Investicije

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Investicije
Maturski. seminarski i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima.

Investicije su bez ikakve dileme jedna od najčešće korišćenih reči od strane ekonomista, menadžera, preduzetnika. Kada jedno preduzeće koristi novac da bi izgradilo neki kapacitet (proizvodni) ono računa da će mu ta investiciona aktivnost povećati dohodak. Tako razmišljaju i ljudi iz organizacija kao što su banke, penzioni fondovi i dr.
U teoriji privrednog razvoja, sam pojam investicija je širi i odnosi se kako na finansijske investicije tako i na investicije u ljudski kapital i ulaganja u prirodni kapital.
“Investicije predstavljaju proces alokacije ekonomskih resursa u vremenu.” Inače, krajnji cilj u procesu alokacije ekonomskih resursa u vremenu realizacija optimalne potrošnje u raaličitim vremenskim periodima.
Za svaku nacionalnu ekonomiju je od esencijalnog značaja alokacija resursa u vremenu. Zato što se neka privreda i društvo mogu razvijati pod pretpostavkom da deo sadašnjih resursa upotrebljava za povećanje proizvodnih kapaciteta koji mogu obezbediti bolje zadovojenje potreba u budućnosti. Smanjivanjem tekuće potrošnje društvo može stvarati uslove za povećanje potrošnje budućih generacija.

Investicije – pojam, vrste


“Reč investicija potiče od latinske reči “investiren”, koji ima značenja ulaganja u neki unosan posao ili preduzeće.
Osnovna uloga investicija u procesu društveno – privrednog razvoja sastoji se u poboljšanju opremljenosti preduzeća što povećava efikasnost živog rada, a samim tim proizvodnja postaje produktivnija.
Investicije ne podrazumevaju rast društvenog rpoizvoda, ali njihova veza i sadejsvo sa nizom raličitih tehničko-ekonomskih faktora u funkciji vremena, dovodi do razvoja proizvodnih snaga, do unapređenja društvenih odnosa, što dovodi do rasta i razvoja društvenog sistema, odnosno proširene reprodukcije. Cilj investiranja može da bude zapošljavanje i povećanje društvenog prihoda”
“ Osnovno obeležje investicija ogleda se u činjenici da promena njihove veličine ima velikog uticaja na kreiranje veličina agregatne tražnje i analogno toj činjenici ima uticaja na promenu proizvodnje i zaposlenosti na nacionalnom nivou.”
“Suština investicija čini povlačenja značajne količine resursa iz tekuće potrošnje i povećanje osnovni proizvodnih i neproizvodnih fondova u cilju obezbeđivanja uslova stabilnosti razvoja.”
Danas postoji nekoloiko podela investicija. Prema nameni one se dele na:
-privredne
-neprivredne
Privredne investicije služe direktnom uvećanju proizvodnog potencijala privrede, a njihov materijalni oblik predstavljaju sredstva za proizvodnju tj. sredstva za rad i predmeti rada.
Neprivredne investicije obuhvataju investiciona ulaganja namenjena podizanju objekta društvenog standarda ili administracije. Ne učestvuju direktno u proizvodnji materijalnih dobara, ali predstavljaju svojevrstan uslov proizvodnje, te idnirektno utiču na njen obim, kvalitet i efektivnost.

Sledeća podela investicija je na:
-investicije u osnovna sredstva
-investicije u obrtna sredstva
Obe vrste su nužne za porast proizvodnje, a njihove zajedničke karakteristike se sastoje u tome što služe stvaranju materijalnih uslova proizvodnje. Predstavljaju jednokratne troškove izvršene pre otpočinjanja proizvodnje i čine neutrošeni deo društveog proizvoda. Izmeđju njih postoje važne raslike, a one proističu iz nejednakog načina finansiranja osnovnih i obrtnih sredstava. Osnovno se troši polako udužem vremenskom periodu njihovog trajanja, tokom koga osnovna sredstva postupno


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
07-05-2010 12:27 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Strane direktne investicije (2) Vesnica 0 1,985 11-05-2010 12:19 AM
zadnja poruka: Vesnica
  Strane direktne investicije u Srbiji Vesnica 0 1,993 10-05-2010 10:11 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Direktne strane investicije Vesnica 0 1,573 10-05-2010 05:37 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Strane direktne investicije kao faktor privrednog rasta i razvoja Vesnica 0 2,037 08-05-2010 04:57 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Investicije - ekonomija Vesnica 0 4,022 08-05-2010 11:45 AM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: