Humanizam i renesansa

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Humanizam i renesansa
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Odvajanje vlasti od naroda koje je u Italiji sazrelo u XV veku bilo je praćeno udaljavanjem kulture od društvenog života. Tradicionalne vrednosti italijanskog srednjeg veka u svom najrazvijenijem obliku, religija i ljubav prema gradu otadžbini povlače se pred krizom crkve i politike. Pored starih i dalje prisutnih ali ne i delotvornih ideala, u kulturno naprednijim slojevima javlja se ideal razvoja pojedinca oslobođenog okova tradicije ali i nezainteresovanog za život zajednice kao i kult književnosti i nauke koje su same sebi dovoljne. Ovaj duhovni pravac prožet je kritikom koja narušava tradicionalna verovanja, autoritete srednjeg veka i samo srednjevekovno shvatanje života, a u obnovljenom kultu antike pronalazi odušku i podsticaj...


Humanizam i renesansa

Nastanak humanizma i renesanse


Humanizmom i renesansom se u evropskoj umetnosti naziva period, čiji se početak nazire u delima italijanskih umetnika XIV veka, a proteže se i na XV i XVI vek. Tokom ovog perioda, uticaj umetnosti humanizma i renesanse proširiće se iz Italije i na ostale evropske zemlje. Humanizam i renesansa se još nazivaju i doba preporoda jer znače potpunu obnovu antičke umetnosti.

U osnovi umetnosti humanizma i renesanse jeste priroda, a predmet oblikovanja umetnika jeste čovek, kao što je to bio slučaj i u antičko doba, ali to ne znači da humanizam renesansa predstavljaju neku vrstu kopiranja antičke umetnosti. To je ustvari za¬jedničko za period antičke umetnosti i umetnosti humanizma i renesanse dakle ugledanje na prirodu i interesovanje za čoveka, kao najsavršenijeg oblika prirode. Dakle, antička umetnost pojavljuje se ovde samo kao baza, iz koje će se razviti potpuno nova umetnost, s tim da će humanizam i renesansa u izvesnom smislu tačnije u slikarstvu potpuno nadmašiti antičke uzore. . .

S A D R Ž A J

UVOD 3
1 Humanizam i renesansa 3
1.1 Nastanak humanizma i renesanse 3
1.2 Humanizam i renesansa u ostalim zemljama 9
ZAKLJUČAK 12
LITERATURA 13PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
18-02-2011 12:27 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Venecijanska renesansa zekan 0 1,522 09-09-2010 11:11 AM
zadnja poruka: zekan

Skoči na forum: