Kanada

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Kanada
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz geografije.

Kanada je druga po veličini zemlja na svetu po površini (posle Rusije), zauzimajući dve petine severnog dela kontinenta Severne Amerike.
Uprkos ogromnoj veličini, to je jedna od najslabije naseljenih zemalja u svetu. Ova činjenica, zajedno sa veličanstvenošću predela, danas je osnovna misao kanadskog nacionalnog identiteta, kao što je izrazila pisac Anna Brounell Jameson koja je rođena u Dablinu, koja je istraživala centralni deo Ontaria 1837. godine i uzbuđeno primetila "naizgled beskonačna linija stabala ispred vas, beskrajna divljina oko vas; tajanstvene dubine usred mnogobrojnog lišća, gde ljudsko stopalo nikada nije kročilo... divljina u kojoj smo nastavljali miljom nakon milje, nema čoveka, nema naselja na vidiku". Iako su Kanađani relativno malobrojni, međutim, oni imaju tu veštinu koji mnogi posmatrači smatraju modelom multikulturalnog društva, toplo prihvatajući useljenike sa svakog drugog kontinenta. Osim toga, Kanadske luke izvoze bogate prirodne resurse i intelektualni kapital jednak drugim zemljama.

Kanada je službeno dvojezična, koriste se engleski i francuski, odražavajući istoriju zemlje kao osnovu osporavanu nekada od dve evropske velike sile. Reč Kanada je izvedena iz Huron-Irokuois reči kanata, što znači sela ili naselja. U 16. veku, francuski istraživač Jackues Cartier je koristio ime Kanada, misleći na područje oko naselja koja je sada grad Kvebek. Kasnije, reč Kanada je korišćena kao sinonim za Novu Francusku, koja je, 1534.-1763., uključivala sve francuske posede uz reku St Laurence i Velika jezera. Nakon britanskog osvajanja Nove Francuske, ime Kvebek je ponekad korišćeno umesto Kanada. Ime Kanada je bila ponovo obnovljeno nakon 1791., kada je Britanija podelila stari Kvebek na pokrajine Gornja i Donja Kanada (preimenovana 1841. u Zapadnu i Istočnu Kanadu, respektivno, sa zajedničkim nazivom Kanada). 1867. Britanski Severno Američki akt stvorio je konfederaciju od tri kolonije (Nova Škotska, Novi Brunsvik, i Kanada) nazvan Dominion Kanade. Ovim činom je podeljena takođe i stara kolonija Kanade u zasebne provincije Ontario i Kvebek. Ovakav status je dozvolio Kanadi veliku meru u samoupravi, ali pitanja koja se odnose na međunarodnu diplomatiju i vojne saveze je zadržala britanska kruna.
Kanada je postala potpuno samoupravna unutar Britanskog carstva 1931. godine, iako punu zakonodavnu nezavisnost nije postigla do 1982., kada je Kanada dobila pravo da izmeni svoj sopstveni Ustav.
Kanada je bila uticajna članica Komonvelta i imala je vodeću ulogu u organizaciji zemlja u kojima se priča francuski, poznata kao La Francophonie. Kanada je bila jedna od članova osnivača Ujedinjenih nacija te je aktivna u brojnim većim agencijama UN-a i drugim operacijama u celom svetu. Godine 1989. Kanada se pridružila Organizaciji Amerikih država i potpisala ugovor o slobodnoj trgovini sa Sjedinjenim Američkim Državama, pakt koji je podržan 1992. od strane Severnoameričke zona slobodne trgovine (koja uključuje i Meksiko). Osnivač je (1961) Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj, a takođe i član G8, koja obuhvata sedam najvećih svetskih industrijskih demokratskih sila plus Rusiju.
Glavni grad je Otava, koji je četvrti grad po veličini u zemlji. Nalazi se nekih 400 km, severoistočno od Toronto i 200 km zapadno od Montreala, koji su prvi odnosno drugi grad po veličini u smislu stanovništva i ekonomskog, kulturnog i obrazovnog značaja. Treći po veličini grad je Vankuver, centar za trgovinu sa pacifičkim zemljama i glavni zapadni pristupnik Kanade u razvoju unutrašnjosti. Drugi velika naseljena područja uključuju Edmonton i Kalgari, Alberta; Kvebek Siti, Kvebek; i Vinipeg, Manitoba.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
17-05-2010 12:44 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: