Fidija

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Fidija
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz likovne kulture.

Umetnost drevne Grčke je umetnost koja je nastala na mestu koje su nastanjivali Grci u periodu od 9. veka pne. do 1. veka.
Umetnost je jedna od tekovina koja je proslavila staru Grčku. Grci su voleli razne vrste umetnosti. Njihove građevine, skulpture, vaze i drugi umetnički predmeti i danas zadivljuju čitav svet. Najbolji umetnici pravili su statue važnih ljudi.
Za razliku od mnogih drugih starih civilizacija, Grci nisu zidali velike palate i grobnice, već su gradili hramove (građevine posvećene nekom bogu), pozorišta, puteve, mostove, brane.
Svaki grad je obično imao boga čuvara koji je bio naročito važan njegovim stanovnicima. Iako su poštovali i druge bogove, oni su u čast boga čuvara zidali hram koji je bio nalik njegovom domu, a u hramu se nalazila i njegova statua.
U današnje vreme turisti iz celog sveta dolaze na Akropolj kako bi videli hramove iz vremena stare Grčke, bez obzira na to što su od njih, nažalost, ostale samo ruševine.
Ako biste pokušali u Grčkoj da potražite dva istovetna hrama, ne biste uspeli; svi podsećaju jedni na druge, ali ne postoje dva jednaka.
Uobičajena je podela grčke umetnosti je na:
- geometrijski stil (10. - 7. vek p.n.e.),
- arhajsku umetnost (650. - 480. p.n.e.),
- klasično ili zlatno doba (480. - 336. p.n.e.) i
- helenizam (336. - 30. p.n.e.).

Vrhunac svoje umetnosti Grčka doživljava u klasičnom periodu. Atina postaje predvodnik u umetničkom oblikovanju, posebno za vreme Periklove vladavine i gradnje kompleksa atinske Akropole.

Kao najznačaniji pravac umetnosti u tom periodu, zauzima skulpturstvo odnosno vajarstvo. Do druge polovine 5. veka p.n.e. grčki skulptori su uspeli postići savršeno majstorstvo u obradi kamena. Opšta težnja grčke skulpture bila je idealizacija koja je dostigla svoj vrhunac u klasično doba. Ta potpuna idealizacija dovela je do toga da su sve grčke skulpture visoke, vitke i savršeno proporcionalne.

Fidija, grčki vajar, pripada klasično dobu grčke umetnosti. Iako su mu graditelji Iktin i Kalikrat, pomagali u izgradnji, najsnažniji pečat na centralnom hramu Partenonu ostavio je kipar i rukovodilac celokupne gradnje - Fidija stvarajući vrhunska dela grčke umetnosti.
159 m neprekinutog friza sa prikazom Panatenejske povorke sa poklonima boginji Ateni oko čitavog hrama, ogromna skulptura u hrizelefantskoj tehnici (kombinacija zlata i slonove kosti) Atene koja je u ruci držala figuru u prirodnoj veličini postavljena u unutrašnjosti cele (danas uništena), samo su najpoznatija dela Fidije koji važi za najznačajnijeg antičkog umetnika.
Savršena ravnoteža realizma reljefa i arhitektonskih elemenata, nežna modelacija oblika i tekstura na do tada neviđeno proporcionalnim likovima, ali koji zadržavaju onu arhajsku suzdržanost i ravnotežu, zahvaljujući Fidiji, predstavljaju ideal svakog narednog umetničkog izraza inspirisanog antičkim klasicizmom.
Doba velike skulpture i finog kamena koji je karakteristična Fidijina umetnost završilo se oko 410. p.n.e.

Predmet ovog rada biće grčki vajar Fidija i njegova dela odnosno njegova umetnost.

Fidija

Fidija grčki Pheidias (oko 490 - 430.godnie p.n.e.) je bio jedan od najznačajnijih skulptora stare grčke klasičnog perioda.
Njegovo kiparstvo je sinonim za najčišći izraz zrele klasike i ideal harmonične ravnoteže božanskog i ljudskog.
Po antičkim izvorima, Fidija je bio učenik Hegije.
Malo se zna o njegovom životu. Postoje različiti navodi o njegovom školovanju i načinu smrti.
Konkretna znanja o Fidiji su veoma ograničena. U muzejima postoji mnoštvo skulptura koje očigledno pripadaju istoj školi, ali su to sve kopije iz rimskog perioda i nisu pouzdane što se tiče stila.

Plutarh u svom delu “Život Perikla” piše o brojnim umetničkim aktivnostima koje su se odvijale u tom periodu. Tu se spominje Fidija kao Periklov lični savetnik. Fidija je stavio svoj portret pored periklovog na štit njegove skulpture Atene Patrenos (device). Pouzdaniji primer je torzo Atine u École des Beaux Arts u Parizu, čija pažljiva izrada omogućava da zamislimo Fidijin original.

Fidijin stil dominirao je do kraja petog veka pre nove ere.
Sintetizirao je duh, snagu i strast koji su se rodili u okviru Periklovih političko-religioznih koncepcija i u ozračju atenske demokracije.

Fidijne skulpture krasi vedra snaga, samopouzdana sila i krepkost. On sjajno vaja mušku figuru ali njegov najveći doprinos su ženske figure. Prikazivao ih je u tankim haljinama koje prekrivaju telo ali tako da ga plastično ojačavaju, i više otkrivaju nego skrivaju. Efekat je postignut prikazivanjem tkanine kao da je mokra.

Fidijne žene su smirene, dostojanstvene, bez senzualnosti, zdrave, veličanstvene i jednostavne.

Pravio je nacrte za partenoski friz i skulpture Partenona urasle u podlogu. Iako se Fidija često navodi kao autor skulptura na Patrenonu.
Antički pisci ga slave zbog njegovih radova u bronzi i hrizelfantskoj tehnici. Plutarh navodi da je nadgledao velike Periklove radove na Akropolju, ali mermerne statue su verovatno nastale tek posle njegove smrti.

Stari Grci su izdvajali Fidijna dela iznad ostalih.
Antički kritičari su veoma cenili Fidijin stil. Naglašavali su etos ili moralnu uzvišenost njegovih radova, koji se često porede sa kasnijom školom patosa. Demetrijus naziva njegove radove uzvišenim, ali preciznim.

Najranije od velikih Fidijnih dela je posvećeno Maratonu. U Delfima je podignuta velika grupa od bronze u kojoj su se nalazile figure Apolona i Atine i više atičkih heroja. Na Akropolju iznad Atine izradio je veliku skulpturu Atene Promahos, kao i statuu Afrodite od slonovače i zlata.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
20-05-2010 08:23 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Fidija-likovno-maturski zekan 0 2,030 09-09-2010 11:30 AM
zadnja poruka: zekan

Skoči na forum: