Izbor kriterijuma za definisanje preduzeca prema velicini

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Izbor kriterijuma za definisanje preduzeca prema velicini
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz menadžmenta.

U savremenoj poslovnoj teoriji, zakonodavstvu, korporativnom poslovanju i preduzetničkoj praksi ustaljeni su pojmovi i termini malih, srednjih i velikih preduzeća. Ukoliko želimo utvrditi osnovne kriterijume izbora za datu klasifikaciju, potrebno je razumeti i utvrditi suštinu određenja pojma preduzeća, te saglasno metodologiji društvenih nauka, napraviti kompletnu analizu problematike diferencijacije i sagledati njenu unutrašnju strukturu.

Pri tome, treba imati u vidu da postoje različiti načini za klasifikaciju preduzeća, najčešće korišćeni indikatori jesu: karakteristike transformacionog procesa, veličina, pravni oblik, uloga u privrednom razvoju, statistički pokazatelji i dr. Međutim, savremena poslovna praksa kao najčešće korišćen metod navodi klasifikaciju preduzeća prema veličini, naglašavajući da svaki region ili zemlja (npr: EU, SAD, Japan, V. Britanija, itd) koriste različite merne jedinice za klasifikaciju, što dodatno govori u prilog kompleksnosti analize date problematike. U tom kontekstu, rasprava koja se tiče kriterijuma za klasifikaciju preduzeća prema veličini, trebala bi da obuhvati sledeće ključne tačke analize:

-Teorisko određenje pojma preduzeća,
-Osnovne karakteristike preduzeća,
-Kriterijume klasifikacije,
-Klasifikaciju preduzeća prema veličini,
-Izbor indikatora veličine na konkretnim primerima drugih zemalja,
-Prednosti i nedostatke date klasifikacije.

POJAM I OSNOVNE KARAKTERISTIKE PREDUZEĆA

Postojanje preduzeća proističe iz potrebe da se ekonomska aktivnost obavlja racionalno. Suština preduzeća jeste povezanost, odnosno sadejstvo između ljudskih, materijalnih i finansijskih elemenata poslovanja. Preduzeće se posmatra i preko kombinovanja faktora proizvodnje u posebnu jedinicu koja će obavljati proizvodnju dobara ili pružanje usluga uz obezbeđenje odgovarajućeg menadžmenta. Shodno tome, postoje različiti pristupi definisanju preduzeća. Najednostavnija definicija prema francuskom ekonomisti Kursel – Senej-u bi glasila, da pod preduzećem treba razumeti svaku ljudsku aktivnost koja koristi razne sile da bi ostvarila određeni cilj. Slično prethodnom, profesor Kostić navodi sledeću proširenu definiciju preduzeća. Prema Kostiću: „Preduzeće je skup ljudi koji, koristeći sredstva za proizvodnju, svojim organizovanjem aktivnosti obavljaju određene funkcije u svojstvu organizovane samostalne ekonomske celine.” Prof. Vesna Milićević u kontekstu definisanja preduzeća, za razliku od prethodno navedenih definicija, uključuje pojam tržišta. Preduzeće posmatra kao poseban organizacioni oblik čija svrha postojanja je vezana za pribavljanje finansijskih sredstava i drugih resursa, kao i za organizovanje procesa proizvodnje ili procesa pružanja usluga radi njihove realizacije na tržištu i ostvarivanja profita.

Uzimajući u obzir izložene apekte, jedinstvena definicija pojma preduzeća koja bi u sebi sažimala sve prethodno navedene pojmove, mogla bi se formulisati kao samostalna organizacija ekonomskih resursa, koja transformiše uložene resurse u rezultate i na taj način stvara vrednost na tržištu u cilju ostvarenja profita. Nameće se zaključak da se kao sastavni elementi preduzeća pojavljuju ljudi, sredstva, organizovana aktivnost, samostalna ekonomska celina i cilj.

Kao osnovne karakteristike preduzeća teoretičari navode ekonomske, pravne i organizacione karakteristike i to sledećim redosledom:
-Ekonomske – preduzeća su bazični ekonomski subjekti jer realizuju ekonomske ciljeve koji proizilaze iz društvene podele rada jer:
-Kreiranjem novih proizvoda i usluga zadovoljavaju potrebe društva,
-Efikasno koriste resurse,
-Nosioci su naučno-tehnološkog razvoja,
-Nosioci su proizvodnje i prometa,
-Nosioci su razvoja društva i dr.
-Pravne – preduzeća su pravna lica, subjekti u pravu, što se postaje osnivanjem i registracijom kod privrednog (trgovinskog) suda. Na ovakav način se definišu:
-Materijalni i personalni sadržaj (imovina i osnivači),
-Osnovi organizacije,
Osnovna delatnost,


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
29-05-2010 02:56 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Promocija preduzeća derrick 0 1,486 25-02-2014 03:36 PM
zadnja poruka: derrick
  Izbor partnera prilikom formiranja internacionalnih strategijskih alijansi derrick 0 538 19-09-2013 03:05 PM
zadnja poruka: derrick
  Tipovi menadžmenta preduzeća derrick 0 800 14-09-2013 03:18 PM
zadnja poruka: derrick
  Postupak za izbor menadžera i zaposlenih Dzemala 0 1,061 14-08-2011 10:17 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Poslovna organizacija preduzeća Dzemala 0 1,389 14-08-2011 10:16 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: