2009 07:17 PM
Citiraj ovu poruku u odgovoru
kalamunja Nije na vezi
Junior Member
**

Poruka: 19
Pridružen: May 2009
Poruka: #2
RE: Koliko je Facebook loš za vas
To je jedna obicna glupost,po meni to je naoravljeno za gubljenje dragocenog vremena!!!
12-05-2009 09:03 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Alex
Unregistered

 
Poruka: #3
RE: Koliko je Facebook loš za vas
Koristim Facebook kako bih ostao u kontaktu sa 'real life' prijateljima i preko interneta. Ne bih rekao da je glupost jer je prilicno zabavan. Utice samo na onoga ko dozvoli da utice na njega, meni uopste nije jasna ta adikcija. Ako zbog 'fejsa' zeznes skolovanje trebalo bi da dobijes priznanje da si moron. Big Grin
22-05-2009 11:09 PM
Citiraj ovu poruku u odgovoru
Jovica
Unregistered

 
Poruka: #4
RE: Koliko je Facebook loš za vas
Pa znam ali kad pomislis da su ti svi ljudi na ovoj planeti na dohvat ruke onda postajes "zavisnik". To se meni desavalo. Ustanem ujutru i ne idem ni u klonju ni da pijem vode ni da jedem nesto nego prvo facebook pa sve ostalo. Sad sam se i pomalo smorio ali redovno idem svaki dan.
22-05-2009 11:55 PM
Citiraj ovu poruku u odgovoru
Alex
Unregistered

 
Poruka: #5
RE: Koliko je Facebook loš za vas
Pa i ja idem redovno, ali imam svoje prioritete, i internet je, od nedavno, za mene samo jos jedan vid zabave, ranije sam se mnogo zivcirao i stresirao zbog nekih glupih 'virtuelnih' stvari. Sada sam konacno probio barijeru 'normalnosti' i skapirao sam sta mi je bitno a sta ne. Smile
Sledeci put kad te drugovi budu zvali na basket otidi s njima umesto da visis na fejsu. Prva faza odvikavanja Big Grin
23-05-2009 12:01 AM
Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Facebook ugrožava Google Jovica 1 2,100 31-05-2009 09:28 PM
zadnja poruka: borissajkas
  Facebook na cetvrtom mestu u svetu Jovica 0 2,257 15-05-2009 10:57 PM
zadnja poruka: Jovica
  Srbija Facebook sampion regiona Jovica 0 4,114 07-05-2009 11:00 PM
zadnja poruka: Jovica

Skoči na forum: