Hipolit

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,293
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Hipolit
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.Pošto se oženio Fedrom, Tezej je poslao svog vanbračnog sina Hipolita Piteju, koji ga usvoji kao nasljednika prijestola u Trojzenu. Tako Hipolit nije imao razloga da se spori o pravo na atenski presto sa svojom polubraćom Akamantom i Demofonom, Fedrinim sinovima iz zakonitog braka sa Tesejem.

Hipolit, koji je od svoje majke Antiope naslijedio izuzetnu odanost Artemidi, podigao je novi hram boginji u Trojzenu, nedaleko od pozorišta. Afrodita je odlučila da ga kazni jer je to smatrala ličnom uvredom, te udesi da se Fedra strasno zaljubi u Hipolita kad ga je ugledala na Eleusinskim misterijama. On je došao obučen u beo ogrtač, sa vencem u kosi, pa iako su njegove crte odavale grubost, ona je tu grubost smatrala strogošću dostojnom divljenja.

Kako je u to vrijeme Tezej sa Peritojem bio u Tesaliji ili, možda, u Tartaru, Fedra ode sa Hipolitom u Trojzen. Tamo sagradi hram Afroditi koja krišom posmatra. Hram je gledao na gimnazijum, pa je ona danju neopaženo posmatrala Hipolita dok se potpuno nag vježbao u trčanju, rvanju i skokovima. Jedno staro mirtino drvo raslo je u blizini hrama; Fedra svojim ukosnicama od dragog kamenja izbode mirtino lišće od silne žudnje za Hipolitom, te je otada list mirte izreckan. Kad je kasnije Hipolit učestvovao na sveatenskim igrama i odseo u Tezejevoj palati, ona se Afroditinim hramom na Akropolju koristila u iste svrhe....


Euripid

Euripid je rođen na jednom ostrvu, na koje su njegovi roditelji pobjegli da se sklone od invazije Međana. Njegov otac bio je dosta imućan čovek od ugleda u Atičkom gradu Fila; njegova majka bila je iz plemenite porodice, mada neprijateljski raspoložen Aristofan insistira da je držala bakalnicu i prodavala voće i cvijeće na ulici. Kasnije je živeo u Salamini, volio usamljenost njenih brda i različite izglede plavog mora. Platon je želio da bude dramatičar, a postao je filozof; Euripid je želio da bude filozof, a postao je dramatičar. On je "bio učenik Anaksagore", kaže Strabon; studirao je neko vrijeme kod Prodika i bio tako intiman prijatelj Sokrata, da su neki sumnjali da je filozof umešao svoje prste u pesnikove komade. Ceo pokret sofista ušao je u njegovo obrazovanje i preko njega osvojio dionizijsku ...Sadržaj :

UVOD – Predanja o Fedri i Hipolitu 3
1 Euripid 4
2 Fedrina ljubav i Hipolitov celibat 5
ZAKLJUČAK 6
LITERATURA 7PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
03-03-2011 04:53 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: