Implementacioni aspekti upravljanja marketingom uslužnih preduzeća - diplomski

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,236
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Implementacioni aspekti upravljanja marketingom uslužnih preduzeća - diplomski
100% Kvalitetni diplomski radovi. 65000 Gotovih radova spremnih za download. Gotovi seminarski i diplomski radovi, izrada novih unikatnih seminarskih.

UVOD

Šta su usluge? Usluge su kvarljive i ne mogu se skladištiti. Kao primer za to mogu se navesti sedište u avionu i sat advokatskog vremena. Zbog odsustva zaliha kod usluga menadžeri se suočavaju sa problemom upravljanja tražnjom usluga. Heterogenost usluga se ogleda kroz raznolikost u kvalitetu usluga koji varira od proizvođača do proizvođača. Zbog ove karakteristike veoma je teško izvršiti standardizaciju usluga, mada su franšizne operacije može se reći daleko odmakle po tom pitanju. Simultanost proizvodnje i potrošnje je posledica ranije istaknutih karakteristika uslužnog proizvoda. Usluge karakteriše postojanje veoma kratkih ili čak odsustvo distributivnih kanala.

Za razliku od opipljivih proizvoda koje kupac može posedovati, potrošač usluge može imati samo pristup ili korišćenje kapaciteta (npr. hotelska soba, kreditna kartica) tako da plaća samo upotrebu, pristup ili najam artikala. U uslužnim organizacijama funkcija marketinga i funkcija proizvodnje predstavljaju neodvojive procese, dok je kod opipljivih predmeta drugačije, tj. ove dve funkcije mogu biti potpuno odvojene.

Može se reći da kod većine sistema pružanja usluga postoje dva ključna elementa, a to su: ljudi (davaoci usluga i potrošači), i ambijent u kome se pruža usluga. Takođe, na uslužni proizvod mogu značajno uticati i prirodni fenomeni kao što su: klima, teren i geografsko područje. Do nedavno, uslužne organizacije su zaostajale po primeni marketinga u odnosu na proizvodne organizacije. Nova i stalno pojačavana konkurencija u ekonomiji pružanja usluga zahteva dobro poznavanje uslužnog procesa i faktora koji su od presudnog uticaja na kvalitet i spretnost kod rada uslužnih kompanija. Glavna snaga u ovoj orijentaciji je usmerena na načine kojima se može pre svega unaprediti kontinuirana isporuka kvalitetne usluge. Pokazalo se da je za unapređenje u kontinuiranoj isporuci kvalitetne usluge veoma potrebno posebnu pažnju posvetiti ljudima koji se javljaju kao ključni faktor u okviru svojevrsnog marketinškog miksa odnosno, zaposlenom osoblju i potrošačima.

Posmatranje usluga u kontekstu marketinga i ukupne ekonomske aktivnosti nedovoljno je od samog potrošača, odnosno korisnika određene usluge. Postoji dosta definicija i one se razlikuju u meri u kojoj na različite načine autori posmatraju značaj i ulogu usluga u ekonomiji uopšte ali i posmatrano sa aspekta učesnika u tržišnoj utakmici. Ukoliko se pođe od definicije proizvoda u smislu rezultata poslovne aktivnosti kompanije orijentisane ka tržištu, može se reči da proizvod predstavlja način na koji preduzeće usklađuje svoje mogućnosti sa potrebama i zahtevima kupaca. U tom smislu je Kotler i definisao proizvod kao «...sve ono što može biti ponuđeno tržištu da zadovolji potrebe i želje kupaca». Ova definicija nije netačna ni za usluge kao proizvod poslovne aktivnosti, ali ipak ne ukazuje na specifičnu prirodu usluga u dovoljnoj meri.

Sadržaj

UVOD
1.1 Marketing i upravljanje marketingom u uslužnim preduzećima 2
1.1.1 Razlike između roba i usluga 2
1.1.2 Klasifikacija usluga 5
1.1.3 Uslužni menadžment - menadžment usluga 6
1.1.4 Marketing usluga 9
1.2 Interni marketing – uloga zaposlenih u uslužnim organizacijama 11
1.2.1 Interni marketing 13
1.2.2 Uloge zaposlenih u procesu isporučivanja usluge 16
1.2.3 Upravljanje uslužnim susretima 18
1.3 Implementacioni aspekti u marketingu usluga 21
1.3.1 Holistički marketing usluga 22
1.3.2 Promena fokusa maketinga usluga 23
1.4 Implementacija relationship marketinga u uslužnom poslovanju 26
1.5 Implementacija ključne uloge marketinga u formiranju i primeni strategije poslovanja 28
ZAKLJUČAK 33
LITERATURA 35
Popis slika i tabela 36


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
17-01-2012 09:04 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Analiza imovinskog položaja preduzeća na primeru - diplomski derrick 0 1,340 25-07-2013 12:46 PM
zadnja poruka: derrick
  Analiza nabavke na primeru preduzeća - diplomski derrick 0 1,380 25-07-2013 12:44 PM
zadnja poruka: derrick
  Modeli upravljanja zalihama u malim i srednjim preduzećima - diplomski derrick 0 762 24-07-2013 02:22 PM
zadnja poruka: derrick
  Procedure izvođenja strategijskog top menadžmenta na primeru preduzeća - diplomski derrick 0 1,221 23-07-2013 10:58 PM
zadnja poruka: derrick
  Perspektive transformacije kao koncept upravljanja promjenama - ij VS1 0 707 17-06-2013 05:28 PM
zadnja poruka: VS1

Skoči na forum: