Istorija telekomunikacija

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
VS1 Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 5,346
Pridružen: Aug 2009
Poruka: #1
Istorija telekomunikacija
Maturski, maturalni, seminarski, diplomski i master radovi iz informacionih tehnologija.

Tema seminarskog rada je istorija telekomunikacija.
Razmatranje ovako složenog pojma i široke tematike, u ovom obliku, zahteva da se najpre kratko osvrnemo na sam značaj telekomunikacija u savremenom društvu, koje mnogi autori nazivaju informacionim društvom (ističući telekomunikacije kao njegovu žilu kucavicu), a zatim, takođe ukratko, obradimo osnovne pojavne oblike telekomunikacija kroz istoriju.

Analiza literature

S obzirom da je tema ovog rada veoma poznat i često korišćen pojam, u literaturi široko rasprostranjen, nastojao sam da u radu, što je moguće više, iznesem sopstveno mišljenje o nekim, pre svega sadašnjim informacionim trendovima i pojavama.
Za istorijske podatke (značajne datume u razvoju telekomunikacija), u velikoj meri sam se oslanjao na internet encikopediju Wikipedia, ali i na neke domaće i strane publikacije o telekomunikacijama, dostupne na internetu.
Ističem, da sam se trudio da ove, ipak dobro poznate pojmove, što je moguće više opišem sopstvenim stilom, na bazi sopstvenih razmišljanja.

Istorija telekomunikacija

Telekomunikacije i njihov značaj u savremenom društvu


Telekomunikacija (od grčke reči tele: dalek, udaljen i latinske communicare: zajedno raditi, saopštiti) označava uopšteno svaku razmenu informacija preko jedne određene udaljenosti ali bez materijalnog (naprimer u obliku pisma) transporta.

Telekomunikacije predstavljaju jednu od osnovnih potreba ljudskog društva na početku trećeg milenijuma. Štaviše, razvijene telekomunikacije uslov su za razvoj savremenog, informacionog društva današnjice.

Svet telekomunikacija se jako brzo menja, i ponuda telekomunikacionih servisa raste iz dana u dan, postajući sve raznovrsnija, slobodnija, kompetitivna i složena.
Razvoj telekomunikacione oblasti u svetu, posebno u prethodne dve decenije, bio je veoma brz i raznolik – kratki tehnološki ciklusi, brz obrt kapitala, veoma brz uspon ili pad kupovne moći pojedinih svetskih korisničkih tržišta itd.
Jedno od bitnih obeležja sveta danas jesu i strateški savezi između velikih kompanija – globalizacija telekomunikacionog tržišta i usluga, stvaranje telekomunikacionih i medijskih giganata (primer – AOL (American online - najveći svetski pružalac internet usluga) i Time Warner (medijska kompanija)).

Savremeno društvo je društvo znanja, informaciono društvo.
U Ženevi je (decembar 2003.), održan Svetski samit o informacionom društvu (WSIS), uz učešće 54 šefova država, premijera, predsednika i podpredsednika, 83 ministra i zamenika iz 176 država sveta. WSIS deklaracija predstavlja zajedničku viziju vrednosti informacionog društva i sadrži akcioni plan za ostvaranje ove vizije uz primenu informacionih tehnologija, uz osnovnu poruku da se prevaziđe tkz. „digitalna podela“ sveta do 2015. godine.
Globalno tržište ICT (informaciono – komunikacionih tehnologija) je u periodu 1996. – 2000. poraslo po obimu za preko 60%. U 2000. godini udeo tržišta ICT u bruto svetskom proizvodu bio je oko 9 %. U periodu 2000. – 2004. usporen je rast globalnog tržišta ICT, koji je na godišnjem nivou iznosio oko 5%. U 2004. godini obrt na svetskom ICT tržištu je iznosio oko 3000 milijardi evra. Usluge imaju tri puta veći udeo u odnosu na opremu.

Kao osnova za elektronsku trgovinu, bankarstvo, upravljanje i druge E – servise, zatim za rast i širenje interneta, telekomunikacije su ključni faktor u razvoju nove privrede i ekonomije. Ekonomski razvijene zemlje opredelile su se za liberalizaciju i povećanje konkurencije u svim segmentima telekomunikacionog tržišta. Umesto telekomunikacionog tržišta sa usamljenim, monopolističkim nacionalnim operaterom – telekomunikaciono tržište sačinjeno je od više telekomunikacionih mreža i operatera usluga.

Danas su glavni indikatori razvijenosti sektora telekomunikacija u nekoj zemlji: postojanje strategije, politika i nacionalnog plana razvoja telekomunikacija, liberalizacija tržišta, stepen penetracije u fiksnoj i mobilnoj mreži, stepen digitalizacije telekomunikacione mreže, balansirana tarifna politika.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
03-06-2010 06:12 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Istorija telekomunikacija Dzemala 0 1,283 28-08-2010 11:34 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: