IS škole - podsistem praćenja nastave

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
IS škole - podsistem praćenja nastave
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz informacionih sistema.

Školski dnevnik izdaje izdavačka kuća ovlašćena od strane Ministarstva Prosvete i Sporta Republike Srbije, čijom se odlukom i odobrava njegovo korišćenje u školama rešenjem broj 632-02-093/92-01 od 18.04/94. god. Vođenje dnevnika se poverava nastavniku-odeljenskom starešini na osnovu pravilnika izdatog u "Službenom glasniku Republike Srbije", br. 58/92, 64/92 i 14/2000. Učenici se upisuju u dnevnik na osnovu spiska upisanih učenika i dokumenata traženih pri upisu. Odeljenski starešina upisuje osnovne podatke o učenicima i nastavnicima, o udžbenicima koji se koriste za nastavu, o programu i planu rada odeljenskog starešine, odeljenske zajednice, saveta roditelja, zatim podatke o organizovanim ekskurzijama i društveno-korisnom radu učenika, kao i određivanje dežurnih učenika (redara) i disciplinskih mera. Odeljenski starešina vodi i evidenciju o sastancima odeljenskog veća, zajednice i saveta roditelja, evidenciju o dolascima roditelja na razgovore i sastanke. Obaveza odeljenskog starešine je i da na osnovu podataka iz dnevnika, na polugodištu i kraju školske godine, sumira rezultate i pravi izveštaje o uspehu učenika i izostancima učenika koje potom prezentuje nastavničkom veću škole. Izostanci učenika se pravdaju isključivo na osnovu opravdanja izdatih od strane nadležnih zdravstvenih organizacija ili odlukom odeljenskog starešine. Svakih sedam neopravdanih časova povlači smanjenje ocene za jedan stepen iz vladanja, odnosno za više od 21 neopravdan čas učenik se po pravilu ispisuje iz škole koju pohađa. Po pravilniku već nakon prvih sedam neopravdanih časova, odeljenski starešina je dužan da o tome obavesti učenikove roditelje. Nastavnici predavači (uključujući i odeljenskog starešinu) upisuju u dnevnik ocene učenika iz odgovarajućih predmeta na osnovu pravilnika, takođe vode evidenciju o odsutnim učenicima, evidenciju o održanim časovima (sa kratkim opisom nastavnih jedinica) i evidenciju o održanim pismenim i kontrolnim ispitima. Na kraju polugodišta predmetni nastavnik je u obavezi da na osnovu ocena iz čitavog polugodišta odredi zaključnu ocenu za svakog učenika. Ukoliko na kraju drugog polugodišta učenik ima jednu ili dve negativne zakjučne ocene, on se upućuje na popravni ispit iz odgovarajućih predmeta, što se takođe evidentira u dnevniku. Ukoliko učenik ima više od dve negativne zaključne ocene, on automatski obnavlja godinu bez mogućnosti polaganja predmeta na popravnom ispitu. Nakon završetka školske godine dnevnik se odlaže u arhivu škole.

Dokumenti:
- Pravilnik o ocenjivanju br. 110-010/94-02 izdat u "Službenom glasniku Republike Srbije", br. 42 od 26.6./94. Na osnovu ovog dokumenta nastavnici ocenjuju učenike.
- Spisak upisanih učenika koji sastavlja nastavničko veće škole na osnovu predatih dokumenata pri upisu u prvi / peti razred, odnosno njihovog uspeha u prethodnoj godini školovanja, a koji nastavnik – razredni starešina koristi za unos učenika u dnevnik.
- Opravdanje koje izdaje nadležna zdravstvena organizacija na zahtev učenika, a koji isti koristi za pravdanje časova koje je propustio zbog bolesti.
- Đačka knjižica, koju popunjava nastavnik – razredni starešina na osnovu podataka iz dnevnika, a sadrži ocene iz svih predmeta i informacije o izostancima i konačnom uspehu učenika. Ona se popunjava na kraju prvog i drugog polugodišta i predaje se učeniku na uvid. Njenu overu vrši nastavnik – razredni starešina uz saglasnost sa nastavničkim većem i direktorom škole.
- Diploma o uspehu se izdaje učeniku na kraju školske godine ukoliko je učenik ostvario odličan uspeh (5,0). Ona sadrži osnovne podatke o učeniku sa pohvalom nastavničkog veća. Overu vrši direktor škole.
- Operativni nastavni plan na osnovu koga nastavnik vrši upis nastavnih jedinica u dnevnik. Operativni plan za svaki predmet usvaja Ministarstvo Prosvete i Sporta Republike Srbije.

Zakonska regulativa:
Korišćenje dnevnika u školama odobreno je odlukom Ministarstva Prosvete i Sporta Republike Srbije, rešenjem broj 632-02-093/92-01 od 18.04/94. god. Vođenje dnevnika (upis i ažuriranje podataka) propisano je pravilnikom izdatog u "Službenom glasniku Republike Srbije", br. 58/92, 64/92 i 14/2000.

Problemi:
Nastavnici često zbog glomaznosti samog dnevnika upisuju ocene u pogrešne kolone ili vrste (drugim učenicima ili drugom predmetu) što se kasnije, ukoliko se utvrdi, mora prepravljati. Odeljenski starešina takođe može pogrešiti prilikom proračuna izostanaka i uspeha učenika, što se pokušava izbeći višestrukim ponavljanjem istih. Dnevnik mora biti van domašaja učenika u vremenu kada nastavnik nije u učionici, zbog mogućnosti upisa ili izmene podataka od strane učenika.

Potrebe:
Brzo pravljenje izveštaja o uspehu učenika (pojedinačno i sumarno), o izostancima. Smanjenje mogućnosti greške prilikom unosa podataka (pre svega ocena i izostanaka). Onemogućavanje neovlašćene izmene ili unosa podataka.

Odluke:
Odluke u vezi podataka iz dnevnika donosi nastavnik – razredni starešina, u saradnji sa nastavnicima – predavačima i nastavničkim većem. Na osnovu izostanaka odlučuje se o kaznenim merama prema učenicima, a na osnovu ocena o uspehu učenika.

Automatizmi:
Ograničenja u vezi raspona ocene (1 – 5). Nemogućnost zaključivanja ocene iz srpskog jezika i matematike učenicima sa manje od dve ocene sa pismenog ispita iz pomenutih predmeta ukoliko ne postoji napomena nastavnika. Onemogućavanje neovlašćenog manipulisanja podacima.

Kadrovi:
Kadrovi koji koriste ovaj sistem su nastavnik – odeljenski starešina kao i svi ostali nastavnici – predavači koji drže nastavu odeljenju. Takođe, može ga koristiti i direktor za povremene kontrole rada nastavnika, uspeha učenika škole, ...

Organizacija rada:
Informacioni sistem Elektronski Školski Dnevnik ne menja postojeću organizaciju sistema. On samo olakšava rad, povećava efikasnost rada i donošenja odluka brže i tačnije.

- 2.Opis postupka rada na seminarskom radu -

Na osnovu podataka dobijenih u osnovnoj školi «Servo Mihalj» – Padej izrađen je opis posla na osnovu kog je urađena je analiza stvarnog stanja sistema. Ova analiza za cilj ima davanje realne slike sistema kao i ideje za njegovo poboljšanje. Strukturna sistem analiza je urađena pomoću CASE alata Power Designer i njegovog alata za strukturnu sistem analizu Process Analyst-a. Na osnovu tako preslikanog sistema izrađen je konceptualni modela podataka koji je osnova za buduću bazu podataka. U ovoj izradi korišćen je takođe Power Designer - ov alat za izradu konceptualnog modela podataka Data Architect. U ovom alatu urađen je i fizički model baze. Baza je potom izvezena u Borland-ovu Paradox bazu podataka. Sama aplikacija urađena je u razvojnom okruženju Borland Delphi 6.0 .


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
11-06-2010 01:57 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Is škole knjigovodstva Maja 0 853 20-08-2012 05:24 PM
zadnja poruka: Maja

Skoči na forum: