FTP

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
FTP
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz informatike.

Prenos sadrzaja fajla (datoteke), koji se nalazi u fajlovima sistema koji se nalazi na racunaru, u fajl koji se nalazi na drugom racunaru je obican zahtev u mnogim mreznim\deljenim aplikacijama.U nekim aplikacijama oba racunara angazovana kao dva velika servera pojedinacno radeci na razlicitim operativnim sistemima sa razlicitim fajl sistemom mogu razmenjivati medjusobno fajlove.

U drugim aplikacijama jedan od racunara moze biti server dok je drugi racunar klijent sa opremom kao sto su: kabal, modem ili prenosna kutija koja nece imati hard disk. Dakle u ovom slucaju sav podatak (data) koji se prenosi mora biti specijalno formiran za slanje putem kabla ili modema. Prema tome prenos podataka kao u drugom primeru moze biti mnogo jednostavniji nego sto je to u slucaju kod prvog primera. Dakle pri prenosu podataka postoje dve internet aplikacije. Prva se naziva FTP (File Transfer Protocol), a drugi TFTP (Trivijal File Transfer Protocol).

-Pregled-

FTP je siroko upotrebljiv internet aplikacioni protokol koji je projektovan da omoguci korisniku racunara da otpocne prenos sadrzaja fajla od jednog racunara na drugi koristeci TCP/IP protokol. Dva racunara mogu koristiti razlicite operativne sisteme sa razlicitim fajl sistemom i verovatno razlicitim namestanjem simbola. To takodje podrzava prenos brojeva razlicitih fajl sistema kao sto su binarni. To je spcifikovano u RFC 959.

Njegove prednosti jesu rasprostranjenost (FTP je najuniverzalniji način za prenos fajlova na Internetu i podržan je na svim savremenim operativnim sistemima) i brzina (brži je za red veličine od kopiranja datoteka putem Windows Network Neighbourhood-a). Mana je ta što FTP podrazumeva da se na jednoj strani veze nalazi server, tako da direktno kopiranje fajlova između dva računara pod MS Windows-om u opštem slučaju nije moguće.

-Prikaz sadrzaja fajla-

Iako je FTP bio napravljen da obezbedi prenos snimljenih fajlova sa razlicitih racunara, do izvesnog razumevanja FTP operacija bez mnogo detalja, mi moramo ograniciti nas prenos fajlova na samo dva razlicita tipa fajlova. To su ASCII i binarni i fajlovi koji sadrze tok bajtova bez unutrasnje strukture. Sa sadrzajem
e-mail poruka, datoteka sadrzi sedmo-bitni ASCII sibol (karakter), sadrzaj datoteke prvo se promeni u NVT ASCII i to kod strane koja salje podatke pre nego sto se ti podaci posalju. Sadrzaj se kasnije ponovo promeni u sedmo-bitni ASCII kod kada fajl stigne kod strane koja prima podatke radi lakseg cuvanja podataka. Sa binarnim fajlom kraj datoteke se signalizira od strane koja salje podatke da otpocne zatvaranje TCP konekcije.

- FTP Operacije -


Racunar koji salje zahteve drugom racunaru naziva se klijent dok se racunar koji odgovara na zahtev klijenta naziva server. Kao sto mozemo videti, svaki FTP sadrzi dva dela:
-kontrolni deo
-deo za prenos podataka
Kontrolni deo je zaduzen za razmenu kontrolnih poruka – zahtev i njihov odgovor – povezanih sa datotekama koje se prenose, i deo za prenos podataka sa stvarnim prenosom sadrzaja datoteka. Korisnik ima medjusobnu komunikaciju sa njegovim ili njenim FTP-om kroz izvestan svojstven korisnicki interfejs. Korisnicki interfejs softverski obradjuje svaku komandu koja je selektovana od strane korisnika u standardni format razumljiv kontrolnom delu File Transfer Protocol-a.

Tu je i takodje standardni format koji se koristi za svaku FTP naredbu i odgovor koji se menja u kontrolnom delu kod drugog racunara. Pri prijemu prve naredbe od korisnika kontrolni deo FTP-a odpocinje potvrdu izmedju TCP konekcije i kontrolnog dela servera. Ovo se naziva kontrolna konekcija. Broj porta na strani klijenta je prolazan dok je to port 21 na strani servera sto je dobro poznat broj za FTP kontolnu konekciju. Povratna poruka na zahtev se vraca preko kontrolnog dela na serveru pa preko kontrolne konekcije.

Druga TCP konekcija naziva se data konekcija i koristi se pri prenosu sadrzaja specifikovanog fajla (same datoteke). Jednom kontrolni deo klijenta salje i prima odgovore na sve zahteve koji se salju preko prenosa podataka, salje dalje zahteve obavestenja serveru sa trenutnog broja porta koji se koristi za njegovu data konekciju. Kontrolni deo kod klijenta je neaktivan i ceka odgovor od TCP konekcije od strane servera.Na broju porta pri prijemu, kontrolni deo kod servera sprovodi TCP data konekciju koristeci port 20 – dobor poznat broj porta za FTP data konekciju – kao izvorni port dok se trenutni port koristi za prijem kao krajnji. port. Sad je poruka na mestu pa se njen sadrzaj prenosi preko ove konekcije. Poruka koja moze biti u bilo kom pravcu, zavisi od zahteva, i posle prenosa zauzima mesto.Data konekcija se tada zatvara od strane koja je slala podatke.

-Command i Reply format poruka-

Sve komandne poruke, koje se salju preko kontrolne veze (od kontrolnog dela klijenta do kontrolnog dela servera), i poruke odgovora, koje se salju u suprotnom smeru, napravljene su od ASCII znakova(karaktera). Poruke se prenose u osmo-bitnoj NVT ASCII formi sa svakom komandom/odgovorom ogranicenim CR/LF parom znakova.

U slucaju PORT komandi, sest parametra povezanih medjusobno (od n1-n6) su decimalni brojevi. Cetri decimalna broja od n1 do n4 cine deo IP adrese hosta klijenta. Dva broja od n5 do n6 odredjuju trenutni broj portova za data konekciju od strane klijenta. Svaki broj porta je dugacak 16 bita, a n5 je decimalni ekvivalent dugacak 8 bita dok je n6 poslednja karakteristika od 8 bita. Odatle dva parametra n5 i n6 za port 1217 bice 4.193 ; to je 4*256+193=1217 .

Svaka od poruka odgovora (reply messages) sadrzi sifru od tri cifre pracenu neobaveznom tekstualnom porukom. Prva cifra od tri predstavlja vrstu odgovora, pozitivnu (uspesnu) ili negativnu (neuspesnu). Druga cifra od tri predstavlja na sta se konkretno odgovor odnosi ( kontrolna ili veza podataka, podaci....). Treca cifra daje naknadno obavestenje korisniku mreze koje se odnosi na gresku u poruci.

Prikazujemo neke od osnovnih reply poruka zajedno sa uobicajnim tekstom koji ide uz njih:
220 FTP server ready – server je spreman
331 Password required for <username> - zahteva se lozinka
230 User <username> logged in – korisnik je logovan
215 Server OS name type: version - verzija OS servera
200 File type acknowledged - nepoznat fajl (vrsta fajla)
226 File transfer complete - prenos fajla uspesan
500 Unrecognized command - nepoznata komanda
501 Invalid arguments - pogresan argument
230 User access denied - odbijen pristup
200 PORT command successful – PORT komanda uspesna

-Anonymous FTP (anoniman FTP)-

Postoje tri tipa prenosa podataka koje podrzava data konekcija:
- prenos sadrzaja fajla od sistema klijenta pa do sistema servera
- medjusobni transfer izmedju klijenta i servera (razmena podataka izmedju njih)
- prenos direktorijuma (dela direktorijuma) iz fajla koji prima server a snima se na izvornom fajlu kod klijenta.

Klijent (korissnik) svoj username (korisnicko ime) i password (sifru) ima na glavnom serveru sto nije uvek slucaj jer FTP takodje pristupa informacijama sa ove vrste servera sto ostavlja mogucnost da se nepoznati korisnici loguju.
Za pristup informacijama sa ovog tipa servera korisnik mora da zna DNS ime servera ali kada se zatrazi korisnicko ime on ili ona unose Anonymous (anoniman), dok za sifru on ili ona unose e-mail adresu. Ako je sve u redu serverov odgovor ce biti:
230 Visitor login ok, access granted - korisnik se logovao, pristup dozvoljen

U nekim slucajevima pre dozvole korisniku za pristup mrezi server vrsi kontrolu korisnickog imena. Iako IP adresa korisnika nije formalno poslata ona je pristupna u izvornoj adresi u oblasti svakog od IP datagrama koji se koristi za uspostavljanje konekcije i za slanje korisnickog imena i sifre.

Prema tome pre dozvoljavanja pristupa kontrolni deo servera koristi svoj uredjaj za resavanje i proveru IP adrese korisnika preko DNS baze podataka. Ako je provera uspesna pristup ce biti dozvoljen a ako se javi greska pri proveri IP adrese server salje odgovor:
530 User access denied, unknown IP address - pristup odbijen nepoznata IP adresa.

Sto znaci da sa anonimnim FTP-om mozete da pristupite delu diska na nekom racunaru bez ikakve opasnosti po integritet podataka koje se nalaze tamo. Na ovaj nacin, ljudi mnogo jednostavno mogu da naprave datoteke kakve god zele, a da su one javne i pristupne za sve korisnike koji se nalaze na Internetu.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
11-06-2010 02:30 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: