Holandija

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Holandija
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz geografije.

Nederland (Холандија) у преводу значи Низоземска. То је краљевина у западној Европи, на обали Северног мора. На истоку се граничи са Немачком, а на југу са Белгијом. На површини од 37.000km² живи 15.4 милиона становника, а просечна густина насељености је 414ст/km² по чему је прва у Европи. Седиште владе је Хаг, а главни и највећи град је Амстердам ( преко 2 милиона становника). Остали важнији градови су Ротердам, Харлем, Утрехт, Бреда, Лајден и др. Холандија је углавном низија чији су приморски делови у депресији ( нижи су од нивоа мора), али заштићени од продирања мора системом одбрамбених насипа (дајкова). Највеће и најважније реке Холандије су: доњи ток Рајне која се дели на рукавце Вал, Лек и стару Рајну; река Мас или Мез и ушће Шелде. Клима је атлантско-приморска.

ФИЗИЧКО-ГЕОГРАФСКЕ КАРАКТЕРИСТИКЕ

Географски положај


Холандија је западноевропска држава која се граничи на југу са Белгијом а на истоку са Немачком, док на западу и северу има излаз на Северно море. Координате Холандије су: 51°-53° сгш и 3°-7° игд. Њен европски део је парламентарна демократија, која заједно са острвима Холандски Антили и Аруба чине уставну Краљевину Холандију. Ова држава је светски чувена по изузетној либералности и грађанским слободама, по чувеном Амстердаму познатом по његовим бројним каналима и слободи живљења.
Географски положај Холандије предодредио јој је улогу "вратара" средњоевропског залеђа. То се посебно односи на најразвијенију регију Немачке, покрајину Рур. У оквиру државних граница су доњи токови великих и значајних европских река, као што су: Рајна, Шелда, Мас, а у северном делу државне територије се налази и естуар Емса. На ушћима ових река се налазе велике светске луке као што су Ротердам и Амстердам, те положај поред активне морске обале и функционална повезаност са суседима показују посебно значајно место у регији Западна Европа.
Холандија је мала по површини, свега 41.526 km (33.939 km је копно, а 6.500 су полдери), са 14.451.000 становника, 1996. године, али је најгушће насељена земља у Европи са 372 становника. Сам назив државе указује на то да је ово низијска земља. Највећи њен западни део изузев приморског дела лежи испод нивоа морске површине. Ова низија је део знатно већег простора, Низоземља. Низоземље представља продужетак Севернонемачке низије. Равничарски терен на југу прелази у огранке Ардена, где се налази највиша тачка државе 322 м над морем. Према мору низија је рашчлањена токовима Рајне, Шелде и Маса. Обале Низоземске су ниске и песковите. Дуж обале је кордон дине које је море у прошлости пробијало претварајући их у низове острва (Фризијска острва су тако настала) а море је залазило и у унутрашњост (тако је нестало Зојдерско језеро).


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
16-05-2010 08:53 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: