Integrali neodredjeni i odredjeni

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Integrali neodredjeni i odredjeni
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz marketinga.

Развој математике и њених посебних грана, почевши од геометрије која се најпре развила па све до оних области чији развој је везан за каснији период, увек је био подстицан реалним проблемима које је потребно решити. Такав случај је и са интегралним рачуном. Први предмет који је иницирао развој ове гране математике била је израчунавање површине криволинијског трапеза. У елементарној геометрији формуле за површину полигона се изводе веома једноставно и непосредно, док се за израчунавање површине криволинијских фигура мора применити битно друкчија метода - тзв.метода ,,исцрпљивања" (ексхаустије). Том методом још у III веку пре нове ере Архимед је израчунао површину сегмента параболе и површину круга, уписујући у ове фигуре полигоне са све већим бројем страница и на тај начин исцрпљујући површину сегмента површинама полигона.
На тај начин су математичари до краја XVIII века израчунали површину криволинијског трапеза и она се свела на израчунавање одређеног интеграла што ћемо видети у каснијем излагању.

1. Неодређени интеграл

1.1. Дифереренцијал функције и појам примитивне функције и неодређеног интеграла


Уочимо произвољну функцију над интервалом од до над којим је дата функција непрекидна.

Извод дате функције у било којој тачки представља коефицијент правца тангенте у тој тачки, односно тангенс угла који тангента заклапа са позитивним смером -осе па је извод дате функције у тачки дат на следећи начин:
Ако нам је познат извод неке функције, а самим тим и диференцијал дате функције, поставља се природно питање како одредити ту функцију. Другим речима, ако је дата функција на неком интервалу, одредити функцију такву да је тј. на том интервалу.
Ако постоји функција чији је извод нека функција тада ће важити да је и где је произвољна константа јер на основу правила о изводу збира функције имамо да је јер је извод константе једнак нули.
Функцију називамо примитивном функцијом за функцију , а скуп функција називамо скупом примитивних функција за .
Скуп свих примитивних функција функције , тј. скуп свих функција чији је диференцијал унапред задат називамо не одређеним интегралом и обележавамо га овако:

Притом ћемо звати интеграндом или подинтегралном функцијом, променљивом интеграције, а интеграционом константом или константом интеграције.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
10-06-2010 09:53 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Integrali neodredjeni i odredjeni - matematika zekan 0 1,708 09-09-2010 11:52 AM
zadnja poruka: zekan

Skoči na forum: