Funkcije velikog mozga

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 1 Glasova - 5 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,124
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Funkcije velikog mozga
Veliki mozak vrši najsloženije funkcije nervnog sistema. Kora velikog mozga ima motorne i senzorne funkcije, a od nje ujedno zavise najsloženiji oblici ponašanja, kao i čovekove psihičke funkcije.

4.1 Motorne zone

Deo korteksa telencefalona neposredno ispred Rolandove brazde čini motorne zone kore. Od tih zona zavise voljni, naučeni pokreti i zato povreda ovog dela kore izaziva PARALIZU,tj. nemogućnost voljnih pokreta. Komande za takve pokrete prenose se aksonima piramidalnog puta u kičmenu moždinu do interneurona, a odatle do motoneurona koji aktiviraju skeletne mišiće.

Svi motorni putevi dele se prema svom početku u dve osnovne grupe:

1. Kortikalni
2. Subkortikalni

Kortikalni – motorni put koji povezuje primarno motorno polje kore velikog mozga sa motornim jedrima moždanih živaca.

Dele se na:

a) kortikalne direktne puteve, koji silaze direktno uz moždano stablo
b) kortikalne indirektne puteve, koji silaze preko malog mozga uz kičmenu moždinu

Subkortikalni – ovu grupu sačinjavaju motorni putevi koji ne polaze iz kore velikog mozga već iz subkortikalnih sivih masa moždanog stabla. Delovi tela koji su pokretljiviji (npr.jezik, palac) zahvataju veću površinu motornog dela kore. Leva polovina tela zastupljena je u desnoj hemisferi, i obrnuto, što zavisi od ukrštanja piramidalnog puta.

Slika 5. Prikaz rasporeda delova telana motornim zonama velikog mozga

4.2 Senzitivne zone

Iza Rolandove brazde i oko bočne brazde nalaze se zone kore velikog mozga koje se nazivaju senzitivnim zonama. Ti predeli kore velikog mozga su konačno odredište puteva kojima se prenose informacije iz receptora u mozak. Receptori su sposobni da reaguju na različite nadražaje. Smešteni su u koži, u potkožnom tkivu, zglobnim čahurama, mišićima i njihovim tetivama i pokosnici kostiju. Nalaze se i u zidovima unutrašnjih organa i zidovima krvnih sudova. U kori velikog mozga vrši se konačno dešifrovanje tih informacija i njihovo dovođenje do nivoa svesti. Do senzitivnih zona kore velikog mozga stižu informacije posredstvom talamusa (osim u slučaju čula mirisa). Odnosno, informacije dolaze do tzv. primarnih senzitivnih zona, a odatle do sekundarnih i asocijativnih zona. Svi delovi čula zastupljeni su u senzitivnim zonama kore, na njima postoji mapa čula, ali je netačna jer neki delovi zauzimaju veću, a drugi manju površinu kore. Svakom delu čula veće osetljivosti (npr. koža na prstima) pripada veća površina senzitivne zone. Senzitivni putevi imaju najmanje tri grupe nervnih ćelija (neuroni I, II i III). Najvažniji senzitivni putevi su spinotalamički put i system medijalnog lemniskusa. Spinotalamički put (tractus spinothalamicus) – senzitivni put kojim se prenose svesni osećaji dodira, toplog, hladnog i bola iz trupa i ekstremiteta. Prva grupa neurona nalazi se u kičmenom ganglionu. Njihovi periferni produžeci polaze iz receptora smeštenih u koži trupa i ekstremiteta. Njihovi centralni produžeci prolaze kroz zadnji koren kičmenog živca i završavaju se u ćelijama zadnjih rogova kičmene moždine, koje čine drugu grupu neurona. Njihovi duži produžeci, aksoni grade spinotalamički put i završavaju se u jedrima talamusa gde se nalaze neuroni treće grupe. Njihovi dugi produžeci, aksoni, završavaju se u primarnom senzitivnom polju.

Sistem medijalnog lemniskusa (lemniscus medialis) – predstavlja senzitivne puteve koji prenose svesne osećaje dodira, vibracija i položaja pojedinih delova tela u prostoru. Sastoji se od tri grupe nervnih ćelija. Povredom primarnih senzitivnih zona izaziva se potpuni gubitak osećaja, a povrede sekundarnih i asocijativnih zona sprečavaju razlikovanje finijih osobina stimulusa i njihovo prepoznavanje. Zahvaljujući funkciji velikog mozga čovek je sposoban da razlikuje karakteristike stimulusa i da prepoznaje njihovo značenje.

4.3 Senzorijalni ili čulni putevi

Prenose utiske posebnog, čulnog senzibiliteta, iz čulnih organa do kore velikog mozga, koji primljene utiske analiziraju i na njih adekvatno odgovaraju.

Čulni putevi su:

a) optički
b) akustički
c) statički
d) olfaktivni
e) gustativni

Optički put – prenosi i prihvata svetlosne nadražaje. Polazi od receptora u mrežnjači (štapići i čunići), koji reaguju na svetlost i boje preko nekoliko grupa nervnih ćelija: periferni, centralni, kortikalni i refleksni neuroni, završavaju se u primarnom vidnom polju.

Akustički – prihvata i prenosi zvučne nadražaje. Ovaj put polazi od receptora u unutrašnjem uhu i preko nekoliko grupa nervnih ćelija: periferni, centralni i kortikalni neuroni, završava se u primarnom slušnom polju.

[Slika: 92476733.png]
Slika 6. Bočna strana velikog mozga


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
06-03-2010 05:27 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Funkcije turizma - hr derrick 0 1,770 11-10-2013 03:26 PM
zadnja poruka: derrick
  Organizacija finansijske funkcije u preduzeću Maja 0 2,585 30-01-2012 06:22 PM
zadnja poruka: Maja
  Uloga i funkcije kože Dzemala 0 2,702 25-06-2010 03:32 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Funkcije, zadaci i stilovi rada trenera Dzemala 0 1,587 22-06-2010 03:08 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Pojam i funkcije budžeta Vesnica 0 2,890 11-05-2010 05:26 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: