Ekonomija zasnovana na znanju

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Ekonomija zasnovana na znanju
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadžment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetništvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Знање и економија заснована на знању су појмови за који сви знају њихово значење, али их тешко дефинишу. У контексту информационе технологије знање је много општије од појмова попут „податак“ или „информација“. Подаци су скуп чињеница и мерења, док је информација организован, усмерен скуп података који се посматра кроз димензију правовремености. Пођимо прво од појма - знање. Знање можемо сматрати као контекстуалне и релевантне информације са способношћу деловања. Такође, знање је неизмерљив пословни ресурс који помаже људима да делују боље него што су то могли без њега.

Знање се класификује у три категорије: процедурално знање (познавање поступака како нешто направити - „кноw-хоw“ знање); декларативно знање (знање који произлази из тога да ли је нека тврдња истинита или не) и имплицитно знање (знање које произлази из домена субјективног, спознајног и експерименталног учења).

Уколико је број промена у организацији мањи од броја промена у окружењу, организација пропада! Овај постулат на драматичан начин говори о времену и условима у којима егзистирају организације данашњице. Технолошки развој, глобализација, информатичка револуција, беспоштедна конкуренција, афирмација знања као највреднијег ресурса, представљају само део тог новог економског поретка.

За многе неприпремљене и успаване појединце и организације те промене се дешавају недостижном брзином, што за последицу има настајање нових и нерешивих проблема, импровизације, дефанзивност, страх и сукобе. Једна оштра, али реална констатација каже да ће у овом миленијуму, постојати само две врсте организација: брзе и мртве! Ипак, и у данашње време постоје организације које спремно и сталожено дочекују то ново време, прихватајући промене и новонастале услове као изазов, борећи се за своју позицију и афирмацију на тржишту стицањем нових знања, квалитетом, иновативношћу, мотивацијом запослених и искоришћењем свих унутрашњих потенцијала организације. За све промене у организацији одговоран је менаџмент. У том смислу, јавио се и нови термин - менаџмент промена (management of change), који говори о новој, стратешкој улози менаџмента која се састоји у спровођењу и управљању променама. За модерне организације, због тога, не поставља се питање да ли треба или не уводити промене, већ које промене треба спроводити, и на који начин...

Садржај :


УВОД 3
1.1 Економија заснована на знању 4
1.2 Друштво засновано на знању 10
1.3 Појам и развој друштва знања 10
ЗАКЉУЧАК 13
ЛИТЕРАТУРА 15PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
07-08-2011 09:59 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Nelegalna ekonomija derrick 0 815 05-02-2014 11:23 PM
zadnja poruka: derrick
  Osnovna dihotomija savremene privrede Masovna vs Ekonomija znanja Maja 0 1,165 27-07-2012 02:36 PM
zadnja poruka: Maja
  Priprema za prijemni za ekonomski fakultet - Poslovna ekonomija VS1 0 2,165 18-02-2012 02:29 PM
zadnja poruka: VS1
  Fiskalna ekonomija VS1 0 1,750 18-02-2012 01:10 PM
zadnja poruka: VS1
  Poslovna ekonomija VS1 0 1,456 17-02-2012 09:27 PM
zadnja poruka: VS1

Skoči na forum: