Kako da budete kreativni? 14 načina

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Goran Nije na vezi
Senior Member
****

Poruka: 327
Pridružen: Jan 2010
Poruka: #1
Kako da budete kreativni? 14 načina
Kreativnost je jedna od najvažnijih veština, nezavisno o kojoj vrsti posla se radi. Ne morate biti genije da biste zadivili šefa, klijenta, poznanika, prijatelja. Uz malo truda i vremena svako može biti kreativan. Evo nekoliko saveta kako da potstaknete vlastitu maštu:

1.Priuštite sebi dovoljno odmora i opuštanja. Odmor i opuštanje nisu samo značajni za Vaše zdravlje, već Vas mogu učiniti i mnogo kreativnijom osobom. Ljudima sinu veoma zanimljive i inovativne ideje kada sebi priušte dovoljno sna. Kratak predah od aktuelnog problema ili projekta osvežava um i stvara atmosferu za dobre ideje. Ako osećate da ste zapeli sa poslom, ne bi bilo loše da odete u šetnju ili odigrajte partiju tenisa. Najvažnije je da shvatite da nema potrebe da se osećate krivim, zbog kratkog predaha, jer dugoročno sebi činite uslugu.

2.Nađite vremena za hobije. Vaša strast prema nečemu pomaže Vam da drugačije gledate stvari, jer možete naći sličnosti između postojećeg problema i Vašeg hobija. Drugim rečima, Vaš hobi će biti izvor Vaše inspiracije. Zato je jako važno da odvojite vremena za omiljene aktivnosti i probudite vlastitu kreativnost.

3.Izbacite sve misli iz glave

4.Pokušajte se rešiti reči: Moram..., Ovako to ide..., Ovo je jedini način... Zaboravite na trenutak sve što znate o određenom problemu i krenite iz početka. Krenite ka rešenju na osnovu vlastitih ideja bez obzira kako su Vas učili i kako ste navikli na rešavanje tog problema.

5.Verujte svojoj intuiciji. Razvijajte Vašu intuiciju. Sigurno Vam se dogodilo da niste poslušali intuiciju iz straha, a kasnije ste žalili zbog toga. Što češće počnete koristiti intuiciju, to će se ona više istančati. Prva ideja koja Vam padne na pamet je često najbolje, najlakše i najefikasnije rešenje.

6.Slušajte druge ljude. Slušajte ljude oko sebe i spajajte razne informacije. Ideje su retko proizvod misli bez konkretnih informacija. Najlakše je napraviti nove ideje kombinujući i slažući ono što ste već naučili.

7.Radite stvari koje Vas čine srećnim: Odvojite vreme da uradite nešto što Vas čini srećnim, što Vas raduje, što volite, i posvetite se tome. Meditirajte, idite na plivanje, čitajte nešto i sl. Sve ono što će dovesti do dobrog raspoloženja. Napravite dnevnik, zapišite sve svoje misli.

8.Mislite o pozitivnim stvarima. Razmišljajte o svim situacijama koje dovode do pozitivne energije i vibracija. O događajima iz prošlosti koji su Vas činili srećnim, o svojim ljubavima, poklonima koje ste dobijali. Trenuci strasti i ljubavi mogu otvoriti Vašu kretivnost.

9.Potstaknite Vašu maštu. Pokušajte zatvoriti oči i zamisliti neke scene. Koje detalje vidite, kakav je ambijent? Pogledajte sve boje, materijale, dodirnite neke. Šta osećate? Šta čujete? Ovo će Vas napraviti više relaksiranim i potstaći kretivnu energiju.

10.Probudite inspiraciju. Praktikujte stvari koje pokreću Vašu inspiraciju. Okrećite stranice knjiga koje sadrže slike. Slike mogu probuditi Vaše misli. Idite u galerije umetnosti, čitajte nešto inspirativno, razgovarajte sa nekim ko podiže Vaše samopouzdanje.

11.Pokušajte sa crtanjem. Ovo može zvučati smešno, ali jedan od najefikasnijih načina da probudite svoju kreativnost je da počnete crtati. Moć crtanja je u tome da vidite stvari drugačije.

12.Razmotrite sve alternative. Budite posebni, drugačiji. Uvek se zapitajte kako da uradite nešto drugačije. I kada vidite rešenje nekog problema, uvek postavite sebi pitanje, "Koji su alternativni načini da to uradite?". Razvijte mentalni stav da "uvek ima drugih načina" čak iako u tom trenutku deluju nemoguće.

13.Budite otvoreni za sve ideje. Nikad nemojte zatvarati vrata nijednoj ideji. Cenite svaku čak iako u tom trenutku izgleda glupo. Ovakav način razmišljanja će dovesti da više kreativnih ideja izbacite na površinu.

14.Razmišljajte na papiru. Sve svoje ideje stavite na papir. Kada se suočavate sa određenim problemom, pokušate sat vremena zapisivati na papir svaku moguću ideju koja Vam padne na pamet. Zatim izaberite najbolje ideje i razmotrite pojedinačno svaku od njih. Na kraju odlučite koju ideju možete i želite realizovati.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
12-02-2010 02:28 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Kako saznati u kojem ste poslu najbolji? Goran 0 968 27-02-2010 05:05 PM
zadnja poruka: Goran
  Kako se ponašati tokom rešavanja testova ličnosti? Goran 0 1,116 27-02-2010 04:45 PM
zadnja poruka: Goran
  Kako izgraditi ugled na radnom mestu? Goran 0 1,045 12-02-2010 02:16 PM
zadnja poruka: Goran
  Kako jezik i pravopis utiče na poslovanje Goran 0 765 12-02-2010 12:13 AM
zadnja poruka: Goran
  Kako održati sastanak na temu poboljšanja poslovanja? Goran 0 660 12-02-2010 12:05 AM
zadnja poruka: Goran

Skoči na forum: