Kantova etika

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Kantova etika
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Kant je smatrao da se svi spekulativni i praktični interesi ljudskog uma mogu sažeti u tri osnovna pitanja: šta mogu da znam, šta treba da činim i čemu mogu da se nadam? Svoje odgovore na ova tri pitanja izložio je u tri svoja glavna filozofska dela. Na pitanje o teorijskim mogućnostima uma dao je odgovor u Kritici čistog uma, svom najobimnijem i najznačajnijem delu, prvi put objavljenom 1781. godine, dakle nepunu deceniju pre početka velike francuske revolucije. Na drugo pitanje - šta čovek treba da čini - odgovara Kritika praktičnog uma, prvi put objavljena 1788. godine. A na treće pitanje - čemu čovek može da se nada - odgovara Kritika moći rasuđivanja, objavljena 1790. Iako je Kant napisao veliki broj dela, ova tri su ga najviše proslavila.

Sva tri pitanja na koja je Kant tražio odgovore svode se u suštini na jedno jedino; šta je čovek? Kant je shvatio da je čovek postao osnovni problem filozofije. Ispitati i utvrditi šta čovek može da zna (kakve su i kolike su njegove moći saznanja), šta treba da radi (da bi bio slobodno biće koje ne ugrožava i ne narušava slobodu drugih ljudi) i čemu može da se nada (da bi mogao shvatiti prirodu kao celinu i u haosu naći red, lepotu i smisao) - znači objasniti prirodu ili suštinu čoveka. Kant je smatrao da se to može postići ako se utvrde mogućnosri i granice čovekove teorije i prakse.

Tome je posvetio i sva svoja filozofoska istraživanja. Kant je živeo osamdeset godina. Radio je celog života mnogo i savesno, posvetivši se od rane mladosti filozofiji i nauci. Rodio se 1724. god., u Kenigsbergu, u istočnoj Pruskoj, u današnjem sovjetskom gradu Kaliningradu, u kući skromnog zanatlije. Rastao je, dakle, u onim slojevima pruskog društva koji su već po svom društvenom položaju i društvenoj funkciji pripadali građanskom svetu. Bio je krotka duha, uredan i do kraja samodisciplinovan. Izgleda da nije nikada u životu napuštao svoje rodno mesto....


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
18-03-2011 02:44 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Kultura i etika poslovnog ponašanja derrick 0 1,567 06-02-2014 12:07 AM
zadnja poruka: derrick
  Poslovna etika 2 derrick 0 1,058 06-02-2014 12:04 AM
zadnja poruka: derrick
  Etika slobode u Gorskom Vijencu Petra Petrovića Njegoša derrick 0 2,056 30-08-2013 09:36 PM
zadnja poruka: derrick
  Organizaciono ponašanje i poslovna etika derrick 0 1,391 30-08-2013 09:07 PM
zadnja poruka: derrick
  Poslovna etika i uspeh kompanije derrick 0 1,335 30-08-2013 09:05 PM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: