Ekonomska analiza troškova - ekonomija

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Ekonomska analiza troškova - ekonomija
Maturski. seminarski i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima.

Kamo god ide proizvodnja, troškovi idu za njom. Poduzeća moraju platiti svoje inpute: boje, sirovine, kompjuterske programe, mramor, granit....kao i tajnice, prodavače, uslužitelje.... Svako profitabilno poduzeće svjesno je te činjenice dok određuje svoje proizvodne strategije. Međutim, uloga troškova seže mnogo dalje od pukog utjecaja na proizvodnju i dobit. Troškovi utječu na izbor inputa, odluka o ulaganju pa čak i na odluke treba li poduzeće nastaviti s radom ili napustiti tu djelatnost. Također , odgovaraju na neka ključna pitanja kao što su: je li jeftinije zaposliti novog radnika ili platiti prekovremene; otvoriti novu tvornicu ili proširiti postojeću, ulagati u nova postrojenja ili možda premjestiti proizvodnju, u tuzemstvu ili inozemstvu itd. Poduzeća izabiru one metode proizvodnje koje su najučinkovitije i kod kojih se proizvodi uz najmanji trošak.

Ukupni trošak: fiksni i varijabilni

Fiksni trošak (FC)

Definiramo ga kao „dodatni“ ili „nepovrtani trošak“, a sastojei se od stavki kao što su plaćanje najamnine poslovnog prostora ili skladišta, ugovornih plaćanj aza opremu, plaćanja kamata na dugovanja, plaća trajno zaposlenih radnika, .... Oni moraju biti plaćeni čak i kad poduzeće ne proizvodi ništa i ne mijenjaju se ako se promijeni proizvodnja. Npr: poduzeće unajmi poslovni prostor na ugovor u trajanju od 10 godina, nakon 5 godina poduzeće se smanji na polovinu svoje dotadašnje veličine, obveza za plaćanje najmanine postoji bez obzira na smanjenje veličine poduzeća.

Varijabilni trošak (VC)

Varijabilni troškovi su oni koji se mijenjaju s promjenama proizvodnje. Primjer su materijali potrebni za proizvodnju kao što su energija za pokretanje tvornice, radnici u proizvodnji na pokretnim trakama, čelik za proizvodnju automobila, nadnice, sirovine....


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
06-05-2010 04:59 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Analiza tehnika odbrane polja derrick 0 1,538 11-10-2013 03:44 PM
zadnja poruka: derrick
  SEMINARSKI MATURSKI DIPLOMSKI DOWNLOAD Ekonomija derrick 0 1,288 16-05-2013 11:16 AM
zadnja poruka: derrick
  Analiza konflikta derrick 0 1,941 08-02-2013 12:48 PM
zadnja poruka: derrick
  Gotovi seminarski radovi EKONOMIJA Maja 0 2,722 11-03-2012 07:32 PM
zadnja poruka: Maja
  Revizija troškova na primjeru preduzeća Maja 0 1,385 02-02-2012 12:42 PM
zadnja poruka: Maja

Skoči na forum: